26 / 04 / 2024

Merkez valiliğine atanmak ne demek?

Merkez valiliğine atanmak ne demek?

Vali atamalarının usul ve esaslarının düzenlendiği, İl İdaresi Kanunu gereğince; valiler, valilik kadro ve unvanlarını muhafaza etmek suretiyle merkezde görevlendirilebiliyor. Peki, merkez valiliğine atanmak ne demek?



Merkez valiliğine atanmak ne demek?

Vali atamalarının usul ve esaslarının düzenlendiği, İl İdaresi Kanunu gereğince; Valiler, İçişleri Bakanlığının inhası, Bakanlar Kurulunun kararı ve Cumhurbaşkanının tasdiki ile tayin olunuyor. Vali tayininde 3656 sayılı kanun hükümleri cari olmuyor.


Mülkî idare amirliği hizmetleri sınıfından vali olarak atanacaklarda; birinci sınıfa yükselmiş ve birinci sınıfa yükseldikten sonra birinci sınıfa yükselme niteliğini kaybetmemiş olma şartı aranıyor.


Valiler, lüzumunda tayinlerindeki usule göre kadro aylığı ile merkez emrine alınarak İçişleri Bakanının tensip edeceği işlerde görevlendirilebiliyor.


Yukarıda yer alan kanun maddelerinden de anlaşıldığı üzere; valiler, atanmalarındaki usule göre, valilik kadro ve unvanlarını muhafaza etmek suretiyle merkezde görevlendirilebiliyor.


Merkezde görevlendirilen valiler, Bakan tarafından İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı, Müsteşar Yardımcılığı, Genel Müdürlük, Kurul Başkanlığı, Bakanlık 1 inci Hukuk Müşavirliğinde; veya inceleme, araştırma, soruşturma ve eğitim işlerinde; 


Başbakanlığın talebi üzerine, Başbakanlık ve diğer bakanlıkların, Müsteşar, Müsteşar Yardımcısı, Genel Müdürlük ve bu görevlere eşdeğer durumda olan diğer üst kademe yöneticiliklerinde; unvan ve özlük hakları saklı kalmak kaydı ile görevlendirilebiliyor.



İstanbul'un yeni Valisi Vasip Şahin kimdir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön