29 / 03 / 2024

Merkezi sistem ısıtma pay ölçer zorunluluğu!

Merkezi sistem ısıtma pay ölçer zorunluluğu!

Ortak ısınma sistemlerinin yakıt masraflarını adaletli dağıtma amacı taşıyan ısı ölçer sisteme ısı pay ölçer sistemi deniyor. Peki, merkezi ısıtma sistemi kullanmak zorunlu mu? İşte, merkezi sistem ısıtma pay ölçer zorunluluğu!



Merkezi sistem ısıtma pay ölçer zorunluluğu!

Apartmanda kullanılan ortak ısınma sistemlerinin yakıt masraflarını adaletli dağıtma amacı taşıyan ısı ölçer sisteme ısı pay ölçer sistemi deniyor. 


Merkezi sistem ısıtma pay ölçer sayesinde her daire kullanımı olduğu enerjinin parasını ödeyebiliyor. Isı pay ölçerler monte edilmiş olduğu radyatörün ısısı ile oda ısısı arasındaki farkı ölçerek kullanılan enerjiyi hesaplıyor. 


Termostatik vana sayesinde getirilen 15 derece zorunluluğundan dolayı odanın ısısı 15 derecenin altına düşmüyor. Onun dışında ne kadar sıcaklıkta kalmasını dilerseniz termostatik vana ile ayarını kendiniz belirleyebiliyorsunuz. 


Merkezi sistem ısıtma pay ölçer zorunluluğu!

Enerji verimliliği yasası (ısı paylaşım yönetmeliği) gereğince, merkezi sistemle ısınan dairelerin 2012 yılına kadar pay ölçer kullanımına geçmesi gerekiyordu. 


5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu gereğince ısı pay ölçer kullanımı zorunlu hale getirildi. Bu hususla ilgili Kanun Maddesi aşağıda yer alıyor;


Merkezi ısıtma sistemine sahip binalarda, merkezi veya lokal ısı veya sıcaklık kontrol cihazları ile ısınma maliyetlerinin ısı kullanım miktarına bağlı olarak paylaşımını sağlayan sistemler kullanıldı. Buna aykırı olarak hazırlanan projeler ilgili mercilerce onaylanmaz."


Merkezi ısıtma sistemleri yönetmeliği!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön