20 / 04 / 2024

Mesken olarak kullanılan işyerinin emlak vergisi nasıl ödenir?

Mesken olarak kullanılan işyerinin emlak vergisi nasıl ödenir?

Tapu belgesinde yazan niteliğinden farklı olarak kullanılan bağımsız bölümlerin emlak vergisi borcu ödemelerinde hangi özellik dikkate alınır? Mesken olarak kullanılan işyerinin emlak vergisi nasıl ödenir?



Mesken olarak kullanılan işyerinin emlak vergisi nasıl ödenir?

Tapu belgesinde yazan niteliğinden farklı olarak kullanılan yapıların emlak vergisi ödemelerinde hangi özeliğin dikkate alınacağı merak edilen konular arasında bulunuyor.


Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, tapuda işyeri olarak kayıtlı olan bir bağımsız bölüm, tüm kat maliklerinin onayı ile gerekli tadilatlatın yapılması ve onaylanması halinde mesken olarak kullanılabiliyor.


Daha sonra tapudaki niteliğin değiştirilmesi gerekiyor. Tapuda işyeri olarak kayıtlı bir yerin mesken olarak değiştirilmesi için cins değişikliği işleminin yapılması gerekiyor.


Cins değişikliği işlemi nasıl yapılır?

Tapu müdürlüğünde yapılan cins değişikliği işlemi için bazı belgelerin temin edilmesi gerekiyor. Bu belgeler aşağıda sıralanıyor.


Cins değişikliği için gerekenler

- İşleme konu olan gayrimenkulün tapu senedi,

- İşleme konu olan gayrimenkulün maliki veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus cüzdanı,

- Gayrimenkulün yapısız iken yapılı hale gelmesinin istendiği durumda; gayrimenkulün cins değişikliği işlemi için yapı kullanma izin belgesi veya işlemin yapılmasında sakınca olmadığına dair Belediye veya Valilik'ten alınması gereken yazı.

- Gayrimenkul sahibinin veya hissedarlarının  bir adet vesikalık fotoğrafı.


Mesken olarak kullanılan işyerinin emlak vergisi..

Tapuda mesken olarak değiştirilen bağımsız bölüm için ödenecek emlak vergisinde "mesken" oranları kullanılır. Bu işlemin yapılmaması halinde, mesken olarak kullanılan işyerinin emlak vergisi "işyeri" üzerinden ödenmeye devam edilir.


Tapuda home ofis olarak kayıtlı evin emlak vergisi!
Tapuda işyeri olarak görünen yerin mesken olarak kullanılması!



Geri Dön