18 / 04 / 2024

Mersin Büyükşehir Belediyesi Şubat Ayı Meclisi toplandı!

Mersin Büyükşehir Belediyesi Şubat Ayı Meclisi toplandı!

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi 2017 Yılı Şubat Ayı Toplantısı’nın birinci birleşimi gerçekleşti, toplantıda 43 madde görüşüldü.




Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi 2017 Yılı Şubat Ayı Toplantısı’nın birinci birleşimi, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz başkanlığında yapıldı.


Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen toplantıda, idare tekliflerine ait 18, komisyon raporlarına ait 12 ve gündem dışı 13 olmak üzere toplam 43 madde görüşüldü.


Meclis üyelerine Mersin’in gürültü haritası anlatıldı

Yoklama ve saygı duruşu ile başlayan Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı’nda ilk olarak TÜBİTAK işbirliğiyle gerçekleştirilen Gürültü Eylem Planı’na dair sunum yapıldı. Sunumda Mersin’in stratejik gürültü haritası hakkında meclis üyelerine bilgi verildi. Mersin’de gürültü kaynaklarının belirlendiği Mersin Gürültü Haritası sunumu kapsamında gürültünün insan ve toplum sağlığı açısından oluşturduğu olumsuzluklardan bahsedildi.


Toplantıda, Türk halkının gönül birliklerini güçlendirmek, ortak Türk kültürünü gelecek nesillere aktarmak, Türk tiyatrosunu halkla buluşturarak halkın sanat bilincinin yükselmesine katkı sağlamak amacıyla Türkiye dışından tiyatro topluluklarının davet edileceği ve 2017 yılında 3’ncüsü düzenlenecek olan Türk Dünyası Tiyatro Günleri’nde gerçekleştirilecek etkinliklere ilişkin konular görüşüldü. 3’üncü Türk Dünyası Tiyatro Günleri’nde düzenlenecek etkinliklerin maliyetlerinin Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı bütçesinden karşılanması konusunun, Plan ve Bütçe Komisyonu’na aktarılmasına oy birliği ile karar verildi.


Toplantıda, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan Kaşlı Geçici Hayvan Bakımevi için aktarılan 537 bin TL tutarındaki ödeneğin barınak yapımında kullanılması ile alakalı teklif, Plan ve Bütçe Komisyonu ile Tarım ve Hayvancılık Komisyonu’na oy birliği ile gönderildi.


Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne ait Silifke’deki 904 metrekare arsa üzerine kurulu Hoca Ahmet Yesevi Camii’nin Diyanet İşleri Başkanlığı’na 25 yıllığına tahsisi ile ilgili teklif, Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.


İdareden gelen tekliflerin görüşülmesinin ardından Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, komisyonlardan gelen teklifler görüşüldü. Komisyonlardan gelen raporlar Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi üyeleri tarafından oylanarak karara bağlandı.


Gündem dışı maddelerin görüşülmesi sırasında Mersin Mezitli İlçesi’nde faaliyet gösteren ticari taksilere T plaka verilmesi hakkında teklif, ilgili komisyona sevk edilirken, yüksek yapılar ile alakalı olarak oluşturulacak olan yönetmelikle ilgili konu da ilgili komisyona sevk edildi.


Gündem dışı maddelerin görüşmesi sırasında Erdemli İlçesi’nde Sosyal Market kurulması ile ilgili konu komisyona sevk edilirken, diğer ilçelerde de Sosyal Market kurulması konusunda komisyonun karar alması gerektiği ifade edildi.


Meclis’te, idareden gelen tekliflerin ve komisyon raporlarının görüşülmesinin ardından dilek ve temenniler bölümüne geçildi. 


Dilek ve temenniler bölümünde konuşma yapan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “Mersin Şehir Hastanesi’nin açılışı sırasında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Mersin’e geldi. Sel felaketinin ardından dere yataklarının ıslahı ile ilgili talebimizi ilettik. Sayın Cumhurbaşkanımız dere yataklarındaki binaların kaldırılması gerektiğini ifade ederek, gerekirse o bölgelerde kentsel dönüşüm yapılması gerektiğini söyledi. Tevfik Sırrı Gür Stadyumu’nun kent meydanı yapılması ile alakalı talebimizi de kendisine ilettim. TOKİ’den bize yarısını siz kullanın yarısını biz kullanalım gibi bir teklif de geldi. Biz bir daha böyle bir yeri Mersin’de bulamayız. O bölgenin OYAK’a ait arsa ile birleştirilerek nefes alınacak bir kent meydanı oluşturulması düşüncesindeyiz. Daha önce orası sit alanı olarak belirlenmişti. Koruma Kurulu daha sonra buranın sit alanı olmadığına karar verdi. Stat yanındaki kapalı salon, açık futbol sahası ve sahildeki Vakıf Teras tesislerinin birleştirilerek nefes alınacak bir alan yaratılmasını istiyoruz. Bu düşüncemiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından da desteklendi” dedi.


Efrenk deresi ile alakalı bir proje hazırladıklarını ifade eden Başkan Kocamaz, “Akdeniz, Toroslar ve Yenişehir ilçe belediyeleri ile birlikte burada bir düzenleme yapmayı planlıyoruz. Ankara’daki Dikmen Vadisi şeklinde bir alan oluşturma düşüncemiz var. Bu şekilde dereyi de ıslah etmiş olacağız” şeklinde konuştu.


Raylı sistem hakkında da konuşan Başkan Kocamaz, “Raylı sistemlerle alakalı biz Bakanlığa iki alternatifli sunum yapmıştık. Bunlardan birisi Monoray yani raylı sistemlerin havadan götürülmesiydi. Diğeri de karma bir sistemdi. Belirli bölümlerde havadan giden belirli bölümlerde ise yerin 25 metre altından giden bir yapıydı. Bakanlık karma sistemi kabul etti. Sel felaketinin ardından Sayın Cumhurbaşkanımız, bakanlara ve başbakana bu konuda talimat vererek, konunun tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti” diye konuştu.


Sel felaketinden sonra Belediyeye her gün yağmurdan korunmak için yüzlerce başvuru geldiğini dile getiren Başkan Kocamaz, “Yasa bu işin ilçe belediyelerinin görevi olduğunu ifade ediyor. Ancak yetki verilmesi halinde MESKİ’nin koordinasyon görevi yapabileceğini ifade ediyor. Ama biz her şeye rağmen Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak ana arterleri yapalım düşüncesindeyiz. Vatandaş ilçe belediyelere başvurduğu zaman ilçe belediyeler bu işin Mersin Büyükşehir Belediyesi ve MESKİ’nin sorumluluğunda olduğunu ifade ediyor. Yanlış bilgilendirmeye gerek yok. Şayet koordinasyon görevi MESKİ’ye verilirse, MESKİ bunun planlamasını yaptı. Herkes üzerine düşen oranda borçlandırma yetkisini MESKİ’ye verebilir” diyerek sözlerine son verdi.   




Mersin Büyükşehir Belediyesi



Geri Dön