24 / 04 / 2024

Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğunda süre uzatıldı!

 Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğunda süre uzatıldı!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 26 Mayıs'a kadar 40 meslek için getirdiği yeterlilik belgesi için süre uzadı.



Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 26 Mayıs'a kadar 40 meslek için getirdiği yeterlilik belgesi alınması şartı kapsamına giren 384 bin çalışandan yalnızca 84 bini bu belgeyi aldı. Geri kalan 300 bin kişi için ise süre dün itibarıyla dolarken, bakanlık çalışanların işsiz kalmaması için belge temin süresini 31 Aralık 2016'ya uzattı. Bakanlığın yayımladığı tebliğ kapsamında inşaat boyacısı, sıvacı ve duvarcının da aralarında olduğu mesleklerde belgesiz işçi çalıştıran işveren veya işveren vekiline ilk etapta kişi başı 500 lira ceza kesilmesi öngörülüyor. Buna devam edilmesi halinde para cezası da artacak.


Sabah / Barış Şimşek



Haber Yeni Şafak'ta şöyle yer aldı;

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından 17'si inşaat, 10'u enerji, 7'si otomotiv, 6'sı metal sektörlerinde olmak üzere toplam 40 meslekte, Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğunun getirildiği anımsatıldı. Söz konusu 40 meslekte belgesiz çalışma süresinin dün sona erdiğinin hatırlatıldığı açıklamada, şunlar kaydedildi:


"Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışan yaklaşık 1 milyon kişinin önemli kısmının Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmaması nedeniyle çalışma hayatında sıkıntılara sebebiyet verilebileceği değerlendirildiğinden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Süleyman Soylu'nun talimatlarıyla mevcut durum gözden geçirildi.


Özellikle inşaat sektöründe yoğun çalışmanın bulunduğu bu dönemde sektörün olumsuz etkilenmemesi için tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğunun sektöre daha iyi anlatılıp iş hayatında farkındalık oluşturularak iş yerlerinin faaliyetlerinin devamının sağlanması, işçilerin istihdam sorunu yaşamaması ve işverenlerin cezai müeyyidelere maruz kalmaması için mevcut mevzuat maddesinde geçiş sürecini yeniden düzenleyen kanun değişikliği hazırlandı. Bu kapsamda söz konusu yükümlülükler ve cezai müeyyidelerin 31 Aralık 2016'ya kadar ertelenmesine ilişkin Kanun değişikliği hazırlanarak Başbakanlığa gönderildi."


Yeni Şafak 



Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 40 meslek için bugün sona erecek belgesiz çalışma süresinin 31 Aralık 2016'ya kadar uzatılmasıyla ilgili kanun değişikliğinin hazırlanarak başbakanlığa gönderildiğini bildirdi.


Bakanlık'tan, kanun değişikliğine ilişkin yapılan açıklamada, "Bakanlığımız bünyesinde bulunan Mesleki Yeterlilik Kurumu ulusal meslek standartlarının belirlenmesi ve nitelikli işgücünün belgelendirilmesi kapsamında inşaat, enerji, otomotiv ve metal sektörlerinde toplam 40 meslek için bugün sona erecek belgesiz çalışma süresinin 31 Aralık 2016'ya kadar uzatılması için kanun değişikliği hazırlanmış olup,  Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından 17'si inşaat, 10'u enerji, 7'si otomotiv, 6'sı metal sektörlerinde olmak üzere toplam 40 meslekte, Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu bulunmaktadır" denildi.


Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:


"Söz konusu 40 meslekte, belgesiz çalışma süresi 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacak olup, belgesiz kişilerin çalıştırılması halinde işveren veya işveren vekiline kanunda cezai müeyyidelerin uygulanacağı hükmü yer almakta iken, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışan yaklaşık 1 milyon kişinin önemli kısmının Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmaması nedeniyle çalışma hayatında sıkıntılara sebebiyet verilebileceği değerlendirildiğinden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Süleyman Soylu'nun talimatıyla özellikle inşaat sektöründe yoğun bir çalışmanın bulunduğu bu dönemde sektörün olumsuz etkilenmemesi için tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğunun sektöre daha iyi anlatılıp iş hayatında farkındalık oluşturularak işyerlerinin faaliyetlerin devamının sağlanması, işçilerin istihdam sorunu yaşamaması ve işverenlerin cezai müeyyidelere maruz kalmaması için mevcut mevzuat maddesinde geçiş sürecini yeniden düzenleyen kanun değişikliği kapsamında, söz konusu yükümlülükler ve cezai müeyyidelerin 31 Aralık 2016 tarihine kadar ertelenmesine ilişkin kanun değişikliği hazırlanarak Başbakanlığa gönderilmiştir."


Star



Haber Şok Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 40 meslek için dün sona eren belgesiz çalışma süresinin 31 Aralık 2016 tarihine kadar uzatılmasına ilişkin kanun değişikliği hazırlayarak, Başbakanlığa gönderdi. 1 milyon kişiyi ilgilendiren düzenlemeyle ilgili yapılan açıklamada "Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından 17'si inşaat, 10'u enerji 7'si otomotiv, 6'sı metal sektörlerinde olmak üzere toplam 40 meslekte, Mesleki Yeterlilik Belgesi'ni zorunlu kılıyor." denildi.


Şok


Haber Takvim'de şu şekilde yer aldı


Mesleki yeterlilik belgesini süresinde almayan 300 bin kişiye Çalışma Bakanlığı’ndan iyi haber geldi. Bakanlık, çalışanların işsiz kalmaması için belge temin süresini 31 Aralık’a kadar uzattı.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 26 Mayıs'a kadar 40 meslek için getirdiği yeterlilik belgesi alınması şartı kapsamına giren 384 bin çalışandan yalnızca 84 bini bu belgeyi aldı. Geri kalan 300 bin kişi için ise süre önceki gün itibariyle dolarken, Bakanlık çalışanların işsiz kalmaması için belge temin süresini 31 Aralık 2016'ya uzattı. 


40 AYRI MESLEK VAR

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından 17'si inşaat, 10'u enerji, 7'si otomotiv, 6'sı metal sektörlerinde olmak üzere toplam 40 meslekte, mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirildi. Bu mesleklerde görev yapan yaklaşık 384 bin kişi için belge temin süresi önceki gün itibariyle sona ermişti. Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde verilen toplam mesleki yeterlilik belgesi sayısı 33 bin 187, diğer alanlarda ise 50 bin 975 olarak gerçekleşti. Yaklaşık 300 bin çalışan mesleki yeterlilik belgesi almak için zamanında başvurmadı. Bakanlık da bu kişilerin işsiz kalmaması için mesleki yeterlilik alma süresini yıl sonuna kadar uzattı. Bakanlık'ın yayınladığı tebliğ kapsamında inşaat boyacısı, sıvacı ve duvarcının da aralarında olduğu mesleklerde belgesiz işçi çalıştıran işveren veya işveren vekiline ilk etapta kişi başı 500 lira ceza kesilmesi öngörülüyor. Belgesiz işçi çalıştırılmasına devam edilmesi halinde para cezası da artacak.


Takvim



Haber Taraf Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca inşaat, enerji, otomotiv ve metal sektörlerinde toplam 40 meslek için dün sona eren belgesiz çalışma süresinin 31 Aralık 2016'ya kadar uzatılması için kanun değişikliği hazırlandı ve Başbakanlığa gönderildi. Konu ile ilgili Bakanlık'tan yapılan açıklama şöyle; "Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışan yaklaşık 1 milyon kişinin önemli kısmının Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmaması nedeniyle çalışma hayatında sıkıntılara sebebiyet verilebileceği değerlendirildiğinden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Süleyman Soylu'nun talimatlarıyla mevcut durum gözden geçirildi. Özellikle inşaat sektöründe yoğun çalışmanın bulunduğu bu dönemde sektörün olumsuz etkilenmemesi için tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğunun sektöre daha iyi anlatılıp iş hayatında farkındalık oluşturularak iş yerlerinin faaliyetlerinin devamının sağlanması, işçilerin istihdam sorunu yaşamaması ve işverenlerin cezai müeyyidelere maruz kalmaması için mevcut mevzuat maddesinde geçiş sürecini yeniden düzenleyen kanun değişikliği hazırlandı. 


Taraf


Geri Dön