18 / 04 / 2024

Merkez Bankası'nın faiz indirimi konut kredilerine nasıl yansıdı?

Merkez Bankası'nın faiz indirimi konut kredilerine nasıl yansıdı?

Merkez Bankası'nın faiz indiriminin ardından gözler konut kredisi faiz oranlarına çevrildi. İndirimin konut kredilerine etkisinin nasıl olacağını Garanti Mortgage Genel Müdür Yardımcısı Koca'ya sorduk.. İşte konut kredisi faiz oranlarında son durum...



Merkez Bankası'nın faiz indiriminin ardından gözler konut kredisine çevrildi. Sektör temsilcileri yaptıkları açıklamalarda, konut kredilerinde indirimin olacağını ve konut satışlarında patlama yaşanacağını ifade etti. Kredi Pazarı'nın en son 11 Nisan'da güncelliği konut kredisi faiz oranlarına göre en düşük konut kredisi faiz oranı 120 aya kadar yüzde 1,17 olarak açıklanmıştı. Ev alacak vatandaşları tatmin etmeyen bu faiz oranları ile ilgili Garanti Mortgage Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Koca açıklamalarda bulundu. 


Merkez bankası faiz indirimi yaptı. Konut kredilerine etkisi nasıl ve ne zaman olur? Bundan sonra konut kredilerinde nasıl bir durum yaşanacak?


Merkez Bankası nın faiz indirimi konut kredilerine nasıl yansıdı?


Merkez Bankası’nın faiz oranında yaptığı indirim, konut kredisi faizlerine de yansıdı. Garanti Mortgage olarak, biz de faiz oranlarımızda aşağı yönlü bir düzenleme yaptık. Bu düşüşün tüketiciyi daha fazla harekete geçirdiğini söyleyebiliriz. Fakat faiz oranlarındaki düşüşü bekleyerek, alımları ertelemenin doğru olmadığını düşünüyoruz. Çünkü genel olarak ev almak, her gayrimenkul yatırımı gibi uzun vadeli bir planlama gerektirir; dolayısıyla dönemsel ya da sezonsal artışlara/değişimlere göre karar vermek çok doğru olmayacaktır. 


Ev alma amacının her zaman iyi tanımlanması gerektiğini söylüyoruz. Eğer yaşamak için bir ev alınıyorsa; fiyatı ve mevcut faiz oranlarıyla oluşan taksit tutarı bütçeye uygunsa, faiz oranlarının düşmesini beklemeden o evi almak gerektiğini düşünüyoruz. Eğer yatırım amaçlıysa, iyi fiyata aldığınızdan emin olmalısınız. Alacağınız konut çevredeki konutların rayiçlerine göre düşük fiyatlıysa ya da o bölgede fiyatların yukarı gitme ihtimali yüksekse, yani kâr edebileceğinizi düşündüğünüz her durum yatırım yapmak için uygun zamandır diyebiliriz.


Pek çok sektörde durgunluk yaşanırken, bu süreçten daha az etkilenen,“güvenli liman” olarak bilinen inşaat sektörü oldu. Türkiye’de, son yıllarda konut sektörü de hız kesmiyor. Konut satış rakamları ve konut kredisi kullanım oranları her geçen yıl artıyor. Konut kredilerindeki gidişatı ise, ülke ekonomisindeki ve global piyasalardaki gelişmeler ve en önemlisi faiz oranlarının seviyesi belirleyecektir. Bundan sonrası için öngörümüz, farklı bir gelişme olmazsa faiz oranlarının yukarı yönlü olmayacağı yönündedir.


Merkez Bankası nın faiz indirimi konut kredilerine nasıl yansıdı?


*Rakamsal veriler Kredi Pazarı'ndan alınmıştır. 



Esra Nur AÇKI / Emlakkulisi.com


Geri Dön