27 / 04 / 2024

Mersin'de hafriyat ve moloz denetimleri başladı!

Mersin'de hafriyat ve moloz denetimleri başladı!

Orman Bölge Müdürlüğü’nden Toroslar ilçesi Çelebili mevkiinde 183 bin m3 ve Yenişehir ilçesi Kara Hacılı mevkiinde 535 bin m3 maden vasfını yitirmiş olan iki düzenli depolama alanı, hafriyat toprağı ve moloz döküm alanları olarak tahsis edildi.




Mersin Büyükşehir Belediyesi İmar İnşaat A.Ş Hafriyat Müdürlüğü, 2014 yılı Haziran ayında Mersin’de ilk defa düzenli bir şekilde uygulaması yapılacak olan 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında hazırlanan ‘Hafriyat Toprağı ve İnşaat Yıkıntı Atıkları Yönetmeliği’ çerçevesinde çalışmaları sürdürüyor.


Bu doğrultuda Orman Bölge Müdürlüğü’nden Toroslar ilçesi Çelebili mevkiinde 183 bin m3 ve Yenişehir ilçesi Kara Hacılı mevkiinde 535 bin m3 maden vasfını yitirmiş olan iki düzenli depolama alanı, hafriyat toprağı ve moloz döküm alanları olarak tahsis edildi.


Büyükşehirlerin en büyük sorunlarından birinin hafriyat atık döküm sahalarının bulunmaması olduğunu belirten Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “Mersin genelinde çevre kirliliğine sebebiyet verecek unsurların ortadan kaldırarak, yaşanılabilir bir şehir oluşturmak amacıyla çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. Belirlenen hafriyat toprağı ve moloz döküm alanlarının dışındaki alanların kullanımında yaşanan sorunları gidermek amacıyla ilgili birimlerimiz denetimlerini yaparak, gerekli işlemleri uyguluyor ” şeklinde konuştu.


Şehir merkezinde de belediye hizmet alanlarına işlevsellik kazandırmak amacıyla geçici depolama alanları kullanılıyor. Yeni bir uygulama olması nedeniyle ‘Hafriyat Toprağı ve İnşaat Yıkıntı Atıkları’nın kontrol yönetmeliği ve mevzuata uygun ilerleyebilmesi açısından, Mersin Büyükşehir İmar İnşaat A.Ş,  Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, Zabıta Dairesi Başkanlığı, Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı ve ilçe belediyeleri ile koordineli olarak çalışmalar devam ediyor.


5393 Sayılı Belediye Kanununun 15. maddesinin (o) fıkrasına göre hafriyat toprağı ve moloz döküm alanlarını belirlemek ve taşımalarda çevre kirliliği oluşmaması için gerekli tedbirleri almak belediyelerin görevidir.


5326 Sayılı Kabahatler Kanununun çevre ile ilgili 41. maddesinin 4. bendinde, “İnşaat atık ve artıklarını bunların toplanmasına veya depolanmasına özgü yerler dışına atan kişiye 208 Türk Lirasından 6 bin 337 Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir. İnşaat faaliyetinin bir tüzel kişi adına yürütülmesi halinde bu tüzel kişi hakkında verilecek idari para cezasının üst sınırı 10 bin 635 Türk lirasıdır” denilmektedir.



Mersin Büyükşehir Belediyesi




Geri Dön