23 / 04 / 2024

Mesken tapulu daireye iskan izni verilir mi?

Mesken tapulu daireye iskan izni verilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Mesken tapulu daireye iskan izni verilir mi?'' sorusunu yanıtladı. İşte o haber...




2011 yılında satın aldığım çatı katının tapusunda mesken olarak yazılı. Ancak projesinde depo olarak geçiyor. İskan izninde ise son iki katın ilave inşaat olarak mesken diye yapıldığı buna göre de iskan izninin verildiği yazılı. Bu durumda benim dairemin durumu nedir? 



Önce genel kuralı söyleyeyim. Tapu kayıtlarında yazılı olan husus geçerlidir. Zira resmi kayıtlar aksi ispatlanana kadar geçerlidir. Dolayısı ile sizin tapu kayıtlarınızda daireniz için mesken yazıyor ise bağımsız bölümünüz meskendir. 


Projeye gelince: Tapu işlem dosyasında tek proje olacak diye bir kural yoktur. Bir proje yapılır tasdik olunur ama sonra bir başka proje, bir tadilat projesi yapılarak durum değişebilir. Dolayısı ile sizin tapu kayıtlarınızda mesken yazılmasının nedeni muhtemelen bir tadilat projesi sonucudur. Projede depo yazılı olup da tapu kütüğünde mesken yazıyor olması bana göre küçük bir ihtimal. Projelerin bir örneği de belediye imar müdürlüklerinde bulunur. Bir de bu noktadan inceleme yapmak için bulunduğunuz yerin belediye imar müdürlüğüne başvurup durumu incelemenizi öneririm. Özellikle de iskan izninin bu şekilde verilmiş olması benim böyle düşünmem+e neden olmuştur. Bu hususu gözden uzak tutmayın derim. 



Tamer HEPER/Posta



Geri Dön