18 / 04 / 2024

Merkez Bankası'ndan faiz açıklaması!

Merkez Bankası'ndan faiz açıklaması!

Merkez Bankası, "Yakın dönemde gözlediğimiz piyasa hareketleri TCMB'nin öngördüğü faiz indirim sürecinin temkin düzeyiyle uyumlu değildir" açıklamasında bulundu...



Merkez Bankası, "Yakın dönemde gözlediğimiz piyasa hareketleri TCMB'nin öngördüğü faiz indirim sürecinin temkin düzeyiyle uyumlu değildir" açıklamasında bulundu.

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yakın dönemde gözledikleri piyasa hareketlerinin Banka'nın öngördüğü faiz indirim sürecinin temkin düzeyiyle uyumlu olmadığını belirtti.


TCMB'den, "Para Politikası Duruşu"na ilişkin yapılan yazılı açıklamada, şunlar ifade edildi:


"Yakın dönemde gözlediğimiz piyasa hareketleri TCMB'nin öngördüğü faiz indirim sürecinin temkin düzeyiyle uyumlu değildir. TCMB bütün politika araçlarını enflasyonda bu ay belirginleşecek düşüşün kalıcı olmasını sağlamak amacıyla kullanmaya devam edecektir."


Dolardaki yükselişe Merkez Bankası freni


Doların bankalararası piyasada 2,4472 TL ile tarihinin en yüksek seviyesini görmesinin ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) yapılan açıklamayla, dolar 2,4260 TL'ye geriledi.


İki haftadır düşüş trendinde hareket eden Türk Lirası, dolara karşı yüzde 6 civarında değer kaybetti. Küresel piyasalarda  güvenli liman olarak görülen dolar, gelişmekte olan para birimleri ve emtialar karşısında da güçlü seyrini devam ettiriyor.


Bugün bankalararası piyasada güne 2,4114'ten başlayan ve 2,4052'ye kadar gerileyen dolar/TL, gün içinde 2,4472 ile tarihinin en yüksek seviyesini gördü. Rus Rublesi ve Brezilya Reali yüzde 3'e yakın değer kaybederek gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında baskı altında kalmasına neden oluyor. Şu dakikalarda Güney Afrika Randı'nda yüzde 0,8 ve Güney Kore Wonu'nda yüzde 0,2 düşüş görülüyor.


Dolar/TL'nin tarihi zirvesini görmesinin ardından Merkez Bankası'nın "Para Politikası Duruşuna" ilişkin açıklamalarıyla 2,43'ün altında işlem görürken, avro/TL ise dünkü kapanışa göre yüzde 0,60 artışla 2,7450'den alıcı buluyor.


Analistler, Rusya Merkez Bankası'nın politika faizini 200 baz puan düşürerek yüzde 17'den yüzde 15'e indirmesi ve Avrupa Birliği'nin Rusya'ya uygulanan yaptırımların süresini 6 ay uzatmasının etkisiyle başta Rus Rublesi ve Brezilya Reali öncülüğünde gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolara karşı değer kaybettiğini ifade ediyor.


Dolar/TL'nin 2,45'i aşması durumunda 2,4620 - 2,4830 seviyelerinin direnç olarak takip edileceğini belirten analistler, aşağı yönlü hareketlerde ise 2,40 ve 2,38 seviyelerinin destek konumunda olduğunu, kaydediyor. 


AA


Geri Dön