27 / 04 / 2024

Mermer sektörü, 4 milyar dolarlık ihracat yapmayı hedefliyor

Mermer sektörü, 4 milyar dolarlık ihracat yapmayı hedefliyor

Türkiye Mermer Doğal Taş ve Makineleri Üreticileri Birliği (TÜMMER) Genel sekreteri Özer Tuzlacı, sektörün, 2010 yılında 1. 6 milyar Dolar ihracat yaptığını, 2015 yılındaki hedeflerinin ise en az 4 milyar dolarlık ihracat olduğunu açıkladı



Tuzlacı, sektörün, Türkiye'nin dünya pazarındaki rekabet gücünü artıracak ve uluslar arası ticaretten daha fazla pay almasını sağlayacak stratejik bir endüstri dalı olduğunu ifade etti. Sektörün gelişme konusunda gün geçtikçe ivme kazandığını aktaran Tuzlacı, şu bilgileri verdi: "Sektörde, 2010 yılında ortalama 200 bin kişi olan istihdamın artması için öngörüde bulunmak hatalı olur. Çünkü her sektörde olduğu gibi bu sektörde de teknoloji iyileşmesi istihdamı olumsuz etkilemektedir. Sektörün yıllık üretimi 11. 5 milyon ton. İç pazara yönelik üretim ise yıllık üretimin yüzde 60'ını oluşturmaktadır. Yani 6. 9 milyon tondur. Bu verilere göre de Türkiye, dünya genelinde ihracat ve ithalat noktasında ilk 10 ülke arasında yer almaktadır. "

Tuzlacı, Türkiye'nin Çin, Hindistan ve İspanya gibi sektörde söz sahibi olan ülkelerle rekabet ettiğini hatırlatarak, "İlk 10 sıralamasında ülkelerin sahip oldukları rezerv, taş çeşitlilikleri, üretim teknolojilerindeki gelişmeler, ihracat rakamları gibi kriterler esas alınmaktadır. " diye konuştu.

Yapılan son çalışmalara göre Türkiye'de 80'nin üzerinde değişik yapıda, 120 çeşit renk ve desende mermer rezervi bulunuyor. Sektörde 500'den fazla ocak, 900'ünün üzerinde fabrika ve 5 bin civarında atölye faaliyet gösteriyor.

Türkiye


Geri Dön