26 / 04 / 2024

Mersin'de Akdeniz Oyunları için tesisler 2 yılda tamamlanacak!

Mersin'de Akdeniz Oyunları için tesisler 2 yılda tamamlanacak!

2013 Akdeniz Oyunları 'na ev sahipliği yapacak Mersin 'de, organizasyonu yapan diğer şehirlerin 6  yılda geçirdiği hazırlık sürecinin 2 yılda bitirilmesi için hummalı bir çalışma  başlatılacak



Ekonomik kriz nedeniyle yükümlülüklerini yerine getiremeyen Yunanistan 'dan düzenlenme hakkı alınan 2013 Akdeniz Oyunları organizasyonunun  sadece 2 yıl kala Mersin 'e verilmesi nedeniyle ihtiyaç duyulan tesis ve  altyapının tamamlanması için az bir süre var.

Akdeniz Oyunları 'na Mersin 'in ev sahipliği yapması yönünde Akdeniz Oyunları Uluslararası Komitesi (ICMG) tarafından istenen garanti mektubunun  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanması ile organizasyonun ev  sahipliğini kazanan Mersin'in diğer kentlerin 6 yılda bitirdiği hazırlıkları  2 yıl içinde tamamlaması gerekiyor.

Organizasyon için ihtiyaç duyulan tesislerin yapımı ve mevcutların elden geçirilmesi için fizibilite çalışmaları devam ediyor. Fizibilite raporlarının  tamamlanmasının hemen ardından da inşaat çalışmalarına başlanacak.

İl Gençlik ve Spor Müdürlüğünce hazırlanan ilk rapora göre, 1951 yılında hizmete açılan 9 bin seyirci kapasiteli Tevfik Sırrı Gür Stadı mevcut haliyle  ihtiyaca cevap verebilecek nitelikte değil. Mevcut stadın tribünlerinin yıkılarak  yerine 30 bin seyirci kapasiteli yeni tribünlerin inşa edilmesi gerektiği  vurgulanan raporda, ikinci bir seçenek olarak da yenisinin inşa edilebileceği  belirtiliyor.

Raporda, bunun için de Mersin Üniversitesi (MEÜ) çiftlikköy Yerleşkesi yakınlarındaki arazinin değerlendirilebileceğine dikkat çekiliyor.  Stadın yanı sıra 7 bin, 3 bin ve 2 bin kişilik toplam 3 spor salonu,  olimpik kapalı yüzme havuzu, atış poligonu ve 10 kortluk tenis tesisi gerekiyor.

Kente yeni kazandırılacak tesislerin yanı sıra mevcutların da elden geçirilmesi planlanıyor. Bu kapsamda yapılacak işlemlerin tamamı için yaklaşık 310 milyon  liralık kaynağa ihtiyaç duyuluyor.

KÜRşžAT TÜZMEN: '27 AYI çOK İYİ DEĞERLENDİRECEĞİZ'

AK Parti Mersin Milletvekili Kürşad Tüzmen,  bu oyunlar için önlerindeki 27 ayı çok iyi değerlendireceklerini  söyledi. Mersin 'in daha önce organizasyonu üstlenen şehirlerin 3 'te 1 'i kadar bir  hazırlık süresine sahip olduğunu ifade eden Tüzmen, 3 kat daha hızlı iş yaparak  2013 'teki oyunların organizasyonunu en güzel şekilde gerçekleştireceklerini, imza  töreni için Mersin 'e gelen Uluslararası Akdeniz Oyunları Komitesi (ICMG) Başkanı  Amar Addadi 'nin de bu görüşü dile getirdiğini hatırlattı.

Yıllar sonra böyle bir organizasyonun tekrar Türkiye 'ye gelmesi nedeniyle Mersin 'in çok arzulu ve istekli olduğunu belirten Tüzmen, 'Türkiye 'nin artık  giriştiği her işte başarılı olan bir konuma gelmiştir. Önceden 'Türkiye yapabilir  mi ' diye sorulurdu. şžimdi ise 'Türkiye yaparsa iyi yapar ' deniyor. O nedenle  Akdeniz Oyunları 'nda başarısız olmak gibi bir lüksümüz yok' dedi.

'Hİç KİMSENİN ENDİşžESİ OLMASIN'

Organizasyonun Türkiye 'ye yakışır şekilde tamamlanabilmesi için hemen herkesin üzerine düşen görevi yapacağına inandığını dile getiren Tüzmen,  Mersin 'in organizasyonu almasında Başbakan Erdoğan tarafından imzalanan garanti  mektubunun etkili olduğuna dikkati çekerek, 'Önümüzde kısa bir zaman var. Ama  biz zamanı iyi kullanıp, üstesinden geleceğiz. Tüm dünyanın gıptayla izleyeceği  bir organizasyon düzenleyeceğiz. Bundan hiç kimsenin endişesi olmasın' diye  konuştu.

Türk insanının görev aldığı zaman çalışmaktan kaçınmayan bir yapıya sahip olduğunu anlatan Tüzmen, şunları kaydetti:

'Bizim elimizde Erzurum 'da yapılan 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları gibi tüm dünyanın taktirlerini alan bir referans var. Yaptığımız yapacaklarımızın  garantisi niteliğinde. Bugüne kadar yapılandan daha kısa bir zamanda  hazırlıklarımızı tamamlamamız gerekiyor. Bu yüzden gerekirse gece gündüz çalışıp  yine bu organizasyonu Türkiye 'ye yakışır şekilde gerçekleştiririz. Benim bundan  hiç bir şüphem yok. İddialarımızı hayata geçirmek için kent dinamikleri ile ülke  liderleri koordineli olarak çalışacak. Herkes üzerine düşeni yapıp, Mersin 'e yeni  bir soluk kazandıracağız.'

Tüzmen, bir süre önce kente gelen eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım 'ın 'çukurova Havalimanı 'nın temelini de 3-4 ay sonra atacağız'  şeklinde açıklamalarda bulunduğunu hatırlatarak, 'Yani önümüzdeki süreç Mersin 'i  yatırım diyarı haline getirecek. Bir yandan konaklama tesisleri inşa edilirken,  öte yandan da havalimanımız hızla tamamlanıp, Akdeniz Oyunları 'na yetiştirilmeye
 çalışılacak. Tüm bunlar organizasyonun ardından kentimize kalıcı yatırımlar ve  yeni organizasyonları çekebilecek alt yapıyı sağlamış olacak' dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan da, uzun yıllardır Mersin 'in sahip olduğu potansiyeli harekete geçirmek noktasında sıkıntı yaşadıklarını,  ancak bu sorunun organizasyon sayesinde aşılacağına inandığını kaydetti. Kentteki altyapı eksikliklerinin tamamlanması noktasında çalışmaların  sürdüğünü, gelecek aylarda yapılan işlerin gözle görülür hale geleceğini  vurgulayan Özcan, Mersin 'in olimpiyatlardan sonra en büyük organizasyon olarak  nitelendirilen Akdeniz Oyunları 'na en iyi şekilde ev sahipliği yapacağına  inandığını sözlerine ekledi.

AA


Geri Dön