24 / 04 / 2024

Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi yatırımcıları bekliyor

Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi yatırımcıları bekliyor

Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB), yeni yatırımcıları bekliyor



Hava, kara, deniz ve demir yoluna yakınlığı ile yatırımcısına pazar edinme ve pazara erişim açısından sunduğu avantaj ve bürokratik işlemlerin azlığıyla dikkati çeken Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB), yeni yatırımcıları bekliyor.

MTOSB Başkanı Sabri Tekli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birinci bölgede şu anda 108 firmanın üretim, 18 firmanın inşaat ve 4 firmanın da proje aşamasında çalışmalarına devam ettiğini söyledi.

Hava, kara, demir ve deniz yollarına yakınlığı ile dikkati çeken bölgenin yeni yatırımcılar için bir cazibe merkezi niteliği taşıdığını belirten Tekli, "Adana ve Mersin gibi iki büyük şehrin ortasında yer alan bölge, lojistik imkanlar açısından önemli bir konumda bulunuyor. Adana, İskenderun, Gaziantep, Kahramanmaraş, Konya gibi büyük sanayi şehirlerine de yakın olan bölge ayrıca Mersin Limanı üzerinden dünyaya açılarak yatırımcısına pazar edinme ve pazara erişim açışından avantaj sunuyor" dedi.

Bölgede, sanayicilerin en önemli giderlerinden olan enerjinin temiz, istikrarlı ve ekonomik bir yolla sağlanması için başlatılan doğal gaz dağıtım hattı alt yapı çalışmalarının 2005'de tamamlandığını vurgulayan Tekli, şu anda 30 firmanın doğal gaz kullandığını kaydetti.

İKİNCİ GELİŞME BÖLGESİ
Tekli, MTOSB'de boş parsel kalmaması nedeniyle, bölgenin 3 kilometre batısında ikinci gelişme bölgesinin hizmete açıldığını söyledi. Buradaki 278 hektar arazide 5 bin ile 115 bin metrekare arasında değişen 47 sanayi parselinin satışa sunulduğunu belirten Tekli, "Şu anda bunlardan 7'sinin tahsisi yapılırken, bir firma da inşaat çalışmalarına başladı" diye konuştu.

Gelişme alanına Ağustos ayında şantiye elektriğinin verildiğini, alt yapı projelerinin tamamlanarak yapım için ihale sürecine gelindiğini ifade eden Tekli, şunları kaydetti:

"Gelişme alanında alt yapı çalışmaları bir yıl içerisinde tamamlanarak, yol, su, elektrik, doğal gaz, kanalizasyon, atık su ve yağmur suyu şebekeleri sanayicinin hizmetine sorunsuz bir şekilde sunulacak. İstenilen şartlarda ve
talep edilen büyüklükte arsa temini, kesintisiz ve ekonomik enerji imkanı sağlanacak bölgede yapı ruhsatı, yapı kullanma izni, iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı, tapu gibi tüm işlemler MTOSB Müdürlüğü tarafından verilerek bürokratik işlemler de en aza indirildi. Deyim yerindeyse yatırım yapacağım diyene anahtar teslimi parsel veriyoruz."

"YATIRIMCILARA PROJELERLE DESTEK VERİYORUZ"
Tekli, bölgede yer alan sanayicilere geliştirdikleri projelerle kalifiye eleman yetiştirme, rekabet gücünü artırma ve ürünlerini pazarlama gibi konularda destek verdiklerini söyledi. Bu kapsamda Tarsus Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü ile bölgede faaliyet gösteren firmalarda çalışan personelin meslek kursu alarak sertifikalandırılması ile ilgili işbirliği protokolü imzaladıklarını belirten Tekli, "Ortaklaşa belirlenecek mesleki kurslarda her firmadan, değişik meslek gruplarında çalışan personellere, gelecek talepler doğrultusunda nitelik kazandırılırken, sanayicilere ara eleman bulmaları konusunda destek olunacak" dedi.

Sanayicilerin daha fazla katma değer üretebilmesi ve kentin adını uluslararası ortamlarda duyurabilmesi için projeler üreterek değişik fon kaynaklarına sunduklarını anlatan Tekli, şöyle konuştu: "Bu kapsamda başarı kazanan projelerden ilki, 'İhracat için Pazarlama İnovasyonu' projesidir. Proje toplam 108,150 TL'lik bütçesinin yüzde 75'ini Çukurova Kalkınma Ajansından hibe olarak almaya hak kazanmıştır.

İkincisi ise 'Sınır Ötesi Girişimcilik Projesi'dir. Norveç ve İsveç'e 24-31 Mayıs arasında gerçekleştirilen çalışma ziyareti ile hayata geçirilen proje kapsamında değişik AB hibe programlarına sunmak üzere Fransa ve İrlanda'daki eğitim kurumları ile ortak çalışmalara başlandı.

AB'nin Hayat Boyu Öğrenme Programı Leonardo Hareketlilik Programı'na sunulan üçüncü proje ise, 15 bin avro hibe almaya hak kazandı. Proje, KOBİ'lerin inovasyon kapasitelerinin ve rekabetçiliğinin artırılması için örnek çalışmaların incelenmesi ve doğru modellerin analiz edilerek bölgemize ve ülkemize adapte edilmesi çalışmalarını kapsamaktadır."
A.A


Geri Dön