19 / 04 / 2024

Metrekareyle konut satacak gayrimenkul sertifikası dönemi başladı!

Metrekareyle konut satacak gayrimenkul sertifikası dönemi başladı!

Konut sahibi olmak için yeterli birikimi olmayan vatandaşlara metrekareyle konut satacak gayrimenkul sertifikası dönem star aldı. Başakşehir Park Mavera 3’te atılan proje için yatırımcılar her biri 42,5 liralık pay toplayacak.



Vatandaşı metrekareyle ev sahibi yapacak gayrimenkul sertifikası dönemi başladı. İlk adımı Başakşehir Park Mavera 3’te atılan proje için yatırımcılar her biri 42,5 liralık pay toplayacak. Böylelikle evin tamamı, yarısı ya da çeyreğine ortak olunabilecek. Elindeki hissesi konuta yetmeyenler satış gelirinden pay alacak.


Ev sahibi olmak için yeterli birikimi olmayan vatandaşlara metrekareyle konut satacak gayrimenkul sertifikası dönemi başladı. TOKİ’nin inşaat garantörlüğünde ilk adım, Başakşehir’deki Park Mavera 3 projesinde atıldı. Toplam 723 daire ve 31 adet cadde mağazasından oluşan projenin yüzde 28,6’sı (216 daire) halka arz edilecek. Borsada işlem görmek üzere ihraç edilecek 3 milyon 370 bin 336 adet senet için talepler 29-31 Mart tarihleri arasında toplanacak. Her bir sertifikanın değeri 42,5 lira.  Projeden konut edinmek isteyen vatandaşlar da 42,5 liralık payları toplamaya başlayacak. Böylelikle adeta oda, mutfak, salondan başlayarak evin yarısı, çeyreği ya da tamamına sahip olunabilecek. Borsa İstanbul’da alınıp satılabilecek senetler Vakıf Yatırım aracılığıyla bankalardan alınabilecek. Bireysel ya da kurumsal dileyen herkes pay satın alabilecek.


Bu modelle ev sahibi olmak isteyen ister İstanbul’daki, ister Anadolu’nun başka bir ilindeki vatandaş, her bir pay için 42.5 lira verip Başakşehir’deki projeye ortak olabilecek. Evin tamamını satın almak isterse gayrimenkul sertifikalarının yüzde 100’üne sahip olması gerekecek. Örneğin, fiyatı 490 bin liralık 100 metrekarelik 2 oda bir salon için en az 11 bin 529 adet pay toplayacak. Yine anahtar teslim fiyatı 700 bin lira olan 250 metrekarelik bir ev için 16 bin 470 adet hisse biriktirecek. Şayet elindeki senetler ev almaya yetmiyorsa, o zaman 36 ayın sonunda ev açık artırmayla satıldığında hisselerine denk gelen oran kadar pay alacak. Böylelikle, ev sahibi olamasa da projeye ortak olduğu için satış karından yararlanabilecek. Öte yandan borsaya da kote olacak evlerin toplam satış değeri, şerefiyesine göre belirlenecek.


Bu projenin inşaat garantörü ise TOKİ. Projenin tamamlanması sorumluğunu üstlenecek. Yeni sistemle, hasılat paylaşımı modelinin de bir üstüne çıkılıyor. Şöyle ki, 500-700 bin liralık konut fiyatları yüksek geldiği için ev alamayan küçük bireysel yatırımcı borsaya çekilecek. Böylelikle hem vatandaş küçük birikimleri ile konut edinecek ya da ev alamıyorsa satış gelirinden pay alacak. Hem de müteahhit firma, küçük yatırımcıların projeye ortaklığından gelecek kaynakla inşaata yeni bir finansman sağlayacak. Yani gayrimenkul geliştiricileri için yeni bir finansman, yatırımcılar için yeni bir yatırım aracı.


Karar 


Geri Dön