19 / 04 / 2024

Mersin'de inşaat sektörü ekonominin lokomotifi!

Mersin'de inşaat sektörü ekonominin lokomotifi!

Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği (MERYAP) Başkanı Nesim Ekinci inşaat sektörünün Mersin ekonomisine lokomotif olmayı sürdürdüğünü dile getirdi..



Mersin, geleceğe umutla bakan bir ilimiz, bunu her zaman dile getiriyoruz. Dört ana sektör olan tarım, ticaret, lojistik ve turizm alanında yapılacak yatırımlarla daha önemli bir cazibe merkezi olacak. Özellikle belirtmek gerekir ki Mersin'in il olarak küresel rekabet içinde bir cazibe merkezine dönüşebilmesi ve kaynaklardan sağlıklı yararlanabilmesi için ulusal kalkınma politikaları ile uyumlu ve üstünlüklü olan sektörlerini öne çıkarması hayati önem taşıyor. 


İnşaat, Mersin ekonomisinde lokomotif olmayı sürdürüyor Böylece ilde yatırımların önünün açılması, bürokraside karşılaşılan sorunların aşılması ve yatırımların desteklenmesi süreci daha da hızlanacak ve ilimiz kaynakları daha etkin değerlendirilebilecek. Ekonomi Bakanlığı'nın hazırladığı 'İl İl Dış Ticaret Potansiyeli' adlı raporunda Mersin, nitelikli sıçrama kabiliyeti sıralamasında ilk 20 il arasına girdi. 

Bunu çok önemsiyor ve kentimizin geleceği açısından da umut verici buluyorum. Mersin'in ev sahipliğinde yapılan 2013 Akdeniz Oyunları kapsamındaki yatırımlar, Çukurova Uluslararası Havaalanı, lojistik ihtisas OSB, ikinci liman ve turizm projelerinin hayata geçirilmesinin Mersin'i marka şehir yapacağına inanıyorum. Elbette bu gelişim, bölgemizde işsizliği azaltacak, istihdam ve iş kollarım artıracak. Bizler de Mersin'in geleceğini şekillendirecek tüm proje ve yatırımların ivedilikle hayata geçirilmesi noktasında sağlanacak işbirliğinde öncü ve katkı koyucu olacağız. 

Mersin ekonomisinde inşaat sektörü halen lokomotif görev üstlenmeye devam ediyor. Her ne kadar Suriyeli vatandaşlardan dolayı hem ev satın almada hem de kiralamada bir yükselme olsa da artan taleplerle doğru orantılı olarak bu tür yükselmeler normal. 


Vatandaşlarımız bir konut alırken ya da kiralarken fiyatının ucuz olmasına değil, kaliteye ve firmanın sürekliliğine bakmalarını öneriyorum. Çünkü maalesef, günümüzde herkes müteahhitlik yapıyor. Mersin'de bu yıl boyunca konut satışı yüzde 5 arttı. İstihdamın artması, sektörün güçlenmesi ve yatırımların yansımaları elbette kaliteli konut üretimini tetikleyecek ve bölgemizi sektörde daha güçlü hale getirecek. 

Mersin'i dünyaya ne kadar iyi tanıtırsak, önümüzdeki hedeflere ulaşabilmemizin yolu da o kadar kısalacak. Ulusal ve uluslararası fuarlar, tanıtım organizasyonları ve festivallerin bu sürece katkı sağlayacağım düşünüyorum. Mersin yeterli sermaye gücüne ve bu sermayeyi yatırıma dönüştürecek sosyal sermayeye sahip. Yeter ki kentlerimize, bölgemize, ülkemize karşı sorumluluğumuzu bilerek, girişimci ve evrensel bakış açımızı, kalkınma odaklı kullanalım.

 

Dünya Narenciye Kongresi'ne ev sahipliği yapmaya hazırlanıyoruz Şu anda önümüzde duran önemli bir organizasyonu önemsiyoruz. Mersin'in 2020 Dünya Narenciye Kongresi'ne ev sahipliği yapacak olması kentimizin geleceği açısından çok önemli bir yere sahip. Bu sayede tarımda, Türkiye'nin en büyük üretici kentinden biri olan Mersin'e en az 500 yabancı heyet üyesi gelecek. Bunların hepsi bir bütün olarak değerlendirildiğinde bölgemizin uluslararası düzeyde tanınırlığı, ekonomiye de 'can simidi'olacak. 


Nesim Ekinci Meyap Başkanı-Dünya Bölge


Geri Dön