19 / 04 / 2024

Mercan HES'in kaçak olduğu 15 yıl sonra ortaya çıktı

Mercan HES'in kaçak olduğu 15 yıl sonra ortaya çıktı

Türkiye'nin en eski milli parklarından birinde `devlet eliyle' yapılan barajın kaçak olduğu, 15 yıl sonra ortaya çıktı



Türkiye'nin en eski milli parklarından birinde devlet eliyle yapılan HES'in kaçak olup olmadığı, HES inşaatı başladıktan 15 yıl sonra araştırılıyor!

Böylesi ancak Türkiye'de olur: Türkiye'nin en eski milli parklarından birinde `devlet eliyle' yapılan barajın kaçak olduğu, baraj inşaatı başladıktan tam 15 yıl sonra ortaya çıktı. 2003 yılından beri elektrik üreten barajı 2008 yılında devralıp işletmeye başlayan şirket, konuyu araştırmaya başladı.

Tunceli'de doğal güzelliği ve canlı çeşitliliğiyle tanınan Munzur Vadisi, 1971'de Milli Park ilan edildi. Vadideki Mercan Deresi üzerine kurulan hidroelektrik santralın (HES) inşaatına ise 1985'te başladı. 20 megavat kurulu güce sahip santral, 2003 yılında devreye alındı. Zorlu Enerji Grubu, Mercan HES'in işletmesini 2008'de ADÜAŞ'tan (Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.) 30 yıllığına devraldı.

Tunceli İHD temsilcisi avukat Barış Yıldırım ise santral inşaatından 15 yıl sonra, Bilgi Edindirme Yasası çerçevesinde gönderdiği dilekçe sayesinde, Mercan HES'in milli park sınırları içerisinde yapıldığını ortaya çıkardı.

"Bakanlığa yaptığımız bilgi edinme başvurusu sonucunda Mercan HES'in yapıldığı alanın tamamen Munzur Vadisi Milli Parkı alanına dahil olduğu tespit ettik. Mercan HES, tamamen kaçak bir yapıdır" diyen avukat Yıldırım,  geçtiğimiz günlerde savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Zorlu Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa ise konunun incelendiğini açıkladı. Bursa "Mercan santralının Munzur Vadisi Milli Parkı ile bağlantısı ile ilgili ilk bilgi sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla grubumuza ulaştı. DSİ tarafında inşa edilen ve 2003 yılında işletmeye açılan Mercan Santralı'nın bu aşamada hangi ruhsat ve izinler çerçevesinde faaliyete geçtiği ADÜAŞ ve ilgili merciler nezdinde ivedilikle araştırılmaya başlandı. Grubumuz açısından son derece önemli olan ve hassasiyetle yaklaşılan konuda incelemelerimiz devam ediyor. Önümüzdeki günlerde gelişmeleri sizlerle paylaşacağız" dedi. 

Avukat Yıldırım, 1971 yılından beri milli park olan bölgede başka baraj ve santralların da yapılmaya çalışıldığını söyledi. Yıldırım, "Milli park sınırları içinde lisans alma aşamasında Bozkaya, Kaletepe ve Akyayık baraj ve HES projeleri var.  Yine milli park içindeki Konaktepe Barajı ve HES projelerine Enerji Piyasası Danışma Kurulu lisans verdi. Bu projeler için de Danıştay'da dava açtık" dedi.
Radikal/Serkan Ocak


Geri Dön