19 / 04 / 2024

Mesken kira artış oranı Ağustos 2015!

Mesken kira artış oranı Ağustos 2015!

Belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilen kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kira bedelinde artış yapılıyor. Peki, mesken kira artışı nasıl yapılır? İşte mesken kira artış oranı Ağustos 2015..



Mesken kira artış oranı Ağustos 2015!

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor.


Belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilen kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kira bedelinde artış yapılıyor.


Borçlar Kanunu gereğince meskenlerde üretici fiyat endeksi oranlarında zam yapılabiliyor. Bu oranlar ise her ay TÜİK tarafından açıklanıyor.


Mesken kira artış oranı:

Ağustos 2015 için mesken kira artış oranı yüzde 5,62 olarak karşımıza çıkıyor. Buan göre evdeki kiracıya en fazla kira bedelinin yüzde 5,62 oranında zam yapılıyor.Enflasyon oranları TÜİK tarafından şu şekilde açıklanıyor:


Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,32 düştü


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %0,32 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,15 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %5,62 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,43 artış gösterdi.


Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %1,38 düşüş, imalat sanayi sektöründe %0,33 düşüş, elektrik ve gaz sektöründe %0,26 artış ve su sektöründe %0,16 düşüş olarak gerçekleşti.


En yüksek aylık düşüş kok ve rafine petrol ürünlerinde gerçekleşti


Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; mobilya (%2,66), bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünler (%0,65), gıda ürünleri (%0,51) alt sektörleridir. Buna karşılık kok ve rafine petrol ürünleri (%-6,56), ham petrol ve doğal gaz (%-4,57) ve metal cevherleri (%-3,07) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu.


Ana sanayi gruplarında en yüksek düşüş enerji malında gerçekleşti


Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2015 yılı Temmuz ayında en yüksek aylık ve en yüksek yıllık düşüş enerji mallarında gerçekleşti.


ÜFE oranları Temmuz 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön