18 / 04 / 2024

Mesa Anadolu'daki yatırımlara odaklandı!

Mesa Anadolu'daki yatırımlara odaklandı!

Türkiye'yi akıllı evlerle tanıştıran, konut sitesi kavramını getiren, sat-yap sistemini başlatan Mesa'nın 6 ortağı ilk günden beri hiç ayrılmadı



40 yılı geride bırakan Mesa, sektörde bir okul gibi oldu. ODTÜ'de, İTÜ'de ve  Ankara  Siyasal'da okuyan 6 arkadaşın hocalarının desteğiyle Ankara'da kurduğu ve geçen yıl 40'ıncı yılını dolduran Mesa Mesken Sanayi A.Ş, 6,5 milyar dolarlık iş hacmine ulaştı. Mesa 2009 yılında dünyanın en büyük 225 müteahhitlik firması arasına girdi. Türkiye'de toplu konut yaklaşımını tamamıyla değiştirerek ilk kez insanı ve binayı çevresiyle birlikte ele alan site anlayışını hayata geçirdi.

Kurulduğu günden bu yana 60 bin aileyi konut sahibi yapan Mesa, bugün neredeyse üçüncü  kuşağa hizmet vermeye başladı. Yurtiçinde 500 bin metrekare/yıl düzeyinde bir inşaat kapasitesine sahip olan Mesa, inşa ettiği binaları sahiplerine özel garantiyle teslim ediyor. Kullanımda çıkabilecek kusurları 6 ay boyunca gideriyor.

Mesa, şu anda Ankara'da Parkoran Konut Projesi ile Çamlıpark Konut Projesi'ni, İstanbul'da ise Çengelköy'de Mesa konut projelerini sürdürüyor. Özellikle Çengelköy projesinin 40'ıncı yıla özel bir prestij projesi olduğuna dikkat çekiliyor. Projedeki 298 konuttan 70'inin iki ayda satıldığı belirtiliyor. Metrekare fiyatları da 5 bin 500-6 bin TL arasında değişiyor.

1999 yılından bu yana Mesa bünyesinde çeşitli kademelerde çalışan Aslı Tokatlı, bugün satış ve pazarlamadan sorumlu yönetim kurulu üyesi olarak görev yapıyor. Aslı Tokatlı, çalışmalarıyla ilgili olarak sorularımızı şöyle yanıtlıyor:

Geçtiğimiz yıl 40'ıncı  yaşım kutlayan Mesa, kurulduğundan bu yana nasıl bir gelişme gösterdi?
Mesa Mesken Sanayi A.Ş, toplu konut projeleri planlamak ve inşa etmek amacıyla 1969 yılında bir grup genç mimar ve mühendis tarafından kuruldu. Mesa, zamanla faaliyet alanını genişletip çeşitlendirerek bir şirketler topluluğu kimliğine ulaştı. Bugün başta inşaat olmak üzere sanayiden turizme, sağlıktan hizmet sektörüne kadar birçok alanda faaliyet gösteriyor. 6 farklı sektörde yaklaşık 4 bin çalışanı, 17 şirketi, biri ortak 8 tesisi ve 4 ortaklık ile 2 ortak girişimi bulunuyor. Mesa hem girişimci, hem de yüklenici olarak çalışıyor. Yurtiçinde ve yurtdışında büyük konut siteleri, her tür yapı ile onların teknik ve sosyal tesislerini, altyapılarını, büyük kapasiteli iş ve alışveriş merkezleri, turizm ve spor tesisleri, sağlık ve kültür merkezleri, okullar, şehir parkları, büro binaları, sanayi tesisleri gibi yapılar inşa ediyor. Topluluk şirketleri, bu işlevi en güvenilir ve kaliteli şekilde yerine getirmek amacıyla bir yandan planlama, tasarım ve yapımın her alanı ve aşamasında görev alırken, diğer yandan inşaat sektöründe kullanılan başta tünel kalıp olmak üzere her türlü çelik kalıp, doğrama ve prefabrik eleman gibi bazı yapı bileşenlerinin üretimini gerçekleştiriyor.

Mesa kurulduğundan bu yana kaç konut inşa etti ?
Altyapı ve çevre düzenlenmesini de içermek üzere tasarımından inşasına, üretiminin her aşamasında Mesa imzası bulunan 7 milyon metrekare toplam alana sahip 60 binden fazla konut, ödünsüz bir kalite anlayışının ürünü oldu.  Bazı projelerimiz, bugün 3'üncü nesil Mesa sakinlerini ağırlıyor.

Konut pazarı hızlı  büyüyor. Son günlerde piyasada neler yaşanıyor? 2010 nasıl geçecek?
Yaşanmış olan küresel kriz, konut talebini erteledi. Konut kredilerinde faizlerin 10 yıl vadede ortalama yüzde 1,10'a kadar gerilemesi de talebi artıramadı. Fakat 2010 yılının konut alımı için en uygun yıl olacağı görüşündeyiz. Faizlerin 2010 başı itibarıyla istikrarlı bir rotayla devam etmesi de konutlara olan ilginin daha da artacağını gösteriyor.

Siz yeni dönemde, 2010 ve sonrasında hangi gelir grubuna yönelik projelerde büyüme ve talep bekliyorsunuz?
Bugün satıştaki projelerimiz, öngörülerimiz doğrultusunda orta ve üst gelir grubu hedefli projeler.

Her şirket İstanbul ve büyük illerde odaklandı. Önümüzdeki yıllarda Anadolu'da bir talep patlaması bekliyor musunuz? Hangi iller öne çıkar?
Her bölgenin kendine göre alışkanlıkları ve tarzı var. Değişim ve ihtiyaca göre konuta bir talep olacaktır. Örneğin Eskişehir, Adana, Denizli, Gaziantep bu şehirlere örnek olabilir.

Sizin büyük iller dışına yönelik projeleriniz var mı?
Şu anda bu yöndeki araştırmalarımız devam ediyor.

Ev almak isteyenlere önerileriniz neler? Şu an ev almak için doğru zaman mı?
Düşük faiz ortamının devam etmesi ve ekonominin tekrar canlanması ile konut fiyatları tekrar artışa geçebilir. Yani, şu anda konut alımı için fırsat zamanı olduğunu söyleyebiliriz. Bu dönemde ev almak isteyenler finansmanlarının belirli bir bölümünü krediyle karşılamayı planlıyorlarsa, aylık ödeyebilecekleri kredi tutarını da göz önünde bulundurmalılar.
Devam eden konut projeleriniz hangileri? Önümüzdeki günlerde gerçekleşecek yeni projeleriniz var mı?

Ankara Mesa Çamlıpark Evleri, Ankara Parkoran Evleri,  İzmir  Urla Evleri, Bodrum Yalıkavak Evleri, İstanbul "Çengelköy'de Mesa" ve İstanbul MN Bahçeşehir Evleri devam eden projelerimiz arasında.

Çengelköy'de bir saklı kent doğuyor
Mesa, yeni konut projesi "Çengelköy'de Mesa"yı "İstanbul'da kalan son İstanbul" sloganıyla hayata geçiriyor. Proje, İstanbul'un tam kalbinde, sahili, tarihi çınarı, iskelesi, börekçisi, dizileri, bademi, semt kültürü, tarihi ve muhteşem doğal güzellikleri ile ünlü saklı cennet Çengelköy'de gerçekleşiyor. Çengelköy'de Mesa, neredeyse tamamı yeşil alana ayrılmış 100 bin metrekarelik bir alan üzerinde, çevrenin dokusuna uyumlu 3'er katlı 46 bloktan oluşuyor. Proje, 6 farklı tipteki bloklardaki, büyüklükleri 80 metrekare ile 290 metrekare arasında değişen toplam 298 adet daireden oluşuyor. Daha önce de Çengelköy Evleri ile yine Çengelköy'de kaliteli yaşam alanları yaratan Mesa, Çengelköy'de Mesa ile 1+1'den 6+1'e kadar olan büyüklükteki daireleriyle kalabalık ailelere de hitap ediyor.

Projede 1300 metrekarelik bir sosyal merkez ve bu merkezin içerisinde kapalı ve açık yüzme havuzu, fitness, sauna, çocuk kulübü, squash, çok amaçlı salon gibi aktiviteler yer alıyor. Bunların dışında toplam 83 bin metrekarelik yeşil alanda, peyzaj projesine uygun olarak tenis kortu, basketbol-voleybol sahası, çeşitli çocuk oyun alanları, yürüme yolları gibi dış mekan düzenlemeleri bulunuyor. Bodrum katta, blokları birbirine bağlayan kapalı otopark bulunuyor ve buradan blokların merdivenkovalarına direkt ulaşım sağlanıyor. Kapalı otoparkta küçük dairelere birer, orta büyüklükteki dairelere ikişer, büyük dairelere ise üçer otoluk yer veriliyor. Ayrıca blokların bodrum katlarında her daireye ait birer depo bulunuyor.
Sibel Köklü/Ekonomist


Geri Dön