28 / 03 / 2024

Metropolis Antik Kenti'ne ören yeri onayı!

Metropolis Antik Kenti'ne ören yeri onayı!

Torbalı'daki Metropolis Antik Kenti'nin ören yeri olması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan onay geldi. Biletleri beş liradan satışa çıkan Metropolis Antik Kenti'ne çok sayıda turistin gelmesi bekleniyor.



Torbalı'nın tanıtımına büyük katkı yapması beklenen Metropolis Antik Kenti'nin ören yeri olması için Kültür ve Turizm Bakanlığı resmi onayı verdi. Torbalı'nın bir hayali projesi daha gerçek oldu. 1990 yılından bu yana kazıları devam eden Metropolis Antik Kenti'nin ören yeri olması için yaklaşık 5 yıldır süren çalışmalar olumlu sonuçlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ören yeri olması için resmi onay verilen Metropolis Antik Kenti turistik gezilere açıldı. Biletleri 5 liradan satışa çıkan Metropolis Antik Kenti'ne çok sayıda turistin gelmesi bekleniyor. Metropolis Antik Kenti'ni müze kartı bulunan vatandaşlar bilet almadan da gezebilecek. Metropolis ziyarete açılırken diğer yandan kazı ekibinin çalışmaları aralıksız bir şekilde sürüyor. Metropolis Antik Kenti'nin kazı çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı, Torbalı Belediyesi, Sabancı Vakfı ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi tarafından destekleniyor. Metropolis Antik Kenti'nin koca bir şehir olduğunu ve ören yeri olmasıyla Torbalı'nın markası haline geleceğini kaydeden kazı ekibi başkanı Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Öğretim üyesi Doç. Dr. Serdar Aybek, "Ziyaretler yapılan kazı çalışmalarını daha anlamlı bir hale getirecek. Metropolis gezilip görülmesi gereken önemli tarihi şehirlerden birisi. Bakanlığın onayı ile çok sayıda turist bekliyoruz" şeklinde konuştu. 


25 YILDIR KAZILIYOR 

25 yıldır süren kazılarda gün yüzüne çıkarılan önemli eserler bulunuyor. Antik kenti ziyaret edecek olan turistler hamam, anfi tiyatro, mozaikler, stoğa, meclis binası, akrapol gibi antik kentin önemli yerlerini gezip bilgi edinebilecek. Ören yer i olan Metropolis Antik Kenti'nde bulunan mozaiklerin çatıları onarılırken yürüme yolları ışıklandırılırken Metropolis en kör noktalarına dahi kameralar yerleştirildi. 3 yıldır süren ören yeri çalışmaları bir yıl önce sona ermişti. Bir türlü resmi onayı verilmeyen ve açılış tarihi ertelenen ören yeri projesi nihayet sonuçlandı. Biletlerin basılması ile antik kente turlar düzenlenmeye başlayacak.



Sabah Egeli 


Geri Dön