19 / 04 / 2024

Merkezi sistemden ferdi sisteme geçmek için herkesin kabulü lazım!

Merkezi sistemden ferdi sisteme geçmek için herkesin kabulü lazım!

Posta Gazetesi yazarı Tamer Heper, binada hem merkezi sistem var hem ferdi sistem diyen okurunun sorularını yanıtlıyor. İşte o yazı!



Yasaya uymamışlar


Dört bloklu bir sitede oturuyorum. Kaloriferimiz kömürlü. Ancak iki blok iki sene önce bizden ayrıldı kombili sistem doğalgaza geçti. Şimdi diğer iki blokta da 15 kişi doğalgaza geçiş istiyor, bunların dışında kalanlar istemiyor. Burada kimin dediği olur? 


Çok merak ediyorum, biz toplu yaşanan yerlerde hiç huzurlu yaşayamayacak mıyız? Nedense bizde toplum olarak demokrasi anlayışı yerleşmedi. Yani çoğunluğun isteğine uymak mümkün değil gibi. Herkes kendi bildiği gibi yaşamak istiyor. Bu mümkün değil. Şimdi bunları ne için söylüyorum anlayacaksınız. Bir kere toplam inşaat alanı 2000 metrekarenin altında yapılarda ısı sisteminin değiştirilmesi için sayı ve arsa payı çoğunluğu ile karar almak lazım.


2000 metrekarenin üzerindeki yapılarda merkezi sistemden ferdi sisteme geçmek için ise tüm bağımsız bölüm maliklerinin kabulü lazım. Sizin binaların toplam inşaat alanı 2000 metrekarenin altında ise sayı ve arsa payı oranı ile alınacak kararla kombiye geçilebilir. Toplam inşaat alanı 2000 metrekarenin üzerinde ise tüm kat maliklerinin oyu gerekecektir. Oysa sizinkiler kendilerinden herhangi bir toplantıda karar almadan merkezi sistemden ayrılmışlar. Peki bu halde ne olur? Şu olur. Yasaya uygun olmadan yapılan böyle aynlmalarda sizler merkezi sistemde yapılan masraflan onlara da paylaştırırsınız. Zira yasa dışı ayrılma nedeni ile onlar bu borçtan kurtulmaz, yakıt bedeli onların da borcudur. Böylece hem kendi evlerinin özel yakıt masrafını öder hem de sizin ortak yakıt giderinizi öder. Bir de kendilerine şunu sormanızı öneririm. Acaba merkezi sistemle ısınma mı daha iyiydi yoksa kombi ile ferdi ısınma mı? Bugüne kadar sayısız tecrübelerimde gördüm ki merkezi ısınma daha rasyonel ve daha az masraflıdır. Diğerini tercih edenler biraz reklam kurbanıdır.


Tamer Heper/Posta



Geri Dön