25 / 04 / 2024

Merkez Bankası faizlerinin düşmesi konut satışlarını artıracak!

Merkez Bankası faizlerinin düşmesi konut satışlarını artıracak!

Yeni Dönem Gazetesi'nin yazarlarından N. Nuri Yavuz bugünkü yazısında Merkez Bankası faizlerinin düşmesinin konut satışlarını artıracağından bahsetti. İşte Nuri Yavuz'un o yazısı...



İnsanlık, çocuklarına iyi bir gelecek bırakmak için verdiği mücadelenin onda birini geleceğe iyi bir insan hazırlamak için verseydi, günümüzde insani kalitede gözlenen çürüme şüphesiz yaşanmazdı.


İnsan hayatı için kurulduğu söylene gelen bütün bu ekolojik, ekonomik ve sosyolojik sistemde tartışmasız kalitenin ilk aranacağı yer de insandadır.


Ne zaman ki insan kalitesini artırmak için mücadele verilir, işte o zaman, insan hayatındaki diğer enstrümanların kaliteli olması bir önem arz edebilir.


Yoksa ayağınızdaki çoraptan cebinizdeki cüzdana, eşyada yakalanan kalite sizinle sınırlıdır.


Çünkü kalite bir algı meselesidir.


Zamanın şartlarına, kişilerin tercihlerine ve başka birçok etkene göre değişip gelişebilir.


Burada önemli olan mükemmelliği yakalama sürecidir. Öyle ki bu sürecin ampirik ve devamlı olması da önemlidir. Ayrıca kalitenin kime, ne ölçüde hizmet ettiği de bir başka faktördür.


İş bu yazının çıkışı ise Bursa’da bugün ve yarın gerçekleştirilecek ‘14. Kalite ve Başarı Sempozyumu’…


‘Sürdürülebilir mükemmellik’ konulu sempozyum, birbirinden değerli katılımcılarla Almira Hotel’de düzenleniyor.


KalDer Bursa Şubesi tarafından bu yıl 14.’sü BUSİAD, Bursa Valiliği, Uludağ Üniversitesi, UİB ve AIESEC iş birliğiyle organize edilen sempozyumda 6 farklı oturum yapılacak.


Sempozyumun ilk gününde ana oturumda Gazeteci Mete Çubukçu, TOFAŞ CEO’su Cengiz Eroldu, Coca Cola Türkiye Genel Müdürü Lisani Atasayan konuşacak.


Geniş bir paydaş ağına sahip bu organizasyonun içeriğine baktığımda, yalnızca ekonomik unsurlarda değil, insanda da kaliteyi gözeten bir anlayışın işaretlerini alıyorum.


İlk gün yapılacak ‘İlham verenler’ ve ikinci gün programında yer alan ‘Yaşam kalitesi’ panelleri, meselenin yalnızca maddeyi kaliteli kılmaktan ibaret olmadığını gösteriyor.


Dilerim bu sempozyum, diğer alanlarda filizlenecek tohumları serperken insani kalite açısından da katılımcılara ilham verir.


***


Düşsün artık şu faizler!


Herkesin gözü faizlerde…


Merkez Bankası’nda görev süresi dolan Erdem Başçı’nın yerine gelecek Murat Çetinkaya’nın faiz performansı merak konusu.


Önümüzdeki haftayla birlikte başlayacak yeni dönem, piyasaların ihtiyaç duyduğu hamlenin rengini belli edecek.


Piyasa beklentisi, gecelik faiz oranının 50 baz puanlık bir indirimle 10.00 seviyesine geleceği yönünde...


Bu indirimin ilk etkisini özellikle konut kredilerinde göstermesi bekleniyor.


İnşaat sektörünün imalattan satışa yöneldiği bir dönemde şüphesiz kredi faizlerindeki bu düşüş, zaten iyi seviyede seyreden konut satışlarını daha da artıracaktır.


Bu noktada ihtiyaç, konut ve taşıt kredisi çekmeyi düşünenlerin birkaç aylık süreçte tatmin edici seviye ile karşılaşacağını düşünüyorum.


Yeni Dönem Gazetesi/ N. Nuri YAVUZ


Geri Dön