20 / 04 / 2024

Mersin yeni imar planlarını bekliyor!

Mersin yeni imar planlarını bekliyor!

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 23 No’lu Madencilik ve Mineral Ürünler Meslek Komitesi üyeleri, Mersin'de yeni imar planlarının beklendiğini açıkladı.



Kent içine sıkışıp kalan mermerciler, sanayi sitesi için imar planını bekliyor. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 23 No’lu Madencilik ve Mineral Ürünler Meslek Komitesi üyeleri, kent içinde gürültü ve çevreye yaydığı tozlar nedeniyle çevre kirliliğine neden olan mermercilik için kent dışında bir sanayi sitesi kurulmasını istiyor.


Mersin’de doğal taş sektörü her geçen gün büyüyor, ancak bu sektörde faaliyet gösteren firmaların üretiminin kent merkezine sıkışıp kalması en büyük sorunu oluşturuyor. Gerek gürültülü çalışma ortamı gerekse üretim sırasında çıkan tozlar nedeniyle oluşan çevre kirliliği, firmaları yeni bir arayışa sürüklüyor. Kent merkezinde faaliyet göstermek istemeyen firmalar, merkezden biraz daha uzak alanda doğal taş sanayi sitesi kurmayı planlıyor.


“Hedefimiz, kent merkezi dışında sanayi sitesi kurmak. İmar planlarının çıkmasını bekliyoruz”

Konuyla ilgili açıklama yapan Komite Başkanı Hürşah Çelik, sektörel sanayi sitesi kurulması ve tüm üreticilerinin bir merkezde toplanması halinde mermerciler olarak bölgeye de hizmet verilmeye başlanabileceğini, ihracat bile yapabileceklerini belirtti. Meslek Komitesi’nin de desteği ile 2009’da Mersin Mermerciler Yapı Ortaklığı adı altında bir kooperatif kurulduğunu anlatan Çelik, “Bu kooperatif son 3-4 yıldır aktif olarak çalışmaya başladı. Hedefimiz, kent merkezinin dışında yaklaşık 200-300 dönümlük arazide, küçük ölçekli, sektöre özel bir sanayi sitesi kurmak. Mevcut durumda çalışanlar çalıştıkları alandan, çevre sakinleri ise üreticilerden rahatsız. Çünkü uygulamacı firmalar gerek gürültü gerekse çıkan tozlarla çevreye sıkıntı veriyor. Tüm mermercileri tek çatı altında toplamak ve bu sıkıntının önüne geçmek istiyoruz. Bir araya gelerek özellikle uygulamaya yönelik çalışmaları artırmak, katma değeri yüksek ürünler üretmek istiyoruz. Bunun için yerel yönetimlerle gerekli temaslarda bulunduk. İmar planlarının çıkmasını bekliyoruz” dedi.


“Turizm yatırımları sektörü hareketlendiriyor”

Sektöre ilişkin değerlendirme de yapan Çelik, son dönemlerde kentte artan otel yatırımlarının, mevcut otellerin ise tadilata girmesinin mermer satışlarını hareketlendirdiğini ifade etti. Sektörde bir dönüşüm başladığını da anlatan Çelik, “Kentimizde imalathanelerin büyük bölümü şehir dışına çıkmaya başladı. Bu durum bir dönüşümü de beraberinde getirdi. Şehir içinde butik mağazacılık dönemi başladı. Bu sayede müşteri imalathaneye gelerek tehlike altında ürününü seçmek durumunda kalmıyor” ifadelerini kullandı.


Mersin’de yeni mermer firmalarının açılmadığına dikkat çeken Çelik, mevcut firmalarda ise denetimlerinin artırılmasını istedi. Sektörün emek yoğun olduğunu hatırlatan Çelik, şöyle devam etti: “Bu nedenle sigortasız personel çalıştırılması ciddi haksız rekabeti de beraberinde getiriyor. Özellikle istihdam seferberliğine yönelik çalışmaların yoğun şekilde devam ettiği şu günlerde sigortasız personele yönelik denetimlerin artacağına ve bu sıkıntılarımızın da önüne geçileceğine inanıyorum.”


“Mermer için de yüzde 8’lik KDV indirimi istiyoruz”

Alım ve satımlardaki KDV uyumsuzluklarına da değinen Çelik, mobilya sektöründe uygulanan yüzde 8’lik KDV indirimini mermer için de istediklerini kaydetti. Bu sayede işverenin KDV yükünün ortadan kalkacağını vurgulayan Çelik, KDV yükünün azalması halinde daha çok işçi çalıştırabileceklerinin altını çizdi.


Mersin’de doğal taş ve maden üzerine faaliyet gösteren firmaların tümünü temsil ettiklerini, 200’e yakın üyeleri bulunduğunu anlatan Çelik, doğal taş ve madenciliğin gün geçtikçe büyüdüğünü dile getirdi. Afyon ve Elazığ’ın doğal taşları ile ünlü olduğunu belirten Çelik, “Mersin’e özel taşlar da var. Özellikle Silifke Beji, Tarsus Kahvesi, Erdemli Beji ve emprador çeşitlerimiz yurtiçi ve yurtdışında çok tercih ediliyor” dedi.


Yurtdışındaki en önemli alıcıların Çin ile Katar olduğunu kaydeden Çelik, bugüne kadar ağırlıklı olarak blok taş satışları gerçekleştirilirken, son dönemlerde uygulama taleplerinde de artış yaşanmaya başladığını bildirdi. Özellikle Irak, İran ve Katar’dan kesilmiş hazır taş, direk uygulama taleplerinin yoğunlaştığına dikkat çeken Çelik, “Son yıllarda kentimizde emprador sahalarının da oluşması, Mersin mermerinin cila ve kalitesi nedeniyle yoğun talep alması, sektör temsilcilerini de yatırıma yönlendiriyor. Ancak yatırım için uygun bir alan bulmakta zorlanıyoruz” ifadelerini kullandı.


Milliyet 



Geri Dön