29 / 03 / 2024

Metin Güler: Eskişehir turizmi rekabeti arttıracak!

Metin Güler: Eskişehir turizmi rekabeti arttıracak!

Yaklaşık 15 bin üyeli Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanlığını yürüten Metin Güler, şehrin dış ticaretteki iş hacminin geliştirilmesi konusunda yoğun çalışmalar yürütüyor. Güler, Eskişehir turizminin ön plana çıkması gerektiğini belirtti.



Her fırsatta Eskişehir'in turizm potansiyelinin de ön plana çıkarılması gerektiğine dikkat çeken Metin Güler ile ETO'nun faaliyetleri, fuar merkezi ve şehrin ticari potansiyeli üzerine konuşuldu.


ETO'nun yapısını ve üye firmalara yönelik çalışmalarınızı anlatır mısınız? 

ETO yaklaşık 120 yıldan bu yana şehrimiz ticaret ve sanayisine hizmet ediyor. 

Bugün itibarıyla 40 meslek komitesinde inşaattan gıdaya, hizmet sektöründen eğitime, ağır sanayiden tekstile kadar her alanda sayısı 15 bine yakın üyemiz var. 

Üyelerimizin yatırım ve iş hacimlerini geliştirmek için öncelikle çok yönlü bilgilendirme faaliyetleri yürütüyoruz. Öte yandan Ar-Ge ve Stratejik Araştırmalar birimimiz aracılığı ile iş geliştirmek için yapılması gerekenleri belirleyip, o yönde adımlar atılmasını sağlıyoruz. Ayrıca Dış Ticaret birimindeki uzmanlarımız ihracatını artırmak isteyen üyelerimize danışmanlık ve rehberlik hizmeti veriyor. İşletmelerin doğru pazarda, doğru iş partneri ile bir araya gelebilmesi için yardımcı oluyor. Öte yandan, Proje Ofisimiz ise hibe ve desteklerden yararlanmak isteyen üyelerimize proje yazmak konusunda destek oluyor. Yine Dış Ticaret birimimiz üyelerimizin yurt içi ve dışındaki fuarlara katılımı konusunda organizasyonlar gerçekleştiriyor. Yurtiçindeki sektörel fuarlara firmaların katılımını sağlayan bu birim, firmaların Türkiye'deki fuarlara ücretsiz olarak katılmasını sağlıyor. Ayrıca, ETO Akademi birimimizin düzenlediği dış ticaret, pazarlama gibi eğitimlerle de üyelerimizin iş hacimlerini geliştirmelerine yardımcı oluyoruz. 


ETO Başkanı olarak, Eskişehir ticaret hayatını değerlendirir misiniz? 

Eskişehir geçmişten günümüze ticaretin ve sanayinin şehri olmuştur. Son yıllardaki gelişmeler neticesinde artık bunlara turizm yani hizmet sektörü de eklendi. 

Bugün itibarıyla artık Eskişehir yüksek hızlı trenin de merkezi konumuna geldi. 

Ankara, Konya ve İstanbul gibi şehirlerden seferlerle kısa bir sürede şehrimize ulaşılabiliyor. Ben Eskişehir'in ilçeleri vasıtasıyla da çok yönlü avantajları olduğuna ve bunları değerlendirdiğimizde çok daha büyük başarılara imza atacağımızı düşünüyorum. Çünkü ilçelerimizin hem maden hem de değer olarak çok fazla potansiyeli var. İnanç ve kültür turizmi konusundaki potansiyelleri değerlendirmemiz hem ilçe ekonomisine hem de şehrin turizm payını artıracak. 

Artık Eskişehir'e çok önemli otel zincirleri yatırım yapıyor. Demek ki şehrin turizm alanındaki rekabetçi gücü daha da artacak. Bu doğrultuda turizmi de Eskişehir ekonomisi için itici bir güç olarak görüyoruz. Fuar alanı, kongre merkezi ve hizmet binası ile ilgili çalışmalarınız şu an ne aşamada? Proje detaylarından bahseder misiniz? 


Şehrimizin kongre turizmindeki elini güçlendirmek adına kongre ve fuar merkezi inşa etmek için çalışmalarımız devam ediyor. Eskişehir Fuar ve Kongre Merkezi ile ETO Hizmet Binası'nı içeren projemizi BEBKA'ya teslim ettik. Projenin onaylanmasının ardından 2015 yılı itibarıyla ihale sürecine başlamayı ve en geç 2015 yılı Mart ayı gibi temelini atmayı planlıyoruz. Proje kapsamında 10 bin metrekarelik bir fuar alanı, beş katlı hizmet binası, 750 kişi başta olmak üzere 250,100,50 ve 25'er kişilik toplantı salonları olan kongre merkezini hayata geçireceğiz. Bu sayede Eskişehir'e değer katacak bir fuar ve kongre merkezi ile odamızın gelecekteki 50 yıllık ihtiyaçlarına cevap veren hizmet binasını şehrimize kazandıracağız. ETO olarak '2023 yılında Eskişehir' adıyla bir stratejik plan hazırlıyorsunuz. Bu stratejik planda neler yer alacak? 

Eskişehir'in ticaret ve sanayi envanteri kapsamında şehrimizin üretim kabiliyeti, üretim yapılan sektörler, maden kaynakları, hangi ülkeden daha çok mal alındığı, firmalarımızın istihdamı ve ihracatına yönelik veri topluyoruz. Çünkü bu konudayapılmış çok geniş çaplı bir çalışma yok. Öte yandan, elde ettiğimiz verilerle 2023 yılında Eskişehir'in ticaret hacminin ne olacağım, ihracatının hangi seviyede olacağını belirleyip, ona göre hareket edeceğiz. Hangi sektörlerde yatırım yapılması gerektiğini, ihracat hedefinin ne olması gerektiğini kısa süre içinde tespit edeceğiz. Ondan sonra şehirdeki tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte elde ettiğimiz verileri paylaşacak, Eskişehir'in yol haritasını çizmek için harekete geçeceğiz. 

2014 yılında üyelerinizin performansını değerlendirecek olursanız, sizce nasıl bir yıl, geçirdiler? 2014, hem ülkemiz hem de kentteki sanayiciler için için beklentilerin altında kaldığı bir yıl oldu. Vergi merkezi Eskişehir olan firmalarımızın 2014 sonu itibarıyla ihracatının 900 milyon dolara yaklaşacağını, Eskişehir'de üretilen ve satılan ürünlerin toplam ihracatının ise 2.3 milyar dolara ulaşacağım öngörüyoruz. 2014'te yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen Eskişehir'in ihracatında artış bekliyoruz. Sizce 2015 yılında Eskişehir ticaretini neler bekliyor? 

Eskişehir bugün itibarıyla tüccar ve sanayicilerimize göre çok cazip bir şehir. 

Yatırım yapmak için birçok gerçekçi neden ve fırsata sahip. Kent; lojistik olarak, yeni yatırımlar bakımından, değerli doğal kaynakları açısından çok önemli bir konumda. Sanayi artık Marmara bölgesinde sıkışmış durumda. Dolayısıyla Eskişehir sanayi altyapısı için hem elverişli hem de daha makul koşullar sunuyor. 

Ben, 2015 yılında da geleceğe yönelik yatırımların devam edeceği kanaatindeyim. Şayet yeni pazarlara yönelebilirsek, dünyanın birçok ülkesine mal satabilirsek, pazarlama politikalarımızda ciddi adımlar atabilirsek ihracatımızın da artacağını düşünüyorum. Gelişmekte olan pazarlarda, bilhassa Güney Amerika ve Rusya gibi ülkelere ihracat için daha cesur atılımlarda bulunabilirsek, ihracatımızın da 2015 yılında ivme kat edeceğini öngörüyorum. 


Dünya Eskişehir


Geri Dön