20 / 04 / 2024

Mesleki Yeterlilik Belgesi almayanlar 26 Mayıs'tan itibaren çalışamayacak!

Mesleki Yeterlilik Belgesi almayanlar 26 Mayıs'tan itibaren çalışamayacak!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yayımlanan tebliğe göre, toplam 40 meslekte yeterlilik belgesi olmayanlar 26 Mayıs tarihinden itibaren çalışmaya devam edemeyecek.



'Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ'in geçen yıl 25 Mayıs'ta yayımlanmasıyla 'tehlikeli' ve 'çok tehlikeli' işler sınıfından olup, Mesleki Yeterlilik Kurumu'nca (MYK) standardı yayımlanan 40 meslekle ilgili 'Mesleki Yeterlilik Belgesi' zorunluluğu için tanınan sürenin dolmasına sayılı günler kaldı. 


MASRAFLAR FONDAN 


Belge zorunluluğu kapsamında yer alan meslekleri icra eden kişilerin, 'Mesleki Yeterlilik Belgesi' almak için MYK tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarına başvurması gerekiyor. Çalışanlar ve işsizlerin MYK'nın yetki verdiği kuruluşlarda girip başarılı oldukları sınavın ücreti ve hak ettikleri belgenin masrafı ise 2017 yılı sonuna kadar İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak. Bugüne kadar İşsizlik Sigortası Fonu'ndan yaklaşık 7 milyon 200 bin lira sınav ve belgelendirme ücreti ödendi. 


Kişi başı 500 lira


Aralarında inşaat boyacısı, sıvacı, duvarcı, betonarme demircisi ve çelik kaynakçısının da olduğu meslekler, 26 Mayıs'tan sonra 'Mesleki Yeterlilik Belgesi' bulunmadan yapılamayacak. Belgesiz işçi çalıştıran işyerlerinde, kişibaşı 500 lira ceza kesilecek. 



Akşam


Geri Dön