19 / 04 / 2024

Mesken kira geliri istisnası 2017!

Mesken kira geliri istisnası 2017!

Kira gelir vergisi, mesken ve işyerlerinin bir sene içerisinde kiraya verilmesinden elde edilen gelire istinaden ödeniyor. Peki, bu sınır meskende ne kadar? İşte mesken kira geliri istisnası 2017..



Kira gelir vergisi, mesken ve işyerlerinin bir sene içerisinde kiraya verilmesinden elde edilen kazanç için ödeniyor. Vergide gayrimenkul türlerine göre istisna sınırı belirleniyor. Bu sınırın altındaki gelirler için vergi ödenmezken, üstündeki gelirler için vergi ödemesi yapılıyor.


Vergi ödemeleri 31 Mart'a kadar yapılıyor. Vergi için beyannameler ise 27 Mart'a kadar veriliyor. Peki, 2017'de kimler vergi ödeyecek? Mesken kira geliri istisnası 2017 ne kadar?


Konut kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen istisna tutarının (2016 yılı için istisna tutarı 3.800 TL) altında kira geliri elde etmeleri halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına ve beyanname vermesine gerek bulunmamaktadır. 


Örnek: 

Mükellef (B), 2016 yılında meskenini aylık 300 TL’den kiraya vermiş ve yıllık 3.600 TL kira geliri elde etmiştir. Bu durumda elde edilen hasılat mesken istisna tutarı olan 3.800 TL’nin altında olduğundan beyan edilmeyecektir. İstisna tutarının üzerinde konut kira geliri elde edilmesi halinde ise yıllık beyanname ile beyan edilen kira gelirinden istisna tutarının düşülmesi gerekmekte.


Mesken istisnası uygulaması sadece konut olarak kiraya verilen gayrimenkullerden elde edilen gelirler için söz konusudur.  2016 yılında 3.800 TL’nin altında mesken kira geliri olanlar yıllık beyanname vermeyecek.


Örneğin, konut ve işyeri kira gelirinin birlikte elde edilip beyan edilmesi halinde, istisna sadece konut kira gelirine uygulanıyor. İşyeri kira gelirine istisna uygulanmıyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön