02 / 05 / 2024

Metrobüs Beylikdüzü'ne ikinci göçü başlatacak

Metrobüs Beylikdüzü'ne ikinci göçü başlatacak

1999 depreminin ardından yeni yerleşim alanlarına ihtiyaç duyulmasıyla gözde bölgelerden birisi haline gelen Beylikdüzü, sitelerin en yaygın olduğu ilçe konumunda.



Halen çok sayıda inşaatın devam ettiği Beylikdüzü de 2006 yılında başlayan küresel ölçekteki ekonomik dalgalanmalardan olumsuz etkilendi. Şimdilerde ilçede inşaat projelerine devam eden firmaların da, emlakçıların da, ev sahiplerininin da gözü kulağı Zincirlikuyu-Avcılar hattında çalışan metrobüsün Beylikdüzüne ne zaman ulaşacağında. Beylikdüzünün tek dezavantajını sabah ve akşam trafiğinde şehir merkezinden ulaşımın zorluğu olarak gören gayrimenkul uzmanları, Metrobüsle birlikte bölgeye ikinci bir göç dalgasının başlayacağını düşünüyor. Beylikdüzü dosyamızın detaylarını keyifle okumanız dileğiyle.

İstanbul'un Avrupa yakasında bulunan Beylikdüzü, Avcılar'ın hemen batısında, Büyükçekmece'nin doğusunda, Esenyurt'un kuzeyinde konumlanmış durumunda. Güney sınırlarını ise Marmara Denizi'nin suları yıkıyor. 2008 yılına kadar Büyükçekmece'ye bağlı belediye olan Beylikdüzü, son yapılan yasal düzenlemelere Gürpınar ve Yakuplu'yu da içine alan bir ilçeye dönüştürüldü. Dik zeminde yer alan bölgede hava sıcaklığı İstanbul'un merkezi bölgelerine oranla 2-3 derece daha düşük oluyor. Temiz hava ve yeşil alanların bol olması Beylikdüzü'nün değerini artırıyor. 2005'ten önce Beylikdüzünde yapılan konutların bir çoğu kooperatif tarzında geliştirilmiş: Büyükşehir konutları, Adakent, Bizimkent, Migros Arkası, Megakent, Yeşilkent Beykoop, Yeni Mahalle gibi siteler artık bir yaşam merkezi haline gelmiş durumda. Bu konutlardaki 2+1, 3+1 evlerin fiyatı 75 bin YTL'den başlıyor 200 bin YTL'ye kadar çıkıyor. Kiralar da İstanbul'un merkezine kıyasla uygun; 3+1 büyüklüğünde bir konutun kirası 500-1000 YTL aralığında değişiyor. İnşaası devam eden marka projeler ise özel inşaat şirketleri tarafından yapılıyor.

Marka projeler Beylikdüzü'nün yeni yüzü olacak

Yeni yapılan marka konutların fiyatları mevcutlara göre oldukça yüksek. Bu projeler kooperatif ve eski yapılara göre 2 kat daha pahalı. Taban fiyatlar 150 bin YTL'den başlıyor. İnşaat projeleri devam eden firmalar arasında Han Yapı, Keleşoğlu İnşaat, Gül İnşaat, Regnum, ADM İnşaat, Demir İnşaat mevcut. Marka projeler konutlar sosyal şartlar bakımından 5 yıldızlı otelleri aratmıyor. Çocuk bahçeleri, eğlence merkezleri, festival yerleri, açık kapalı havuzları, 24 saat güvenlik sistemleri, konut başına 2-3 araçlık otoparkı, hatta saunası olan projeler yapılıyor.

Bir kaç yıl öncesine kadar okul sıkıntısı çeken Beylikdüzü, şimdi ilk öğretim okulları, özel liseler, dersaneler, üniversitesi ile artık başlı başına bir şehir konumunda. Büyük alışveriş ve ticaret merkezlerinin sayısı gün geçtikce artıyor. Geniş parkları, koşu ve bisiklet yolları Beylikdüzü'nü cazip hale getiriyor. Yeni yapılan projelerin hemen hemen hepsinde açık ve kapalı yüzme havuzları, geniş çocuk bahçeleri, oyun merkezleri mevcut. Beylikdüzü alışveriş ve ticaret merkezlerinin sayı bakımından en yoğun konumlandığı bölge.

Metrobüs gelecek, Beylikdağı lakabı tarihe karışacak


Bir zamanlar İstanbul merkezine ve iş yerlerine uzak olması dolayısıyla pek rağbet görmeyen Beylikdüzü, belediyenin girişimleri sonucu ulaşımda önemli mesafeler kat etti. Yol çalışmaları ve yeni yapılan kavşaklar sayesinde trafikte rahatlama oluştu. Bölgeye sefer yapan belediye ve özel halk otobüslerinin sayısı da hızla arttı. Ancak özellikle sabah ve akşam saatlerinde şehir merkezine gidiş ve gelişlerde zaman zaman trafik kilitlenebiliyor. Trafiğin sorun olmaktan çıkması için en büyük beklenti ise Zincirlikuyu'dan Avcılar'a kadar uzanan metrobüs hattının Beylikdüzüne kadar uzatılması. Metrobüs sayesinde şehir merkezinden Beylikdüzü'ne taşınmaların artacağı bu sayede gayrimenkul piyasanın önemli ölçüde hareketleneceğine dikkat çekiliyor. Century21 SVS gayrimenkulun sahibi Necmi Özcan metrobüsün gelmesiyle Beylikdüzü'nün İstanbul'a daha yakın olacağını belirtiyor. 'İlçe E-5'in her iki tarafında konumlanmış olduğundan ulaşım aslında zor değil, sıkıntı sadece trafik sıkışıklığda' diyen Özcan, metrobüsün Beylkidüzü'ne ulaşmasıyla 'Beylik Dağı' lakabının tarihe karışacağına dikkat çekiyor.

İş yapmayan AVM'lerde büyük çarşılar kurulsun

Beylikdüzünde Alışveriş Merkezlerinin sayısının fazlalığı dikkat çekiyor. 20'nin üzerinde AVM'nin bir çoğunun ziyaretçi sayısının oldukça düşük kaldığı belirtiliyor. Bölgede çok sayıda inşaat projesine imza atan Gül İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Gül, Beylikdüzü'nde AVM'lerin hiçbirisinin başta AVM olarak projelendirip yapılmadığını bina yapıldıktan sonra çarşı, otopark ve mağazalar konulduğuna dikkat çekiyor. 'Derme çatma iş yapıldı. İş yapamayanların bir çoğu elenmek zorunda kaldı.' diyen Gül, zor durumda olan AVM'lerde tüm markaların yer alacağı elektronik çarşıları kurulabileceğini belirtiyor: "Kapalıçarşı'da nasıl yüzlerce kuyumcu yan yana faaliyet gösteriyorsa her markayı içinde barındıran büyük çarşı konseptleri kurulabir. Örneğin ev tekstili üzerinde branşlaşan ya da hamile bayanların arayacağı her şeyi bulabileceği büyük çarşılar kurulabilir"

Zemin diğer semtlerle aynı, bina kalitesi farklı

Beylikdüzü'nün zeminiyle ilgili zaman zaman çeşitli iddialar ortaya atılıyor. Beylikdüzü Belediye Başkanı Vehbi Orakçı Güngören formasyonuna bağlı olduğunu Bağcılar, Güngören taraflarındaki arazi dokusunun Beylikdüzünde de var olduğunu belirtiyor. Orakçıya göre Beylikdüzü'nün depremle ilgili İstanbul'un diğer semtlerine göre eksisi değil artısı var. Diğer semtlerde yapı stoku 1950-170 v.b. yıllarda yapılan deniz kumu, korozyona uğramış demirle yapılan binalarla doluyken Beylikdüzü'nde ise bunu tam tersi bir yapılaşma söz konusu. Çünkü buradaki konutların yüzde 95'i 1990'lı yıllarda hazır beton, tünel kalıp, radye temel, yapı denetimi gibi faktörlerin inşaat sektörüne girmesiyle beraber yapılmaya başlandı. Ayrıca en güvenli temel sistemlerinden biri olan fore kazık sistemiyle yapılan birçok proje var. Orakçı TÜYAP Fuar merkezi'nin aşağısında kalan mezarlık bölgesi ile Gürpınar'da bazı bölgelerde heyelanla ilgili problemin söz konusu olduğunu ancak bunlar jeolojik problemlerden çok, kontrol altına alınması imkansız olan birtakım yer altı su kaynaklarından ortaya çıkan lokal sorunlar olduğunu belirtiyor. Orakçı " Beylikdüzü, bu son haliyle 50 milyon metrekare bir araziye sahipse, bu sorunlu yerlerin toplamı 100 bin metrekare civarında. Oralarda da imar yok zaten" diyor.


Retürk Ata Gayrimenkül'ün Sahibi Zafer Büyükarslan

Üzerinde çok spekülyasyonların yapıldığı zemine sahip olan Beylikidüzü, aslında sanıldığı kadar kötü zemine sahip değil. Retürk Ata Gayrimenkül'ün Sahibi Zafer Büyükarslan, "Beylikdüzü'nün deprem fayında olduğu söylentiden başka bir şey değil. Türkiye'de, deprem dendiğinde ilk akla gelen Ahmet Mete Işıkara, o bile Beylikdüzü'nde oturuyor. Regnum'un Astrum Towers'i 36 kat. Deprem tehlikesi olsa buna izin verilir mi?" şeklinde tepkisini ortaya koyuyor.

Necmi Özcan, (Century21 SVS Gayrimenkul'ün Sahibi)

Beylikdüzü'nde yatırım yapan sadece ev değil, evden öte huzur alıyor, güvenli yaşam alıyor. Beylikdüzü gün geçtikçe değer kazanan yerleşim alanı. Çünkü İstanbul'un içerisindeki iş alanları, sanayileşme bu tarafa geldiği için, bu işlerde çalışanlar da doğal olarak bu tarafa gelmek ihtiyacı hissediyor. İkinci bir faktör de yeni ailelerin burayı görünce tercih etmesidir. Burada yapılan konutların sosyal şartları tercihte önemli rol oynuyor. Yeni yapılan sitelerin parkı, güvenliği, açık kapalı havuzları, çocuk bahçeleri, otoparkı tercihi büyük ölçüde etkiliyor. Şehir içerisinde oturanlar dairesini 90-100 milyara satıp, üstüne 30-40 milyar da koyarak daha konfor eve sahip oluyor. Buranın fiyatları belki ucuz değil ama pahalı da değil, ama yaşam standartları çok yüksek. Burada ev alan zaten ev almıyor, evden öte sosyal hayat alıyor, huzur alıyor, güvenli yaşam alıyor.

Aykut Karakaş, Keleşoğlu İnşaat Satış Müdürü

Beylikdüzü'nde 3-4 sene öncesine göre fiyatlar da artış var, ama son birkaç aydır fiyatlar durgun. Şu an talep azaldığı için, arz eskisi gibi şımaramıyor ve fiyatlar da durdu veya geriledi. Ama Beylikdüzü çok muhteşem bir yer. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde taşların oturacağını ve burasının çok popüler bir yerleşim yeri olacağını düşünüyorum. Birkaç sene sonra fiyatlar yukarıya çıkacak. Beylikdüzü'nde fiyatları etkileyen en önemli faktörlerin başını konum çekiyor. Sadece Beylikdüzü'nün gelişimi ve ya doğru gelişimi meseleyi çözmüyor. İnsanlardaki algılama durumu var; insanların kafasındaki Beylikdüzü'yle ilgili algılama gün geçtikçe iyiye doğru etkiliyor. Beylikdüzü yeni imajıyla marka bir semt oluyor. Beylikdüzü'nde konutta doymuşluktan bahsetmek daha çok erken. Arsa sıkıntısı daha yok ama gittikçe tükeniyor. Beylikdüzü, metrobüsle İstanbul'a daha yaklaşacak olan, aynı zamanda İstanbul'un en düzgün kentleşmiş olan yerleşim alanlarından bir tanesi. Her geçen gün ulaşımın gelmesi, yeni markalı projelerin yapılması Beylikdüzü'nün çehresini değiştiriyor, güzelliğini artırıyor. Tabi ki buna bağlı olarak buranın değerini arttırıyor.

Zaman/İsa Sezen

Geri Dön