25 / 04 / 2024

Mersin'deki Hadra Hamamı restore ediliyor!

Mersin'deki Hadra Hamamı restore ediliyor!

Mersin'de bulunan tarihi "Hadra Hamamı"nda, Akdeniz Belediyesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi işbirliğinde başlatılan restorasyon ve konservasyon çalışmalarının sürdüğü bildirildi



Belediye Basın Bürosundan yapılan yazılı açıklamaya göre, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ile ortaklaşa yürütülen çalışmalarda, uzman ekipler, hamamın ilk dönemlerinde yapıldığı belirlenen, ancak daha sonra üzerleri boyayla kapatılmış duvar resimleri ve yazılarını açığa çıkardı.

Çalışmalar hakkında bilgi veren restoratör-konservatör Elif Kaya, hamamda resimler üzerinde yoğun bir boya tabakası tespit ettiklerini, katmanlaşan boyanın kalkerleşmiş bir hale geldiğini belirtti.

1970'li yıllardan sonra kullanılmayan hamamda duvar resimlerinin açığa çıkarılıp temizlenmesinin ardından sağlamlaştırma işlemine geçildiğini belirten Kaya, şunları kaydetti:

"Sağlamlaştırma işlemlerini sıvalara enjeksiyon işlemiyle yapıyoruz. Resimlerin silinmiş bazı bölgelerine, aslına uygun rötuş uyguluyoruz. Son olarak duvarlara koruyucu malzeme uygulanarak resimlerin orijinal hali koruma altına alınmış olacak. Açığa çıkardığımız resimlerde ev, değirmen ve manzara konuları işlenmiş. Ayrıca bazı resimlerin altında eser sahibinin adının yazılı olduğunu düşündüğümüz biri Osmanlıca, diğeri de Yunanca olmak üzere iki yazı açığa çıkardık. Bu yazıların içeriğini incelendikten sonra öğreneceğiz."

Belediye Başkanı Fazıl Türk de hamamın ilk haline en yakın biçimde restore edileceğini belirtti. Mersin'in kültür mirasını gelecek kuşaklara aktarmanın, kent yöneticilerinin görevi olduğunu vurgulayan Türk, şunları kaydetti:

"Geçmişini unutan kentler ve toplumlar, tarih sahnesinden silinmeye mahkumdurlar. Hadra Hamamı'nda yapılan çalışmalarda duvar resimlerinin bulunması beni son derece mutlu etti. Böylelikle tarihi hamam, kültür ve sanatın buluştuğubir mekan halini aldı. Projenin tamamlanmasının ardından mekana kültür-sanat etkinliklerinin yapıldığı bir işlev kazandırmak istiyoruz."
AA


Geri Dön