19 / 04 / 2024

Mersin'de 7 milyon TL'ye Alevi Kültür Merkezi inşa edilecek!

Mersin'de 7 milyon TL'ye Alevi Kültür Merkezi inşa edilecek!

Kilikya Nehir Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği girişimi ile projelendirilen 7 milyon TL bütçeli Alevi Kültür Merkezi'nin inşaatı başlıyor. Kültür merkezi mescit ve gasilhane ile Külliye özelliği de taşıyacak..



Mersin'e yapılacak olan Alevi Kültür Merkezi projesinde sona gelindi. Önümüzdeki günlerde inşaatına başlanacak olan 7 milyon TL bütçeli Kültür Merkezi, içerisinde barındırdığı mescit ve gasilhane ile Külliye özelliği de taşıyacak.


Aynı zamanda 2 bin metrekaresi açık olmak üzere 9 bin 850 metrekare alanda hizmet verecek.


BAĞIŞLARLA YAPILACAK


Kültür merkezinin misafirhanesinden tiyatro salonuna, aşevinden dersliklerine, gasilhanesinden mescidine kadar çok kapsamlı olacağını ifade eden Özuğurlu, şunları söyledi:


"Bin kişilik konferans salonu, 8 derslik, tiyatro salonu, müzik stüdyosu, resim ve diğer el sanatlarının uygulanacağı bir salon, el sanatları atölyesi, küçük seminer salonları, 100 bin kitap kapasiteli kütüphane, misafirhane olacak. Misafirhanemiz hem şehir dışından gelip burada öğrenim gören öğrencilere, hem de konferans için davet ettiğimiz misafirlere hizmet verecek. Külliye özelliği ise, Arap Alevi inancına göre ibadetlerimizi yapabileceğimiz bir mescit inşa edeceğiz. Cenazelerimizi usulüne uygun şekilde kaldırabileceğimiz 2 adet gasilhane, bir morg, abdesthane yaptırıyoruz. Aynı zamanda bu bodrum katta, aynı anda yaklaşık 50 bin kişiye yemek verecek bir aşevi yapıyoruz. Bu aşevinden bütün fakir vatandaşlar yararlanacak. Tamamen vatandaşların bağışları ile yapılıyor."


"SİYASİLER DİNİMİZİ KİRLETMESİN"


Kültür merkezinde Arapça, İngilizce ve Türkçe gibi dil kurslarının yanında geleneksel yemek kursları, yöresel halk oyunları, geleneksel müzikler kursları açacaklarını belirten Ahmet Özuğurlu, insanlara her türlü fırsatı sunacaklarını söyledi.


Özuğurlu siyasilere çağrıda bulunarak, "Siyasiler inancımıza karışmaz ise insanlar kavga etmez. Ey siyasiler, çekin elinizi bizden. Bizi yönetmekle uğraşın, ekonomi ile uğraşın, siyasetle uğraşın. Vicdanımızı, dinimizi kirletmeyin. Bu Kültür Merkezinin bir amacı da, dine ve kültüre siyaseti bulaştırmadan toplumlar arasında kardeşliği sağlamak. Hazreti Ali'nin bir sözü var. 'Ya din kardeşindir ya da insan olarak bir eşindir' Biz olaya böyle bakıyoruz. Din kardeşim değil ise, insan olarak kardeşimdir. Bu kültür merkezinin bir özelliği de, kendi inanç önderini yetiştirecek bir kurum olması. Bu da dünyada bir ilk. Diğer toplumlarla ilişki içinde olmak istiyoruz. Bize göre kültür toplumların kişiliğidir. 3 tane kişilikli Türk, Kürt, Arap bir araya gelse mi daha iyidir yoksa 3 tane kişiliksiz Türk, 3 tane kişiliksiz Arap yada 3 tane kişiliksiz Kürt mü bir araya gelse iyidir? Herkes kendi kişiliğini korusun, yozlaşmasın, asimile olmasın. Toplumlar böyle çok daha güçlü olurlar." dedi.



Sabah


Geri Dön