16 / 04 / 2024

Metehan Kavuk: Kavuklar Gayrimenkul üç bin kişilik istihdam ordusuna sahip!

Metehan Kavuk: Kavuklar Gayrimenkul üç bin kişilik istihdam ordusuna sahip!

Üç bin kişiye istihdam sağladıklarını kaydeden Kavuklar Gayrimenkul Geliştirme Grubu Başkanı Metehan Kavuk, şirketin devam eden ve yapılması planlanan projelerini anlattı, konut almayı planlayanlara önerilerde bulundu.



Kavuklar Gayrimenkul Geliştirme Grubu Başkanı Metehan Kavuk, Posta Ege'ye özel açıklamada bulundu. Kavuk, tüm sektörlerde çalışmalarının hızla sürdüğünü söyledi, "600'ü beyaz yakalı, bin 400 çalışanımız var. Taşeronlarla birlikte rakam üç bine yaklaşıyor" dedi.


İzmir'e son yıllarda simge yapılar kazandıran Kavuklar Grubu, 2013'ün ardından 2014'e de hızlı girdi. Yaptıkları ve yapacakları projelerin İzmir'i uçuracağını kaydeden Kavuklar Gayrimenkul Grubu Başkanı Metehan Kavuk, şirketin devam eden ve yapılması planlanan projelerini anlattı, konut almayı planlayanlara önerilerde bulundu.


Sorularımıza içtenlikle yanıt veren Kavuk,  İzmir  iş dünyasının gelecekte çok daha hızlanarak iyi bir ivme yakalayacağına inanıyor.


İzmir'in en tanınmış şirketlerindensiniz, kaç kişi istihdam ediliyor?

Grubumuzda şu anda bin 400 kişi çalışıyor. Taşeronlarla beraber rakam iki bin 500'lere üç binlere dayanıyor. 


Yani üç bin kişiye istihdam sağlıyorsunuz.

Tabii, üç bin kişilik istihdam ordumuz var. Bunun 600'ü beyaz yakalı. Yani çok ağır bir beyaz yaka kadromuz bulunuyor. 


Üç yılda fark attı


İzmir iş dünyasına bakış açınız nedir?

İzmir doğruyu istiyor. Sektörümüz kolay bir sektör değil, hızımız da yeterli değil. İzmir iş dünyasının gelecekte çok daha hızlanarak iyi bir ivme yakalayacağına inancım sonsuz. Tamamen parasal imkanlara dayalı bir sistem. 2011'de bin 600, bin 700 dolara sattığımız yerler, bugün iki bin 500, üç bin dolar. Bu yerleri alanlar da İzmirliler. Kendi ekonomisine hitap eden bir şehir burası.


Bayraklı Tower'dan istediğiniz sonucu alabildiniz mi?

Beklentimizin üstüne çıktık. Binayı bitirmeden yüzde 100'ünü sattık. Türkiye'nin en büyük firmalarından 48'ini barındırıyoruz. Ayrıca dünyanın en büyük firmalarından biri de Bayraklı Tower'da. İçinde kafesinden restoranına, fitness salonlarından SPA'sına A'dan Z'ye birçok donatı bulunuyor. Yaşayan bir bina hissiyatını ortaya koyduk. Bunlar onur verici bir durum. Şu anda ofis talebine yanıt veremiyoruz, ihtiyacı karşılayamıyoruz. Ürettiğimiz her alanda aynı akımı görüyoruz. Sattık işimiz bitti demiyoruz.


Biz oranın eğlencesinden, yönetiminden, kiralamasına her işine koşturuyoruz. Başarı süreç işidir ve her zaman görecelidir. Eskiden binaların ömürleri 10-50 yıl olarak varsayılıyordu. Bugün 100 yılın üstünde ömürlü binayla, 10-20 yıl sonra yapılan binayla rekabet edebiliyorsanız, başarı bu işte.


Kentsel dönüşümle ilgili ne söylemek istersiniz?


Kentsel dönüşüm oldu, bina dönüşümü. Bakın burara birçok bina var. Zaten içinde yaşayan yok ama bunların hepsinin kentsel dönüşüm kapsamına sokmak için elinden gelen her şeyi yapıyor herkes. İzmir'in 300 binin üzerinde kentsel dönüşüme hazır konut stoğu var. Allah korusun en ufak bir depremde büyük problemlerle karşı karşıya kalabiliriz. Hızlı çalışmamız lazım. Yerel yönetimler, gayrimenkul geliştirenlerle kol kola çalışmalı. Kafayı kaldırıp baktığımızda her yer kentsel dönüşüm.


Heyecanı yüksek başkan


Planlama durumuyla ilgili neler düşünüyorsunuz?

Dönüşümle İzmir'i yeniden planlama şansımız var. Bu şans elimizdeyken altyapımızı, ulaşım master planımızı, bölge park planımızı her şey tekrar gözden geçirelim.


Manhattan ve trafik sorununa nasıl yaklaşıyorsunuz?

2008'den 2011'e kadar ne yapacağımızı araştırdık. Biz çalışmamızı sürdürürken, ulaşım master planımız yok dediler. Var olanı yollayalım dediler aldık. Tüm İzmir'in yeniden ulaşım ve altyapı planı yapılıyor. En acil ihtiyacı olan ilçelerden birisi Bayraklı. Burada ulaşım ve altyapı yeniden dizayn edilmeli. Belediyemiz bu konuyla ilgili bir şeyler yapmaya istekli. Hasan Karabağ, heyecanı yüksek bir başkan.


Büyük bir yatırım


Hızlı tren yeraltına alınır mı?

Ben seviyorum görüntüsünü. Beyoğlu'nda tramvayın görüntüsünü seviyor gibi. Çok rahatsız etmiyor. Çünkü insanlar gezerek her tarafı görüyor. Ben bunu, nostaljiliğini seviyorum. İzmir'de yeraltında gitmek zor iş. Matematiksel olarak büyük bir yatırım. Sonuçta gidebileceğimiz yere gidiyoruz. Ulaşım da ucuz. İniyoruz, biniyoruz ödeme yapmıyoruz.


Otogardaki AVM projesi ne aşamada?

İki, üç ay içinde kaba inşaatı bitecek. AVM bölümünün yüzde 80'i tamam. 2015'te kısmet olursa hizmete girecek. 2013 Mayıs ayında satışı çıkmıştık. 629 daireden sadece 35'i kalmıştı. Özel kampanya yapalım, İzmir'e teşekkür edelim derken, gördük ki daire satışı artmış. Sonunda gerek kalmadı tabii. Çevre yolu ağzında olmamız, artı değer getirdi. Bayraklı'da Folkart olmasaydı, bizim pazar oluşturma imkanımız bu kadar yüksek olmazdı. Şu anda iş merkezlerinin ağırlıklı olduğu Çankaya ve Basmane'nin zamanla konutla dolacağı inancı içindeyim. 


Beşincisi bizde gizli kalsın


Altındağ projeniz ne aşamada?

Bu yılın son çeyreğini düşünüyorduk. Ancak ruhsatla ilgili gecikme yaşandı. 2015'in Mart ayı gibi planlıyoruz. Toplam bin 200 konut var. Lüks bir proje. Havuz, fitness, SPA'sı tüm sosyal etkinlik alanları olan 28 dönüm yeşil alanı tasarlayacağız. İçinde mini mini gölcükler olacak. Metrekaresini bin 200, bin 300 dolar konuşuyoruz. Etraktaki rezidanslarda metrekare fiyatı üç bin doların altında değil. Hem bu bölgenin havası, bulunduğumuz yerden daha güzel. 


Farkındalık yaratacak projeniz var mı?

İzmir'in en büyük projelerini yapıyoruz. Nitelik anlamında farklılaşma arıyoruz. Niteliği farklı olan uzun vadeli yaşayabilen farklılaşabilen projeler üretmeyi seviyoruz. Yeni kent merkezinde beş birimi içinde barındıran proje için yer arayışımız sürüyor. Ofisi, konutu, çarşısı ve sanatı. Beş kompleks koyduk. Beşincisini söylemeyelim, bizde gizli kalsın. İnşallah kısa sürece sonuçlandırırız.


Posta Ege / Engin Uğur AĞIR


Geri Dön