19 / 04 / 2024

Mesa, 40'ıncı yılını kutluyor

Mesa, 40'ıncı yılını kutluyor

Altı ortaklı Mesa, 40'ıncı yılını kutluyor.



Şirket, şimdiye kadar 6.5 milyar dolarlık iş yaptı. Halen birçok ülkede iş ve yatırımları bulunuyor

Kırk yıl önce 2'si İTÜ'lü, 4'ü ODTÜ'lu 6 ortak tarafından kurulan Mesa İnşaat, şimdiye kadar 7 milyon metrekare inşaat, 60 binden fazla konut, 6.5 milyar dolarlık iş yaptı. Yönetim Kurulu Başkanı ve şirketin diğer ortak ve yöneticileri, düzenledikleri basın buluşmasında 40 yılın öyküsünü anlattılar. İstanbul Kuzguncuk'ta Abdülhamit döneminin gayri resmi kültür ve sanat merkezi olarak bilinen ve halen şirketin bölge merkezi olarak kullanılan Üryanizade Şeyhülislam Cemil Molla Köşkü'nde düzenlenen toplantıda konuşan Boysanoğlu, inşaat sektörüne kazandırdıkları en önemli yeniliklerden birinin, `tünel kalıp' sistemi olduğunu söyledi.
Boysanoğlu, "1976-1977 döneminde bir Fransız tünel kalıp şirketini Türkiye'ye getirdik. Birlikte üretime başladık. Önce kendi inşaatlarımızda tünel kalıp sistemini kullanırken, daha sonra tüm inşaat sektörünün kullanımına açtık. Halen 36 ülkeye ihracat yapan dünyanın en büyük `tünel kalıp' şirketi konumundayız. Yılda 100 bin metrekarelik üretimimiz var. Yıllık ciromuz 60 milyon doları buluyor" dedi.

6.5 milyar dolarlık iş
Mesa Yönetim Kurulu Başkanvekili da, "Tünel kalıp yöntemi, binaların `monolitik yapı', yani blok olarak yükselmesi üzerine çalışır. Tünel kalıplar kurulur, blok betonlar dökülür. Depreme karşı en doğru yöntem de budur. Bir tünel kalıp, 1000 kez kullanılabilir" dedi.
Boysanoğlu'nun verdiği bilgiye göre Mesa, 40 yılda 7 milyon metrekare inşaat tamamladı. 60 binden fazla konut yaptı. Yurt içinde ve dışında 6.5 milyar dolarlık iş hacmi oluşturdu.

Milli Takım yenildi, Riga Projesi geldi
Riga Projesi'ni Yönetim Kurulu Başkanvekili Özhan Akçalı anlattı:
"40 dönümlük bir arsayı iki lüks oto fiyatına almıştık. İki farklı proje hazırladık. Biri 10 katı aşmıyordu. Diğeri 4 gökdelendi. Riga Belediyesi'yle konuşmaya başladığımızda Türk Milli Takımı dünya 3'üncüsü olmuştu. Belediye Başkanı ilk görüşmede bizi kutladı. O dönemde Euro 2004 elemelerinden sonraki baraj maçında Türk Milli Takımı'na Letonya çıktı. 15 Kasım 2003'te Riga'da oynanan ilk karşılaşmayı 1-0 Letonya aldı. Letonyalıları da Belediye Başkanı'nı da mutlu etti.
Başkan, `Sizi İstanbul'da da yenersek, dileyin benden ne dilerseniz' dedi. 19 Kasım 2003'teki, 2-2 berabere bitti, Türk Milli Takımı baraja takıldı. Belediye Başkanı pazarlığa oturdu. 50 katla başlayan pazarlık, 35 katla tamamlandı. Mesa'ya, Riga'nın ilk 10 katı aşan 4 gökdelenini yapma yolu açıldı. 250 milyon Euro'luk Riga Projesi'nde, 35'er katlı iki gökdeleni tamamlandı. İkisinin inşaatı sürüyor."

Hangi işleri yapıyor?
- Polonya'da yapıp sattığı ticaret merkezinden sonra bu ülkede bin 300 konutluk yeni bir projeye daha başlıyor.
- Libya'da bir üniversite işi aldı
- Azerbaycan'da kamu binaları yapıyor
- Riga'da 4 gökdelen yapıyor
- Kazakistan'da ticaret merkezi ve ofis blokları inşa ediyor
- Ankara'da ticaret merkezini genişletiyor
- Çengelköy'de yeni bir konut projesine başladı
- Çamlıca'da yeni bir projeye başlayacak

Milliyet

Geri Dön