24 / 04 / 2024

Mesleki yeterlilik belgesi kaliteli ve güvenli inşaatın sembolüdür!

Mesleki yeterlilik belgesi kaliteli ve güvenli inşaatın sembolüdür!

TÜRKİYE İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası ( İNTES ) Başkanı Celal Koloğlu, toplamsal bilinç çağrısı yaparak. "Mesleki Yeterlilik Belgesi kaliteli ve güvenli inşaatın sembolüdür." dedi...



TÜRKİYE İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Celal Koloğlu, toplamsal bilinç çağrısı yaparak. "Mesleki Yeterlilik Belgesi kaliteli ve güvenli inşaatın sembolüdür. Bu hükümetler döneminde hazırlanan ve yürürlüğe giren Mesleki Yeterlilik Kurumu mevzuatı bu anlamda önemli bir milat olmuştur Ancak. uygulamadan kaynaklanan bir takım sorunların yine bu dönemde aşılacağını gördüğümüz için sektörümüz adına son derece umutluyuz"dedi.


BELGELİ ÇALIŞMANIN ÖNEMİ 


Koloğlu, İstanbul'da yaşanan 10 işçinin ölümüne yol açan asansör kazasının nedenlerinin iyi araştırılması, bir daha böylesi kazaların yaşanmaması için ders çıkartılması gerektiğini kaydetti. Kazada vefat eden işçilere Allah'tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı ve sabır diledi. 

Kol oğlu yazılı açıklamasında elim olayın özellikle inşaat sektöründe ış kazalarının yüksekliği dikkate alındığında tüm paydaşların ış sağlığı ve güvenliği konusunda eğitiminin ve Mesleki Yeterlilik Belgeli çalışmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler öııune serdiğini. bu konuda toplumsal bilincin yaygınlaştırılmasının önemini kaydetti. Koloğlu şunları ılade etti: "16 Aralık 2010 tarihli ve 2/787 sayılı Resmi Gazete ile yayımlanan Yapı Müteahhitlerinin Kayıtljrı ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik' ile 01 Ocak 2012 tarihiııden itibaren yapıda inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgeli usta çalıştırılması mecburiyeti getirilmiştir. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre belirlenen tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde çalışanların mesleki eğitimlerinin usul ve esaslarını düzenlemektir. Kanun Gereğince Çalışanların Eğitimi ve Yükümlülüklerin Yerine Getirilmemesinden Dogaıı İdari Para Cezaları bulunmaktadır. İnşaat Sektöründe Mesleki Yeterlilik Belgesi Resmi Gazete'de yayımlanmış meslek standartları ve MYK Yönetim Kurulunca onaylanmış ulusal yeterlikler listesindeki mesleklerde verilmektedir. Sendikamız toplam 52 meslekte meslek standartları ve ulusal yeterlilik çalışmalarını sürdürmektedir. 


İNTES MYM ve MESLEKİ YETERLİLİK 



Mesleki Yeterlilik Belgesinin Türkiye'nin gündeminde olan ve sektörlerin gelişmesine doğrudan katkı sağlayacak mesleki yeterlilikler sisteminin bir ürünü olduğunu belirten Koloğlu. "Bu sistem sektörde çalışanların eğitim Şartı aranmadan sınavlara alınarak mesleki yeterlilik belgesi sahibi olmalarına imkan tanımaktadır. Mesleki Yeterlilik Sistemi (MYS): meslek standartlarının oluşturulduğu. mesleki eğitim programlanılın bu standartlara göre hazırlandığı, işgücünün mesleki yeterliliğinin bağımsız kurumlarca yapılan ölçme ve değerlendirmeler sonucunda belgeleııdirildiği ve bu belgelerin ulusal ve uluslararası düzeyde geçerlilik kazandığı etkin bir yapılanmanın genel adıdır." değerlendirmesini yaptı. 


Ayrıntılı Haber 


Geri Dön