26 / 04 / 2024

Metro hatları emlak değerlerini yükseltiyor!

Metro hatları emlak değerlerini yükseltiyor!

İstanbul'da son yıllarda emlak fiyatlarında önemli bir artış söz konusu. Özellikle kent merkezindeki yeni yapılar gayrimenkul piyasasını yukarılara taşıdı. Metro hatları da emlak değerlerini yükseltiyor...



İstanbul'da son yıllarda emlak fiyatlarında önemli bir artış söz konusu. Özellikle kent merkezindeki yeni yapılar gayrimenkul piyasasını yukarılara taşıdı. Bunun yanında Üsküdar Sancaktepe ve Kadıköy-Kartal metro hatlarıyla Zincirlikuyu Beylikdüzü metrobüs hattı da İstanbul'da gayrimenkul fiyatlarını yüzde 30'lara varan oranda artırmış durumda. 


Türkiye'nin dünyaya açılan yüzü olan İstanbul'da şehirleşme faaliyetlerinin artmasıyla birlikte son yıllarda emlak fiyatlarında önemli bir yükselme söz konusu. Özellikle kent merkezinde yapılan markalı projeler, gayrimenkul piyasasını yukarılara taşıyor. Şehircilik çalışmalarının ulaşım altyapısı ile desteklenmesi, geliştirilen projelerin değerlerine de olumlu yansıyor. Eva Gayrimenkul değerlemenin yaptığı araştırmaya göre, Üsküdar Sancaktepe ve Kadıköy-Kartal metro hatlarıyla Zincirlikuyu Beylikdüzü metrobüs hattı, İstanbul'da gayrimenkul fiyatlarını yüzde 30'lara varan  oranda artırmış durumda. 


EVA Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Gökçen Taşkın, raylı sistemlerin konut projelerinin değerleri üstünde çok büyük etkisi olduğunu söylüyor. Kadıköy-Kartal metro hattı civarındaki yüksek emlak değeri artışını bu değişime örnek olarak veren Taşkın, Üski'ıdar-Sancaktepe metro hattı ile ıMarmaray'ın hizmete girmesiyle GebzeHalkalı hattı çevresinde de aynı yüksek düzeyli artışın yaşanacağını öne sürüyor. 

Bahsi geçen bölgelerde 100 m2'lik dairelerin ağustos 2013 I M0RTGAGEMarket I Ekonomist fiyatları, konumuna göre, 100 ile 270 bin TL arasında değişiyor. 


Ulaşım kolaylaşıyor İstanbul'da raylı sistemlerin emlak değerleri üstünde büyük etkisi olduğunu ifade eden Taşkın, raylı sistemin ulaştığı yerlerin erişilebilirliği kolaylaştırdığı için artışın bölgesel olarak yaşandığını da belirtiyor. Kadıköy-Kartal metro hattının açılmasıyla birlikte Kartal-Maltepe bölgesinin E-5 güzergahı boyunca söz konusu yüksek artışın gerçekleştiğini söyleyen Taşkın, güzergah boyunca birçok proje yapıldığı gibi proje sayısında da önemli bir artış görüldüğünü vurguluyor. 


Merkezde arsa sıkıntısı istanbul'da merkezi lokasyonlarda arsa Isıkıntısının yaşanıyor olması markalı konut üreticilerini Sancaktepe, Kartal, Maltepe gibi boş arazi stokunun yüksek olduğu yerlere yönlendiriyor. Basın Ekspres Yolu ve Kartal gibi lokasyonlar, fabrika dönüşümü gibi dönüşüm alanları olarak öne çıkıyorlar. Bu bölgeler ulaşım altyapısının gelişmesiyle değerlerini de artırıyor. 


Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, 

Kadıköy-Kartal metro hattının açılmasıyla birlikte Dap Yapı'nın Maltepe'de yer alan projelerine yatırımcıların ilgisinin arttığına dikkat çekiyor. 

Ulaşımın kolaylaşmasıyla geçmişte uzak olarak görülen bu bölgelerin İstanbul'un merkezine yakınlaştığına işaret eden Yılmaz, şunları söylüyor: "İstanbul genelinde ulaşım altyapısının geliştirilmesi gayrimenkul piyasasına da olumlu yansıyor. Uzak olarak görülen lokasyonlar artık metro ile kent merkezine yakınlaşıyor. Kent merkezinde arsa bulma sorunu nedeniyle yeni projeler arsa sıkıntısının yaşanmadığı yelere kaymıştı. 


Metro güzergahında yapılan projeler değerlerini katlayarak artırıyor. Bu bölgelerde projeler daha da artacaktır." Ofis yatırımları hızlandı Kartal'da faaliyete geçen Adalet Sarayı ile birlikte bölgede ofis sayısında da artış görüldüğünü belirten Gökçen Taşkın, EVA Gayrimenkul Değerleme olarak Aralık 2012'de yayınladıkları sektör raporunda bu gelişmeye de yer verdiklerini, bölgede markalı konutların birim metrekarelerinin yüzde 30 dolayında artış gösterdiğini tespit ettiklerini vurguyor. Taşkın, araştırma sonuçlarına göre bu artışta raylı sistemlerin çok önemli bir payı olduğuna da dikkat çekiyor. Bölgede projeleri bulunan Dumankaya Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, geçmişte İstanbul'un sayfiyelerinden biri olan Kartal'ın son yıllarda önemli bir gelişim yaşadığına dikkat çekiyor. 


Kartal'ın metro hattının açılmasıyla birlikte değer kazandığına işaret eden Dumankaya, "Bu bölge İstanbul'un son yıllarda en hızlı gelişen bölgelerinden biri olarak öne çıkmaya başladı. Deniz manzarası ve havasıyla dikkat çeken bölge, ulaşımının kolaylaşmasıyla artık markalı projelerin cazibe merkezi haline geldi. 


Burada ofis projelerinde artış gözleniyor. Fabrika kentsel dönüşümü de dikkat çeken bir diğer unsur" diyor. Proje sayısı artacak 2016 yılında Üsküdar-ÇekmeköySancaktepe metrosunun devreye girmesiyle aynı gelişmenin bu bölgelerde de yaşanacağını dile getiren Taşkın, hat boyunca hali hazırda mevcut veya yapılmakta olan projelerde çok ciddi bir artış öngördüklerini belirtiyor. 


Avrupa yakasında da benzer bir gelişmenin yaşandığını ifade eden Taşkın, önümüzdeki yıllarda Basın Ekspres bölgesinin raylı sistemlerin kesiştiği bir bölge konumuna geleceğini söylüyor. Gebze-Halkalı arasında kesintisiz ulaşımı sağlayacak olan Marmaray'ın hizmete girmesiyle de Anadolu yakasında Üsküdar'ın tüm raylı sistemlerin kesiştiği bir transfer merkezi konumuna yükseleceğinin, buna paralel olarak tüm raylı sistemlerin geçtiği güzergahların civarında bulunan emlaklarda yüksek değer artışı görüleceğinin altını çiziyor. 


EKONOMİST


Geri Dön