29 / 03 / 2024

Mevlana Evi çadıra göre daha kullanışlı ve ekonomik!

Mevlana Evi çadıra göre daha kullanışlı ve ekonomik!

Düzce Batı Karadeniz Afet Müdahale ve Lojistik Merkezi'nden Van'daki depremzedelerin barınma ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 490 Mevlana Evi 49 kamyon ile yola çıktı. Evlere "Mevlana" ismi verilmesinin nedeni Kızılay'ın misyonunu da anlatması...




Vanda meydana gelen deprem ardından Düzcenin Kaynaşlı ilçesinde bulunan Batı Karadeniz Kızılay Acil Afet Yardım Merkezi de depremin yaralarını sarmak için harekete geçti. Depremzedelerin barınmaları için Vana önceki gün gönderilen 3 bin 381 çadır ardından bu kez de soğuğa karşı dayanıklı, 5 kişilik ailenin barınabileceği ve içerisinde 4 ranza ve ev eşyalarının bulunduğu 490 tane prefabrik ev bölgeye gönderildi. Mevlana evi olarak bilinen prefabrik evler TIRlara yüklenerek Vana doğru yola çıktı.

Deprem yaralarını sarmak için seferber olduklarını belirten Batı Karadeniz Kızılay Acil Afet Yardım Merkezi Müdürü Mustafa Yılmaz, şöyle dedi:

"Depomuzda bulunan 490 tane Mevlana evini bölgeye sevk ettik. Hava şartlarının çetin geçmesi ve özellikle uzak köylerde kış şartlarının daha ağır olduğunu düşünerek bu evleri bölgeye göndermeyi uygun gördük. Mevlana evleri soğuğa karşı korunaklı, içerisinde 4 ranzası olan 5 kişilik bir ailenin rahatça barınabileceği, dış etkenlerden muhafazalı evler. İnşallah depremzede vatandaşlarımızın yaraları en kısa zamanda sarılır."

MEVLANA EVLERİNİN ÖZELLİKLERİ

Mevlana Evleri olarak adlandırılan, 12 metrekare büyüklüğünde ve 4 kişilik bir aile için tasarlanmış olan bu prefabrike yapılar, mümkün olabilecek en az sayıda kişi ile herhangi bir alet kullanılmadan kurulabiliyor (maksimum 3 Kişi).

Bir evi aratmayan Mevlana Evlerinde elektrik sistemi, 2 adet ranza, 4 adet yatak ve 5 adet tabure bulunuyor. 20 kez sökülüp-kurulma özelliği bulunan evlerin maliyetleri orta vadede çadıra göre de daha düşük.

MEVLANA EVİ İSMİ NERDEN GELİYOR

Mevlana ismi verilmesinin nedeni Kızılay'ın misyonunu da anlatması... Kızılayın din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin zorda kalan herkesin yardımına koşması nedeniyle ve Mevlana düşüncesiyle hoşgörüsünden dolayı bu evlere, Mevlana Evi deniliyor.

Mevlana Evleri, afet nedeniyle travma yaşayan kişilerin psikolojilerini, bir ev ortamı sağlayarak düzeltmeyi de amaç ediniyor.

HÜRRİYET


Geri Dön