24 / 04 / 2024

Mersin'de Akkuyu Nükleer Santrali protesto edildi!

Mersin'de Akkuyu Nükleer Santrali protesto edildi!

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde önümüzdeki ay görüşülmesi beklenen Çevre Düzeni Planı’na Akkuyu Nükleer Santrali’nin işaretlenmemesi kararı protesto edildi. Bunun üzerine belediye planı yeniden ele almaya karar verdi.



Mersin Büyükşehir Belediyesi, 1/50 binlik Çevre Düzeni Planı’na, Akkuyu Nükleer Santrali’ni işaretlememiş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı santralin işaretlenmemesi durumunda planı onaylamayacağını belediyeye bildirmişti.


Bunun üzerine belediye planı yeniden ele almaya karar verdi. Belediye meclisinde MHP ve AKP gruplarının, nükleer santralin plana işaretlenmesi konusunda uzlaştığı söylentileri nükleer karşıtlarını harekete geçirdi. Mersin Çevre ve Doğa Derneği’nin öncülüğünde bir araya gelen nükleer karşıtları, belediye meclisi toplantısının yapılacağı Kongre Merkezi’ne geldi.


Salona toplu halde girmek isteyen nükleer karşıtları, ellerinde pankartlar olduğu gerekçesiyle salona alınmadı. Salonun girişinde Zabıta Daire Başkanı Yaşar Aksoy ile bir süre konuşan nükleer karşıtları, meclis toplantısı sırasında pankart açmamak, slogan atmamak şartıyla salona girdi.


Meclis toplantısının son bölümünde CHP’li meclis üyesi Derya Özinç, nükleer karşıtları adına söz aldı. Özinç, Fukuşima nükleer santral felaketi yaşandığında Japonya Başbakanı olan Naoto Kan’ın, nükleer felaketten 5 yıl sonra, bir belgesel çekimi sırasında dile getirdiği, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Japon nükleer teknolojisini tavsiye ettiğime pişman oldum.


Türkiye gibi sismik ve terör riski olan bir ülke nükleer santralden vazgeçmeli” ifadelerinin de yer aldığı sözlerini meclise okudu. Özinç’in yazıyı okumasının ardından salondaki nükleer karşıtları slogan atmak isteyince özel güvenlik görevlileri eylemcilerin etrafını sardı.


Bu sırada CHP İl Kadın Kolları Başkanı Pakize Güler, “Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı’nın nükleer santral konusundaki görüşünü öğrenmek istiyoruz” diye meclise seslendi. Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz, “Ben defalarca söyledim. Şahsi olarak bu santrale karşıyım.


Bu mecliste söz söyleme, soru sorma hakkınız” yok diye yanıt verince nükleer karşıtları alkışlar eşliğinde meclis salonundan çıktı. ‘Nükleer Santral İstemiyoruz’ yazılı pankartlar açan nükleer karşıtları, salon kapısında Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın çıkmasını bekledi ancak Kocamaz eylemcilerin olduğu kapıdan değil, arka kapıdan çıkarak Kongre Merkezi’nden ayrıldı.


Meclis salonunun kapısında 10 dakika boyunca sessizce bekleyen nükleer karşıtları, daha sonra şarkılar söyleyerek eyleme son verdi. Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Sabahat Aslan, “2014 yılında tüm ilçe belediye meclisleri, nükleer santrale karşı olduklarını deklare etmişlerdi. Belediye başkanlarının bugün de sözlerinin arkasında durmasını bekliyoruz. Bugün bu meclis oturumunu sessizce izledik. Ancak Haziran ayında belediye meclisinde nükleer santrali plana işaretlemek isterlerse tepkimiz çok daha farklı olacaktır” dedi. Eyleme, CHP Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak ile CHP’li Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ile Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç de destek verdi.


Cumhuriyet



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


MERSİN Çevre ve Doğa Derneği üyesi çevreciler, Mersin Büyükşehir Belediyesi'nce hazırlanan 1/50 bin ölçekli İl Çevre Düzeni Planı'nda Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin işaretlenmemesi için eylem yaparak Belediye Başkanı MHP'li Burhanettin Kocamaz ile meclis üyelerini duyarlı olmaya çağırdı.


Büyükşehir Belediye binası önünde toplanan çevrecilere CHP Mersin Milletvekilleri Hüseyin Çamak ile Serdal Kuyucuoğlu da destek verdi. Eylemde 'Mersin'in geleceği için Büyükşehir Belediyesi Planında Akkuyu Nükleer Santrali'ni istemiyoruz' pankartı açan çevreciler, 'Nükleer santral istemiyoruz' dövizleri de taşıdı. Burada grup adına açıklama yapan Dernek Başkan Yardımcısı Kenan Hoplar, 4 yıl önce ilçe belediyelerin meclislerinden Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin planlarda işaretlenmeyeceğine dair karar çıkartıldığını belirterek, hazırlanan 1/50 bin ölçekli İl Çevre Düzeni Planı'nda Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin işaretlenmemesini istedi. Meclis üyelerinden duyarlı davranmalarını, alınan karara sadık kalmalarını isteyen Başkan Hoplar, şunları söyledi:"Planı onaylamayın. Çünkü Çernobil ve Fukuşima felaketleri, nükleer santrallerin çok pahalı, güvensiz, kaza riskinin çok yüksek, çevre ve insan sağlığına zarar verdiği ortadadır. Onaylamayın, bu zararların kuşaklar boyu binlerce yıl devam ettiğini, en son teknolojinin kullanıldığı nükleer santrallerde bile kazaların engellenmediğini, çok büyük geri dönülmez bir çevre kirliliği ve çok yüksek toplumsal maliyetler yaratığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Çernobil'den ve Fukuşima'dan yayılan radyasyon hepimizin yaşamını tehdit etmektedir."


Deprem kuşağındaki Akkuyu'da kaza riskinin çok yüksek olduğunu da öne süren Hoplar, şöyle devam etti:"Planı onaylamayın. Çünkü tamamen Rusya'nın söz hakkı ve sahip olacağı işletmesinde ülkemizin hiçbir karar hakkı olmayacaktır. Akkuyu Nükleer Güç santrali, pahalı tamamen dışa bağımlı, enerji arz ve güvenliğimiz sağlayamayacaktır. Planı onaylamayın. Çünkü, santral Akdeniz'in ekosistemini bozacak. Tarımını, turizmini, balıkçılığını, hayvancılığını ve insan sağlığını çok olumsuz etkileyecektir." 


Açıklamanın sonunda eyleme katılanlar olaysız dağıldı.


Sözcü


Geri Dön