29 / 03 / 2024

Metro istasyonları yeryüzünden daha kazançlı!

Metro istasyonları yeryüzünden daha kazançlı!

İstanbul metro istasyonlarında mağaza işleten şirketler yılın ilk aylarında ulaşılan cirolardan memnun. 17 istasyonda 21 mağazası olan Fornetti, 'Sonbaharda cirolar ikiye üçe katlanacak' açıklamasını yaptı



15 durakta yer alan Kahve Dünyası 'Tahminlerimizin üzerinde ilgi görüyoruz' derken, 17 istasyonda 21 mağazası olan Fornetti, 'Sonbaharda cirolar ikiye üçe katlanacak' açıklamasını yaptı.

Günde 1 milyon kişinin kullandığı İstanbul metro istasyonları birer birer yeni alışveriş noktalarına dönüşürken, metro istasyonlarında şube açan şirketler iş hacminden çok memnun olduklarını açıkladılar. Yer üstündeki alışveriş caddelerinden daha karlı olarak görülen istasyonlarda şube açan firmaların kısa süre de bu sayıyı artırdığı dikkat çekiyor.

Geçtiğimiz yıl Turyap tarafından ihaleye çıkarılarak kiraya verilmeye başlanan 22 metro istasyonundaki ticari alanlarda halen 292 ticari ünite yer alıyor. Ünitelerin yüzde 95'i kiralanmış durumda. Başta bankaların ATM noktaları için ilgi gösterdiği metro istasyonlarında daha çok gazete dergi satış noktası, fatura ödeme gişeleri, yiyecek-içecek ve kozmetik mağazaları yer alıyor.

Satışlar beklentileri aştı

Kahve Dünyası metro istasyonlarında 15 durakta yer alıyor. Kahve Dünyası Marka Ve Kurumsal İletişim Yöneticisi Eda Tercin, Gayrettepe, Levent, 4. Levent, Aksaray, Merter, Bakırköy, Yenibosna, Zeytinburnu, Atatürk Havalimanı, Kabataş, Davutpaşa, şžişli satış noktalarının hizmete açıldığını belirterek, 'çok yakında açılacak olan Osmanbey, Ataköy ve Taksim istasyonları mağazalarıyla 15 nokta tamamlanmış olacak' dedi. Metro istasyonlarındaki satışlarından memnun olduklarını söyleyen Tercin, 'Tahminimizin üstünde bir ilgi görüyoruz. Ayrıca birçok müşterimiz metroda bir sempati yarattığımızı söylüyor. Metro mağazalarımızı çok renkli ve şirin buluyorlar' diye konuştu. Metro mağazalarında ilgi gören ürünlerinin diğer mağazalarıyla paralellik gösterdiğini kaydeden Tercin mağazalarımızda hangi ürünleri en çok ilgiyi görüyorsa metroda da onların daha çok satıldığını söyledi.

Metrolarda mağaza açarken iki şeyi hedeflediklerini anlatan Tercin, 'Birincisi Kahve Dünyası algısını daha da yaygınlaştırmak istedik. şžimdiye kadar mağazalarımıza gelme, menümüze bakma fırsatı bulmayanlar için Kahve Dünyası, sadece kahve yapan bir yer olarak algılanmış olabilir. Bu satış noktalarımız sayesinde farklı ürünler de görülmüş oluyor. İkinci olarak da bu projenin şehirleşmeye bir katkı olduğunu düşünüyoruz. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesine de ciddi anlamda destek vermişi bir kurum olarak, İstanbul'a katkıda bulunmayı çok önemsiyoruz' diye konuştu.

Mağazaları yenileyecek Gıda şirketi Fornetti de 17 metro istasyonunda 21 mağaza ile yer alıyor. Fornetti, İnsan Kaynakları Sorumlusu Belkıs Kübra Dağbaşı, cadde mağazalara göre metro istasyonların daha karlı olduğunu belirterek önümüzdeki dönem için beklentilerinin çok daha yüksek olduğunu söyledi. Dağbaşı, '2011 sonbaharı itibariyle bazı noktalarda bugünkü ciroların iki-üç katına çıkması bekleniyor. Geçtiğimiz sezon bu potansiyeli gösterdi' diye konuştu.

Metro mağazalarının çehre değiştirdiğini kaydeden Dağbaşı, sırasıyla metroda yer alan bütün mağazalarını yenileyeceklerini söyledi. Kübra Dağbaşı, Fornetti'nin konsept ve işleyiş tarzının metro sirkülasyonuna çok uygun olması nedeni ile bütün metrolarda var olmayı hedeflediklerini kaydetti.

Yer üstüne de yayılacak

Metrostop Franchise Danışmanı Murat Acer de ilk etapta metroda 4 şube açtıklarını belirterek, İstanbul'da açılacak tüm metro istasyonlarında Metrostop'lar açmayı planladıklarını söyledi. Diğer şu-beler için çalışmaların devam ettiğini aktaran Acer, ''Yaklaşık 15-20 rşube açacağız. 2012 yılında Anadolu yakasında metro istasyonları açıldığında burada da aynı rakama ulaşacağız. Hepsinin yerleri hazır. Talep geldiği sürece açacağız' diye konuştu. Yaklaşık olarak günde 1 milyon kişinin kullandığı bir alanda müşterilerin doğrudan ayaklarına geldiğini kaydeden Acer, franchise vererek yer üstüne de yayılmayı da planladıklarını aktararak, 'Yer üstünde yeni çalışmaya başladık. Samsun'da açılacak bir AVM'de yer alacağız. Türk markası Metrostop mağaza sayısını 100'ün üzerine çıkarmayı hedefliyor. Daha sonra belki yabancı bir markayla birleşme olabilir' diye konuştu.
Dünya/Leyla İLHAN


Geri Dön