18 / 04 / 2024

Metal Yapı Konut'tan 3 dev proje!

Metal Yapı Konut'tan 3 dev proje!

Geçen yıl Doğa Okulları’nı satın alarak gündeme gelen 30 yıllık inşaatçı Metal Yapı Konut, 2017’de de yatırımlarına aralıksız devam edecek.




Adını, geçen yıl Doğa Okulları satın almasıyla duyuran Metal Yapı Konut, 36 yıldır ticaret yapan Urfalı Saçaklıoğlu Ailesi’ne ait bir grup. Ağırlık inşaatta olmak üzere toplam 7 sektörde faaliyet gösteriyor. İnşaatta büyük projelere imza atarken, eğitim sektöründe de Doğa markasıyla ciddi bir büyüme stratejisi çiziyor. Grubun genel müdürü Akın Karali, bu yıl yaklaşık 2 milyar TL’lik yatırıma imza atacaklarını, grubun 3 milyar TL olan aktif büyüklüğünü de 4 milyar TL’ye çıkaracaklarını söylüyor.  


Metal Yapı adını yakın zamana kadar pek duymadık. Doğa okullarıyla gündeme geldiniz.. Biraz içe kapanık bir politika mı izliyordunuz? 


Evet Doğa’yla biraz daha fazla tanındık. Çok içe kapalı değiliz ama şimdiye kadar çok görünür bir grup da olmadık. Metal Yapı Konut 36 yıldır ticaret yapan bir grup. Urfalı bir aile şirketi. Tek sahibi var; Ömer Saçaklıoğlu. Grup 30 yıldır aktif olarak inşaat sektöründe. İnşaat dışında 6 sektörde daha varız. Doğa Okulları’nı alarak girdiğimiz eğitim sektörü, enerji sektörü, alışveriş merkezleri ve otelcilik işlerimiz var. Ukrayna’da devam eden bir telekomünikasyon işimiz var ve de yurtdışında ufak bir sanayi işimiz var. Grupta toplam 18 bin kişi çalışıyor. Ana şirketimizin konsolide aktif büyüklüğü 1.5 milyar TL’ye yakın. Toplamda ise 3 milyar TL’ye yakın bir aktif büyüklüğümüz var. 


HEDEFTE DOĞA ÜNİVERSİTESİ VAR


Doğa Koleji’yle eğitim sektörüne hızlı bir giriş yaptınız. Hedefinizde var mıydı bu sektör. Ne kadarlık bir satın almadan bahsediyoruz?


5 yıldır 2-3 sektörü takip ediyorduk. Bunlardan biri enerji, bir diğeri sağlık, diğeri de eğitim. Hatta enerji yatırımı için Karaman’da 1 milyon metrekare arsa aldık, şimdilik piyasa koşullarının oluşmasını bekliyoruz. Sağlıkta da birkaç teşebbüsümüz oldu ama henüz aktif olarak bir şey yapmadık. Eğitimde ise uzun zamandır fırsatları takip ediyorduk. Sektöre, sektörün en büyüğüyle girme fırsatımız oldu. Doğa Okulları Milli Eğitim’den sonra en büyük eğitim kurumu. Eğitim hem grup olarak büyüme planımızda yer alan hem de geliştirmek istediğimiz bir sektördü. 1 milyar TL’lik bir satın almayla bu sektöre giriş yapmış olduk. 


Doğa Koleji’nde nasıl bir büyüme çizdiniz?


Şu anda Doğa Koleji bünyesinde 166 okul, 11 binden fazla çalışan ve 68 bin öğrenci var. Eğitimle ilgili vizyonumuz gerçekten büyük. Amacımız okulları 250’ye çıkarmak ve 100-120 bin civarında öğrenciye ulaşmak. Bizim satın almamızla birlikte öğrenci talebinde artış olduğunu gözlemledik, bu da bizi mutlu etti. Şu anda her şey iyi gidiyor. Çok ciddi eğitim komisyonları kurduk. Zannediyorum 5 yıl içinde bu hedeflerimizi yakalarız. Eğitimde daha yapacak çok işimiz var. Şu an tüm kampüsleri elden geçiriyoruz. Yeni okullarımız da doğaya saygılı, yeşil çevreci binalar olacak. Orta vadede bir de üniversite kurma planımız var. 


Yeni proje Ulus'un son boş arazisinde


Bu yıl başlayacak projeler var mı?


Bu yıl başlayacak 3 büyük projemiz daha var. Bunlardan biri . Bağcılar Güneşli arasında İçdaş Demir Çelik Fabrikaları’nın yerine inşa edeceğimiz Güneştepe İstanbul. Bu 2600 konutluk bir proje olacak.  Ulus’ta ve Zekeriyaköy’de de oldukça büyük 2 projeye start vereceğiz. 3 yıl vadede tamamlanacak bu 3 projenin toplam yatırım değeri 5 milyar TL civarında olacak. 2017’de ise toplamda 2 milyar TL’lik yatırıma başlıyor olacağız. Orta vadede de Florya, Merter ve Göktürk’teki arazilerimizde projeler geliştirmeye devam edeceğiz. 


2016’yı kazanılan bir yıl olarak görüyorum


2016 zor bir yıldı, 2017’ye bakışınız nasıl, yeni yatırımlarınız var mı?


2016 zor bir yıldı ama biz 2016’ya bir kazanım olarak bakıyoruz. Darbe girişiminin neticeleri çok önemli. Eğer bu darbe önlenememiş olsaydı, biz şu anda burada oturup bunları konuşamıyor olacaktık. Biz ülkemize, hükümetimize güveniyoruz. Zaten bu yüzden de 1 milyar TL’lik yeni bir yatırım yaptık. 2017’ye dair beklentilerimiz de pozitif. Bana göre önümüzdeki tek engel terör olayları. Eğer terör sorununu çözersek 2017 çok verimli bir yıl olacaktır. Biz 2017 için eğitimde 7 yeni okul anlaşması yaptık. İnşaat grubu olarak da minimum yüzde 30 büyüme planımız var. Başlayacak çok büyük projelerimiz var. Biz 2017’de 3 milyar TL’lik büyüklüğümüzü 4 milyar TL’ye çıkarmayı hedefliyoruz. 




AVM’lerde ilk günden beri TL’ciyiz


AVM’ler cephesinde de hareketli günler yaşanıyor. Siz de TL/dolar tartışmasına girdiniz mi?


Grup bünyesinde halen Aqua Florya ve Fatih Historia AVM’lerimiz, birkaç tane de büyük iş merkezimiz var. Yakında da Koru Florya açılacak. Biz AVM’lerimizde ilk günden bu yana TL ile kiralama yapıyoruz. Böyle de devam edeceğiz.


Engel olmaya çalıştılar


Doğa Okulları’nı ilk satın aldığınız günlerde grubun adı FETÖ’yle birlikte anılmıştı. Neye bağlıyorsunuz bu haberleri? 


Piyasa bizim şirketimizin geçmişini çok iyi bilir. Grubun tek sahibi Ömer Saçaklıoğlu. Onun da hayatının hiçbir döneminde bu örgütle bir alakası olmamıştır. Biz okulları alırken birçok engelle karşılaştık. Kolay bir süreç olmadı. Ben bu asılsız haberleri bu duruma bağlıyorum. 


Kârdan feragat etmeye hazırız


Emlak Konut GYO yeni bir kampanya başlattı. Pek çok şirket de kampanyaya destek verdiğini açıkladı. Sizin bu konuda tavrınız ne olacak?


Bu gerçekten çok büyük bir kampanya. Şimdi Emlak Konut GYO kampanyasıyla birlikte sektör kendini bu yeni döneme uyduracaktır. Bizler de kârımızdan feragat etmeye hazırız. 


4 kat için Katarlılarla el sıkışmak üzereyiz 


 


Gayrimenkul sektöründe devam eden yatırımlarınız var. Ağırlık hangi bölgelerde? 


Bugüne kadar ağırlığı şehir merkezinde olmak üzere 21 büyük proje bitirdik. Şu anda Küçükçekmece’de devam eden, 778 konut ve 22 ticari alandan oluşan Blue Lake projemiz var. Bu projenin yatırım değeri yaklaşık 1 milyar TL. Göktürk bölgesinde devam eden 4 projemiz var. Bir de Levent’in hem alan olarak hem de kat olarak en büyüğü olan ofis projemiz İstanbul Tower var. Göktürk projelerimizin tamamı ve Blue Lake’i 2017 sonuna kadar teslim edeceğiz. İstanbul Tower ise 2018 sonunda teslim edilecek.


İstanbul Tower’ı Levent’te kalan son arazilerden birine inşa ediyorsunuz. Nasıl bir proje olacak bu? Talipler var mı? 


Evet burası o aksta kalan son arsa. Biz de o yüzden Levent’e Türkiye’nin en iyi binasını yapmak için kolları sıvadık. Leed Gold Sertifikası almaya çalışıyoruz. Binanın içinde bir de sürpriz var. Alt katında arsa sahibinin Osmanlı Selçuklu eserlerini sergileyeceği bir müze olacak. Şu anda 4 kat için Katarlı bir grupla el sıkışmak üzereyiz. İki kat için de iki finans firmasıyla görüşüyoruz. Burası gerçekten özel bir proje. O yüzden herkese de vermiyoruz.


Mart ayından itibaren sektör yükselişe geçer


Sektöre ilişkin beklentiniz nasıl, ‘arz fazlası’ söylemlerine katılıyor musunuz?


2010 – 2014 arasında sektörde bir yatırım pastası oluştu. Bu yatırımcılar 2014 sonrası aynı karları elde edemedikleri için beklemeye geçtiler. Projeler de biraz C ve D kategorisine doğru inmeye başladı.  Arz da fazlalaştığı için fiyatları alıcı belirlemeye başladı. Ama doğru projeyi doğru şekilde pazarlıyorsanız her zaman alıcısı var. Ben pazarda şişme olduğunu düşünmüyorum. Çünkü hala çok fazla konut ihtiyacı var. Mart ayının ortasından itibaren sektörün performansı yükselecektir. 



http://www.metalyapikonut.com/


Şenay Büyükköşdere/Akşam 



Geri Dön