29 / 03 / 2024

Mesudiye'de kentsel dönüşüm sorunu çözülüyor!

Mesudiye'de kentsel dönüşüm sorunu çözülüyor!

Mesudiye Mahallesi sakinlerinden gelen şikayet ve dilekçeler üzerine konut dışı kentsel dönüşüm alanında yapılan incelemeler yapıldı. İncelemeler sonucunda, Başkan Vekili Turgay Yel ile Çevre Sağlık Komisyonu üyeleri toplantı yaptı.



Mesudiye Mahallesi sakinlerinden gelen şikayet ve dilekçeler üzerine konut dışı kentsel dönüşüm alanında yapılan incelemeler ile alakalı Belediye Başkan Vekili Turgay Yel ile İnegöl Belediyesi İmar Komisyonu ve Çevre Sağlık Komisyonu üyeleri Belediye Meclis salonunda değerlendirme toplantısı yaptı.


Değerlendirme toplantısında, mahalle sakinlerinden gelen şikayetler hakkında bilgi veren Başkan Vekili Turgay Yel, “Firmaların bacalarından çıkan toz, duman, boya kokusu ile boya filtrelerinden gelen tortuların özellikle araçlara zarar vermesi, mahalle sakinlerinin evlerinde kapı ve pencereleri açamaması, balkonlarda oturamaması, üretim yerlerinde çalışan personelin kılık–kıyafetine dikkat etmemesi, üretilen malların sevkiyatı konusu ve sevkiyat sırasında kamyonların giriş ve çıkışı sırasında yaşanan sıkıntılar, üretim yerlerinin etrafının çok fazla dağınık olması ile ayrıca yollarda ve kaldırımlarda yürünememesi gibi konularla alakalı yaşadıkları ciddi sıkıntıları daha önce mahalle sakinleri farklı tarihlerde verdikleri şikayet dilekçeleriyle belediyemize beyan etmişlerdi” dedi.


Bunun üzerine İmar Komisyonu ve Çevre Sağlık komisyonu üyeleri ile birlikte konut dışı kentsel dönüşüm alanında incelemelerde bulunduklarını belirten Yel, “Bu konuda gerekli tespitlerin yapılmasından sonra geçtiğimiz aylarda konuyla alakalı firma sahipleriyle toplantı yapılmıştı. Bu toplantıda firma sahiplerine gerekli ikazlar yapılarak şikayet konusu olan eksikliklerin giderilmesi istenmişti” dedi. Yel, “Geçen hafta da Belediye Başkanımız Alinur Aktaş ile beraberinde İmar Komisyonu ve Çevre Sağlık Komisyonu üyeleriyle birlikte Mesudiye Mahallesinde ilgili alanda bir kez daha incelemelerde bulunmuştuk. Başkanımız bu konuyla alakalı sıkıntıların son iki üç ayda hat safhaya çıktığını, hep birlikte oturup elbirliği ile asla üreticileri de üzmeden vatandaşların haklarına, menfaatlerine öncelik vererek bu konunun çözüme kavuşturulması gerektiğin belirtmişti” dedi.


Bugün de İmar Komisyonu ve Çevre Sağlık Komisyonu üyeleri ile birlikte Belediye Meclis Salonunda durum değerlendirmesi yaptıklarını belirten Yel, “Toplantıda bu konuda bundan sonra atılacak adımlar masaya yatırıldı. Komisyon üyeleri ile birlikte çözüm önerileri tartışıldıktan sonra yapılması gerekenler raporlaştırılarak eksikliklerin ivedi bir şekilde giderilmesi karara bağlandı” dedi.


Turgay Yel, “İmar Komisyonu ve Çevre Sağlık Komisyonu tarafından yapılan toplantı neticesinde alınan kararlar şu şekildedir. Etrafa rahatsızlık veren bacalara ilişkin (toz bacaları, ses ve toz üreten bacalar, boya atığı üreten bacalar) gerekli filtreleme ve tedbirlerin alınması için 2015 yılı itibari ile yılsonuna kadar süre verilecek, Belediyemiz Meclis kararı alarak söz konusu alanı kapsayan "Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanı" planlı bölgenin "Ticaret Alanı"na dönüştürülmesine ilişkin imar planı değişikliği yapılacak. İki yıl içerisinde bu alandaki imalatların sonlandırılması sağlanacak, yan bahçelerdeki ruhsata aykırı kapalı alanlar kaldırılarak sadece depolama ve sevkiyat amacıyla sundurma amaçlı kullanılmasına izin verilecek. Bu alanlardaki işyerlerinde çalışan işçilerin açık alanda faaliyet veya dinlenme halindeyken, etrafa ve komşu konut alanlarına rahatsızlık vermemesi sağlanacak. Çöp kutusu ve benzeri görsel çirkinlik yaratan malzemelerin kaldırılması sağlanacak. Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanları ile Ticaret Alanları´na verilen haklar ilgili plan hükmü ve yönetmelikte tespit edilerek meclise getirilerek görüşülecek” diye konuştu.


Yel konuşmasının sonunda, “yapılan bu istişare toplantıları ile Mesudiye Mahallesinin ön tarafında bulunan konut dışı kentsel dönüşüm alanı görünüp, bu alanda üretim tesisleri bulunan ve bu tesislerin bahçelerini işgal etmesiyle başlayıp artık yola taşan görsel kirlilikler ile çevre ve gürültü kirliliğine neden olan bu sıkıntıların giderilmesi için çözüm üretilmeye çalışılıyor. Bu konunun çözüme kavuşturulması için yer sahipleri ve kiracılar ile çözüm konusunda bir kez daha fikir alışverişi yapacağız. Nihayetinde de konu Belediye Meclisinde karara bağlanacaktır” ifadelerini kullandı.



Yıldırım Gazetesi 


Geri Dön