28 / 03 / 2024

Mesut Güleroğlu: Ev almanın tam zamanı!

Mesut Güleroğlu: Ev almanın tam zamanı!

Ev sahibi olup kira ödememek günümüz koşullarında bir hayli zor olarak görülse de birçok ailenin hayallerinin ilk sıralarında yer alıyor. İZEKO Başkanı Mesut Güleroğlu, ev almanın tam vakti olduğu söyledi...




Ev sahibi olup kira ödememek günümüz koşullarında bir hayli zor olarak görülse de birçok ailenin hayallerinin ilk sıralarında yer alıyor. Düşen faizler ve daha uygun şartlara sahip konut kredileri gibi unsurlar ev almayı geçmişe göre daha da kolaylaştırıyor. Birçok aile geri ödeme koşullarıyla ev sahibi olurken, konut piyasasındaki hareketlilik de tüm hızıyla canlı kalmaya devam ediyor. 


Ancak  İzmir  Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Başkanı Mesut Güleroğlu, ev alımı sırasında yaşanan tecrübelerin ev alırken çok dikkatli olunmasını gerektirdiğini söylüyor. 

Başkan Güleroğlu, İzmirde yılın son aylarına doğru emlak piyasasında ciddi bir hareketlenme olduğunu söyledi ve ev almak isteyenlere uyanlarda bulundu. Gayrimenkul sektöründeki faiz oranı artışlarının normale seviyelere geldiğini kaydeden Başkan Güleroğlu, "Bundan 7- 8 ay öncesinde 0.65'lere kredi verdiğimiz oranlar şu an 0.80'leri buldu. Bence olması gereken oran da bu zaten. O tarihlerde bu fırsatı kaçırmayın diye gazetelerden, televizyonlardan bilgilendirme yapmıştık. Ancak şu an birçok kişi bu fırsattan faydalanamadığı için pişman" şeklinde konuştu. 


FİYATLAR ARTACAK 

Şu an konut alım piyasasındaki canlılığa dikkat çeken Başkan Güleroğlu, şunları söyledi: "Şu an piyasada gerçek anlamda alım yönünde bir canlılık var. ikinci el piyasalarda hareket var. 

Sıfır konutların satışında zaten bir sıkıntı yok. Eğer gayrimenkul sektörünün ekonomik dengelerinde bir sıkıntı olmazsa 2014 yılında biraz daha hareketleneceğini düşünüyoruz. Gayrimenkul piyasası çalışanları ve emlakçılar 2014 yılma hazır bir şekilde girecekler." 2014 yılında konut piyasasının daha da canlanacağını duyuran Başkan Güleroğlu, ev fiyatlarında yüzde 20'lik bir artış yaşanacağını ifade etti. Güleroğlu bunun nedenini 2014 yılında yeni teslim edilecek bina sayısının fazla olmasına bağlayarak şöyle konuştu: "2014 yılının Ocak, Şubat ve Mart aylarında gayrimenkul piyasalarında bir hızlanma bekliyoruz. Ev almanın tam zamanı. Ev almak isteyenler acele etsin diyebiliriz. Bunu her zaman söylüyoruz, ama insanlar dikkate almıyor. Nereden erken başlarsanız sizin için bir avantaj. Kredi fiyatları düştüğünde insanlar biraz daha düşsün daha uyguna alayım diye düşünüyor, halbuki kredi faiz oranlan düştüğünde ev fiyattan da orantılı olarak yukan doğru çıkıyor. Yeni teslim edilen bina demek yeni bir değer demek. Otomatik olarak da yeni bir bina o bölgenin de değerini artınyor. 2014 yılında da yeni değerlenmeler hep artacağından yüzde 10'luk 20'lik artışlar yaşanacak piyasalarda." İzmirdeki kentsel dönüşüme de değinen Başkan Güleroğlu, kentsel dönüşümle ortaya farklı yapılaşmalann çıktığını belirtti. Güleroğlu, sözlerine şu şekilde devam etti: "Kentsel dönüşüm dediğinizde ada bazında bir yeri kapatırsınız ve oraya yeni imar vermezsiniz. 


Vereceğiniz imar o ada bazmda yapılacak çalışmayla ilgili olmalıdır. Fakat bunda eski binaların yıkılıp yerine yeni bina yapılmasını görüyoruz. Bence kent yenileme projesi diyelim buna. Kent yenileme projelerinde avantajlar var. 

Sıfır bina oluşuyor, deprem yönetmeliğine uygun inşa ediliyor gibi artılar var. Bunla nn yanında dezavantajlan da var. Ayru dar sokakların kalması, otoparklann olmaması sıkıntı yaratıyor. 


Bence kentsel dönüşümün ada bazındaki planların yapılıp yüksek yapı verilerek oradaki insanların da mağdur olmasını önlemek ve içlerine park, oyun alanı, cami, okul gibi sosyal alanların yaratılarak yapılması gerekiyor. Bu benim şahsi düşüncem." Şu anda uygulanan kentsel dönüşüm projelerinin de sektöre canlılık kazandırdığını savunan Başkan Güleroğlu, eski binaların satın alınıp veya içinde oturan kişilerle anlaşma sağlanıp yıkılıp yeniden yapılmasının, inşaat piyasasındaki hareketliliği sürdürdüğünü, bu anlamda da arz- talep dengelerinin orantılı olduğunu vurguladı. 



KONUT YATIRIMI ZARAR ETTİRMEZ

Başkan Güleroğlu, ev almak isteyenlere de şu önerilerde bulundu: "Her şeyden önce İzmir Emlakçılar Odası'na ve İzmir Ticaret Odası'na kayrtlı emlak müşavirleri ve emlakçılarla çalışmalarını öneririm. Çünkü buradaki firmalarla yapılacak alışverişlerdeki sözleşmeler dahilinde kendilerinin haklı ya da haksız pozisyonlannı o sözleşmelerle ortaya çıkartabilirler. Bunun yanında bina satın alırken birçok şeye dikkat etmemiz gerekiyor. Deprem yönetmeliğine uygun yapılmış mı, yapılmamış mı buna bakmak gerekiyor. O bölgedeki yapıyı ve durumu incelemek lazım. Tapu üzerinde herhangi bir ipotek var mı yok mu bunlara çok dikkat etmek gerekiyor. Her şeyden önce sağlam, yani gelir getirebilecek yatırımlar yapmak isteyenler ise ulaşımın, hastanelerin, okullann vs. olduğu yerlerde her zaman bir rant olacağını unutmamalı. 


İzmir Mortgage sisteminde geride 

BAŞKAN Güleroğlu, Türkiyedeki mortgage sisteminin gelişimi ile ilgili olarak da şunları kaydetti: "Mortgage sitemine bakacak olursak.  Bu sistem Türkiyede 2005 yılında devreye girdi. Bir bardak suda fırtına kopardık. Ölü doğdu gibi şeyler söyledik. Aslında iyi de oldu. Neden derseniz dünya mortgage piyasalarında Lehman Brothers'ın çöküşü bu yüzden oldu. Bir tarafta borsa ayağı vardı. 8 liralık ev 18 liraya, 30 liraya, 800 liraya kadar çıkmıştı. İyi ki bu sistem Türkiyede bu şekilde kurulmamıştı. 


İZMİR DÖRDÜNCÜ SIRADA

Yani borsa ayağı Türkiyede kurulmadı diye biz bir bardak suda fırtına koparmıştık. Ama mortgage piyasası dendiğinde risk yine bankanın üzerinde. Bunun ikinci ve üçüncü elinin borsa üzerinde bir değerledirmesi olmadığı için çok büyük bir risk yok. Vatandaşın uygun, sıkıntıya düşmeden kredi alabilecek pozisyonlan var.  Ankara  ve İstanbul'a bakacak olursak İzmirde mortgage kullanım oranı yapılaşmadan dolayı düşük. Hatta  Adana  bizden biraz daha önde. İzmir dördüncü sırada diyebiliriz." Ev almak gayrimenkul yatırımcısına hiçbir zaman zarar ettirmemiştir. Bugün pahalıya bile alsanız 5 sene sonra o konut değerinin üzerine çıkabiliyor." 


ULAŞIM HEP ARTI OLACAK 

Doğalgaz ve IZBAN'ın konut değerlerini artrrdığına dikkat çeken Başkan Güleroğlu, doğalgazm üç beş yıl daha artı olmaktan çıkmayacağını belirterek "Doğalgaza daha geçmeyen bir milyonun üzerinde konut var. 

Ulaşım herkesin istediği bir şey. Bunun modası geçecek diye bir şey yok. Hatta metronun geçtiği her yerde değer kıymetlerinin artacağını biliyoruz. Çünkü insanlar bir an önce işlerine gitmek istiyorlar. Bu yüzden ulaşım her zaman bir artı olarak kalacak. Doğalgaz ise üç beş sene daha artı olmaktan çıkmaz böyle devam eder" diye konuştu. 


REALTY World Gayrimenkul Broker'ı Murat Kalender ise 2014 yılı emlak piyasasının durumunu yeni yapılaşmaların belirleyeceğini kaydetti. Kalender şunları söyledi: Yeni donemde piyasayı, yeni imar planları belirleyecek. Örneğin Inciraltı EXPO'yu bekliyordu, fakat İzmir kaybetti. Bu bölgeye yeni yapılacak planlar Inciraltı'ndaki piyasayı belirleyecek. 2013 yılını kısa bir şekilde özetlersek: Çiğli Katıp Çelebi bölgesinde satışlar hızlandı. Bu bölgede yeni bina artışı devam edecek. Bunun dışında her kes Altınyol'daki arazilerin durumunu ve Bornova Ağaçlı Yoldaki ihaleyi merakla bekliyor. Çünkü Karayolları'nın eski yeri çok yüksek fiyatlara satıldı. Burada da çok ciddi yatınmlar olacak. 2014 yılında değerlenecek bölgelerden bir tanesi de Uzundere mevkii. Yeni fuar alanının buraya yapılacak olması bu bölgeye ciddi bir ivme kazandıracak. Yatırımcıların son yıllarda Urla taraflarına da yöneldiğine değinen Kalender, İzmir'in dış piyasasında da hareketlenmeler olduğunu, arazi fiyatlarının gün geçtikçe yükseldiğini, hatta birçok araziye şehirdışından talep olduğunu vurguladı.


MAVİSEHİR İLK SIRADA 

Kalender, 2013 yılında İzmir'in merkez ilçelerinden gayrimenkul sektöründe artış gösteren ilçelerin sıralamasını Karşıyaka- Mavişehir, Narlıdere ve Bornova olarak yaptı. Kalender, "2013 yılında konut satış fiyatlarında en cok artışı yaşayan bölgelerin basında Mavisehir geliyor. 

Mavışehir'de sadece yeni yapılar değil 1999 yılı yapımı yani Mavişehir'in ilk bloklarında da değerlenmeler oldu. 

Otobana yakın olması avantajıyla Narlıdere de raicini korudu ve ikinci sırada yer aldı. Üçüncü srrada ise Bornova- Evka- 3, Orhangazi ve Manavkuyu geliyor. Manavkuyu'da özellikle adliyeye yakın olan konutlara talep cok fazla" dedi. 


İzmir 9 Eylül Gazetesi


Geri Dön