26 / 04 / 2024

Mesken kira artışı neye göre yapılır?

Mesken kira artışı neye göre yapılır?

Yıllık olarak düzenlenen kira sözleşmelerinin yenilenmesi halinde, kira sözleşmesi aynı koşullarda yeni kira döneminde de uygulanıyor. Peki, mal sahibi kiraya nasıl zam yapar? Mesken kira artışı neye göre yapılır?



Mesken kira artışı neye göre yapılır?

Yıllık olarak düzenlenen kira sözleşmelerinin yenilenmesi halinde, kira sözleşmesi aynı koşullarda yeni kira döneminde de uygulanıyor. 


Ancak mal sahibi kira bedeline yıllık olarak zam yapma hakkına sahip oluyor. Mesken kiralamalarında kiraya yapılacak zam Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor. Peki, kanunen mesken kira artışı neye göre yapılır?


Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Kira enflasyon oranları, her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Kira artış oranı ve hesaplama örneği şu şekilde;


Nisan ayı kira oranları:

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Mart ayında bir önceki aya göre %1,05 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %2,60 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,41 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %8,03 artış gösterdi.


Buna göre Nisan ayı kira artış oranı %3,41 olup, kira bedeli üzerinden en fazla bu oranda zam yapıldı.


Hesaplama örneği:

Kira bedeli: 1.000 TL

Kira zam oranı: yüzde 3,41

Zamlı bedeli: 34,1 TL

Zamlı kira bedei 1034,1 TL


Döviz bazında kira artışı 2015!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön