20 / 04 / 2024

Merkezi sistemden ferdi sisteme geçiş adımları!

Merkezi sistemden ferdi sisteme geçiş adımları!

Kimi apartmanlarda ısınma sistemleri merkezi, kimi apartmanlarda ise ferdi ısınma sistemli oluyor. Peki, merkezi sistemden ferdi sisteme geçiş nasıl yapılır?



Kimi apartmanlarda ısınma sistemleri merkezi, kimi apartmanlarda ise ferdi ısınma sistemli oluyor. Merkezi sistemde yakıt parasını malikler eşit derecede ödüyor. Ancak bu ısı pay ölçer takılmadığı sürece malikler arasında sorun yaratabiliyor.


Bu durumda malikler merkezi sistemden ferdi sisteme geçiş yapabiliyor. Peki, merkezi sistemden ferdi sisteme geçiş nasıl yapılır?


Apartmanda herkesin kullanıma ait ortak alanlarda kat malikleri kendi başlarında bir değişiklik yapamıyor; Ortak yerlerin düzgün veya bunları kullanmanın daha rahat ve kolay bir hale konulmasına veya bu yerlerden elde edilecek faydanın çoğaltılmasına yarayacak bütün yenilik ve ilaveler, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılıyor.


Kanunen Kat maliklerinden birinin isteği üzerine ısı yalıtımı, ısıtma sisteminin yakıt dönüşümü ve ısıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılıyor. 


Ancak toplam inşaat alanı ikibin metrekare ve üzeri olan binalarda merkezi ısıtma sisteminin ferdi ısıtma sistemine dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı olarak oybirliği ile verecekleri karar üzerine yapılıyor. Bu konuda yapılacak ortak işlerin giderleri arsa payı oranına göre ödeniyor. 


Merkezi ısıtma sistemlerinde ısınma giderlerinin paylaştırılmasına ilişkin usûl ve esaslar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenleniyor.


Isıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesine karar verilmesi halinde, yönetim planının bu karara aykırı hükümleri değiştirilmiş sayılıyor.



Merkezi sistem ısıtma yönetmeliği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön