27 / 04 / 2024

Merkez Güney Otoyol Projesi’nin eş finansman anlaşması imzalandı!

Merkez Güney Otoyol Projesi’nin eş finansman anlaşması imzalandı!

EBRD ile Kazakistan arasında, Merkez Güney Otoyol Projesi’nin eş finansman anlaşması imzalandı. EBRD, Orta Asya'da bölgesel bağlantı ve modern altyapının teşvik edilmesi amacıyla, Kazakistan'da Merkez Güney Otoyol Projesine destek sağladı.



Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, dün İstanbul'da Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Başkanı Suma Chakrabarti ile düzenlediği ortak basın toplantısında güncel değerlendirmeler yaptı. Sorular üzerine son terör olaylarının ekonomiye etkilerini yorumlayan Şimşek, şu noktalara dikkat çekti: "Evet, şiddet önemli bir endişe ama Türkiye bu tehditle son 30-40 yıldır mücadele etmektedir. Türkiye bu konuda deneyimlidir. Ancak ekonomi açısından herhangi bir endişe duymaya gerek yok. Türkiye çevresinde olanlara rağmen sağlam duruyor çünkü temelleri sağlam. 


Temel göstergeler çok güçlü. Şüpheye mahal vermeyecek şekilde Türkiye'nin yine yatırımcılar için bir cazibe merkezi olacağına inanıyorum."  Şimşek ayrıca, EBRD ile beraber Orta Asya'ya destek vermeye hazır olduklarını belirterek, bölgeye olan yatırımların artabileceğini ifade etti. Chakrabarti de Türkiye'nin bir istikrar vahası olduğunu belirterek, yabancı yatırımcının rahatlıkla ve sağlam bir şekilde Türkiye'ye yatırım yapabileceğini söyledi. Türkiye'nin EBRD'nin en büyük pazarı olduğunu ifade eden Chakrabarti, "Türkiye'ye 1.9 milyar euroluk yatırım yapıldı. 43 projeye yatırım yapıldı" dedi.


100 milyon dolarlık anlaşma imzalandı


EBRD ile Kazakistan arasında, Merkez Güney Otoyol Projesi’ne ilişkin eş finansman anlaşması dün İstanbul'da imzalandı. EBRD, Orta Asya'da bölgesel bağlantı ve modern altyapının teşvik edilmesi amacıyla, Kazakistan'da Merkez Güney Otoyol Projesine destek sağladı. EBRD Başkanı Suma Chakrabarti, proje için yaklaşık 100 milyon dolar verdiklerini kaydetti. Kazakistan Maliye Bakanı Sultanov EBRD'ye teşekkür etti.


Bugün


Haber Anadolu Ajansı'ndan şu şekilde servis edildi;


Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile Kazakistan arasında, Merkez Güney Otoyol Projesine ilişkin eş finansman anlaşması imzalandı.EBRD, Orta Asya'da bölgesel bağlantı ve modern altyapının teşvik edilmesi amacıyla, Kazakistan'da Merkez Güney Otoyol Projesine destek sağladı.EBRD Başkanı Suma Chakrabarti, Kazakistan Maliye Bakanı Bakhty Sultanov ve KazAvtoZhol Üst Yöneticisi (CEO) Yermek Kizatov'un imzaladığı eş finansman anlaşması kapsamında, Astana'dan Almaty'ye Merkez Güney Otoyolunun yeniden yapılandırılması hedefleniyor.Chakrabarti imza töreninde yaptığı konuşmada söz konusu projenin çok önemli olduğunu söyledi.Eş finansmanını yaptıkları bu projeyle merkezi bir otoyol yapılacağı bilgisini veren Chakrabarti, proje için yaklaşık 100 milyon dolar verdiklerini kaydetti.


Chakrabarti, bunun Kazakistan'ın ekonomik gelişimi için anlamlı bir proje olduğuna işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:"Bunu imzalamaktan dolayı çok mutluyuz. Kazakistan için de bu çok önemli. Orta Asya konusunda bize daha iyi bir resim çiziyor. Son yıllarda Kazakistan bölgede çok iyi bir reform süreci yaşadı ve enerjisini güçlendirdi. Son yıllarda Kazakistan'da baş döndürücü hızda reformlar yapıldı. Bu durumda da EBRD Kazakistan'da çok büyük yatırımlar yapmakta.Yaptığımız bu yatırım örnek bir iş birliğinin de göstergesi. Orta Asya'ya daha fazla yatırım yapılmalı. Çünkü burası çok büyük bir değişim yaşıyor."


Kazakistan Maliye Bakanı Sultanov ise EBRD ekibine teşekkür etti.Bugün Kazakistan için çok önemli bir gelişmenin yaşandığını belirten Sultanov, "Bu proje bizim büyük bir programla yürüttüğümüz ve Kazakça'da 'ışıklı otoyol' dediğimiz otoyolun başlangıcını oluşturmakta. Bu da önümüzdeki ekonomik büyümenin çeşitlenmesine giden yolu açacak" dedi.


Sultanov, söz konusu projenin Çin'in yürüttüğü ekonomik ipek yolu kuşağının bir parçası olduğunu ve ekonomik büyüme için önemli bir merkez oluşturduklarını kaydetti.


AA


Geri Dön