19 / 03 / 2024

Mersin Hamidiye Alayı Kışlası arazisi imara açılmasın!

Mersin Hamidiye Alayı Kışlası arazisi imara açılmasın!

Mersin Hamidiye Alayı Kışlası olarak inşa edilen 30 bin metrekare arazinin imara açılması ile ilgili tepkiler sürüyor.



MERSİN'de Sultan 2'nci Abdülhamid tarafından Hamidiye Alayı Kışlası olarak 1904 yılında inşa edilen 30 bin metrekare arazinin imara açılması ile ilgili tepkiler sürüyor. 


Çevre Mühendisleri Odası Mersin Temsilcisi Zehra Korkmaz, söz konusu alanın kesinlikle yapılaşmaya açılmaması gerektiğini söyledi.


Mersin'de son yıllarda kentleşme oranının yüksek değerlere ulaştığını belirten Korkmaz, hızlı yapılaşmada sağlıklı ekolojik dengelerden söz etmenin oldukça güç olduğunu savundu. Korkmaz, "Yetersiz çevre politikaları, sosyal ve ekonomik problemler sürdürülebilir olmayan planlama yaklaşımları sonucunda kent halkının ortak ihtiyaçlarını karşılayacak mekanlar oluşturulamamıştır. Giderek artan yapılaşma, çevre koruma çalışmalarının aksamasına dolayısıyla yeşil alanların kaybına neden olmaktadır" diye konuştu.


MERSİN'İN AKCİĞERİ 

1995'te 'tarihi ve doğal sit alanı' olarak tescilli yapılmış, yaklaşık 100 ağacın bulunduğu Hamidiye Askeri Kışla Alanı'nın kesinlikle yapılaşmaya açılmaması gerektiğini savunan Zehra Korkmaz şunları söyledi:

"Mersin'e bugüne kadar korunabilmiş, kentin akciğeri, Mersin'in gözbebeği konumunda olan bu alan Mersin halkının ortak değeri olarak korunarak kente kazandırılmalıdır. Söz konusu alan gerek Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin 2008 yılında onaylamış olduğu 1/25.000 ölçekli nazım imar planlarında ve gerekse Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2013 yılında onaylamış olduğu Mersin-Adana Bölgesi 1/100.000 ölçekli İl Çevre Düzeni Planlarında ÖPA-4 (Efrenk Vadisi Özel Proje Alanı) olarak düzenlenmiş bulunmaktadır. Kent için stratejik önemi ve önceliği olan söz konusu alan bu planlarda Doğal Sit Alanı olarak ve Efrenk Vadisi Özel Proje Alanı içerisinde bir bütünün olarak rekreatif amaçlı düzenlenmesi planlama hiyerarşisi ve hukuksal gerekliliktir. Bu alanın açık-yeşil alan olarak kentsel yaşam kalitesini yükseltecek bir alana dönüştürülmesi Mersin vitrini yapılmalıdır."


Mersin'de günün konusu olan arazinin sit alanından çıkartılarak imara açılması önündeki engelin ortadan kalkmasına, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ile Mimarlar Odası Mersin Şube Başkanı Ömer Sakar, tepki göstererek, alanın Tevfik Sırrı Gür Stadyumu ile birleştirilerek meydan ve yeşil alan olması gerektiğini açıklamıştı.


Hürriyet Çukurova Gap


Geri Dön