19 / 04 / 2024

Metro köprüsündeki iki kule, Süleymaniye Camii’nin siluetini kapatıyor!

Metro köprüsündeki iki kule, Süleymaniye Camii’nin siluetini kapatıyor!

Metro geçiş köprüsündeki 47 metrelik iki kule, Süleymaniye Camii’nin siluetini kapatıyor...




Binlerce yıl büyük devletlere ve medeniyetlere ev sahipliği yapmış İstanbul’un siluetine, Zeytinburnu’ndaki 3 gökdelenden sonra bir darbe de Galata’dan geçecek olan metro için yapılan köprü ile vuruluyor.


Denizden yüksekliği 13 metre, uzunluğu da 936 metre olan köprüyü taşıyan 47 metre uzunluğundaki taşıyıcı kuleler, Süleymaniye Camii’nin görüntüsünü kapatıyor. Unkapanı köprüsü başındaki Sokullu Camii’nin bulunduğu açıdan Süleymaniye Camii’ne bakıldığında köprünün taşıyıcı kuleleri ve halatları Süleymaniye Camii’ni kapatıyor. Aynı manzara, Feshane-Eminönü yönünde de görülüyor.


29 Ekim’e kadar bitirilmesi hedeflenen Taksim-Yenikapı metro hattı, 5.2 km uzunluğunda 4 istasyondan oluşacak. Zemini balçık olan köprüde herhangi bir çökme yaşanmaması için kule ayakları deniz tabanından 110 metre dibe kadar batırılıp sabitlendi. Ayazağa Metrosu ile Marmaray’ı bağlayacak Haliç metro geçiş köprüsü, Taksim’de Ayazağa metrosu, Yenikapı’da  Marmaray  ve Havalimanı metro bağlantısına eklemlenecek. Proje tamamlandıktan sonra Taksim-Yenikapı arası 8 dakika, Osmanbey-Kadıköy 28, Osmanbey-Üsküdar 22, Havaalanı-Maslak 56 ve Maslak-Kartal arasının ise mesafe 71 dakikada kat edilebilecek. Unkapanı ile Azapkapı’yı bir birine bağlayan köprü, yaklaşık 150 milyon Euro’ya mal oldu.


Timuçin Mercanoğlu/ MİLLİ GAZETE


Geri Dön