19 / 04 / 2024

Mert Yıldızhan: Dövizdeki artış ev almak isteyenleri zorlayacak!

Mert Yıldızhan: Dövizdeki artış ev almak isteyenleri zorlayacak!

Uzmanlar seçim ve ramazan dönemi, hükümetin henüz kurulmaması gibi etmenlerle konut satışlarını öteleyenlerin, "döviz kurundaki artış nedeniyle" önümüzdeki dönem konuta çok daha fazla bütçe ayırmak durumunda kalabileceği konusunda uyarıyorlar.



Uzmanlar seçim ve ramazan dönemi, hükümetin henüz kurulmaması gibi etmenlerle konut satışlarını öteleyenlerin, "döviz kurundaki artış nedeniyle" önümüzdeki dönem konuta çok daha fazla bütçe ayırmak durumunda kalabileceği konusunda uyarıyorlar. İnşaat malzemelerindeki artışın marka projeler üreten firmalar tarafından zaten uzun zamandır sübvanse edildiğine dikkati çeken Elit Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Mert Yıldızhan, kurlarda son haftaki aşırı yükselişin döviz - lira grafiğinde gelecek için çok umut verici olmadığını söyledi. Yıldızhan, "Ocak ayında 2.30 seviyelerinde olan dolar, bugünlerde 2.75 bandını gördü. 

DOnDânaraa Burada yüzde 20'ye yakın ciddi fiyata yansır bir artıştan söz ediyoruz. Bu artış, kullandığı ürünlerin büyük çoğunluğu ithal olan inşaat sektöründe, ev almak isteyenleri gelecekte zorlayabilir" dedi. İnşaat firmalarının ellerinde Kimi projelerde ithal ürün oranının % 60-70 olduğunu belirten yöneticiler, kur artışının sonbaharda fiyatlara yansıyacağına işaret ediyor. Temmuz-Ağustos dönemini çıkarabilecek kadar malzeme stoku olduğunu düşündük lerini anlatan Yıldızhan, şöyle devam etti: "Malzemeye gelen artış, ellerindeki stokları bitiren sektör temsilcilerinin de konut fiyatlarına zam yapmasına neden olacak. İnşaat sektöründe boyadan plastik doğramaya, asansörden demire kadar çok farklı ithal kalemler var. Dolardaki yükseliş, mevcut ekonomik durum ve benzeri süreçleri göz önüne aldığımızda eylül-ekim gibi konut fiyatlarına zam gelmesi kaçınılmaz olacak." 


Habertürk



Geri Dön