19 / 04 / 2024

Mevlüt Oral: Gayrimenkul alın!

Mevlüt Oral: Gayrimenkul alın!

Samsun Tüm Emlakçılar Meslek Odası (SATEM) Başkanı Mevlüt Oral, “Konut almanın tam zamanı” şeklinde konuşurken, emlakçılar ise, ‘Sakın geç kalmayın’ vurgusu yaptı



Dolar ve euronun sadece konut değil, tüm tüketim ve ihtiyaç başlıklarını direk etkilediğini vurgulayan Samsun Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Mevlüt Oral, dövizde yaşanan iniş ve çıkışları suni bulduğunu, en kısa zamanda belirli bir seviyeye sabitleneceğini söyledi. Döviz dalgalanmasının inşaat ve konut sektörüne yaptığı etkiyi de değerlendiren Oral şunları söyledi: “Bugün maalesef döviz hayatımızın bir parçası olmuştur. Dövizi birden hayatımızdan çıkarmak imkansızdır, buna bir imkan yoktur. Dolayısıyla 1 doları bile olmayan vatandaş da dolardan etkilenmektedir. Bu ama ekmek, ama su, ama salça. Her şey olarak karşımızdadır. Salça yerlidir ama koyulduğu konserve teknolojisinin yazılımı dolardır. 


Dolayısıyla aklınıza gelebilecek her şey de az ya da çok döviz etkisi vardır. Biz artık gelişmekte olan bir ülkeyiz. Bu yüzden de aslında bu durum normaldir. Gelişimin sancıları vardır. Dövizin artması, inmesi de bu sancılardan bazılarıdır. Önemli olan ilgili kurumların bu sancıları vatandaşa hissettirmemesidir. Bu yüzden elbette acil tedbirler alınması gerekir. Konut sektörü ise her şeyde olduğu gibi dövizden etkilenmektedir. Çünkü demir, çimento, tuğla gibi tüm sarf malzemeler de dahil, uluslararası piyasalara endekslidir. Doların artması veya azalması değil sorun olan. Sorun dalgalanması, sabitlenmemesi. İşte bu durum piyasayı olumsuz etkilemektedir. Maliyetler arttıkça satış fiyatları da artmak zorundadır. Bu doğanın kanunudur. Ya bu maliyetlere boyun eğeceğiz ya da faizlerin yükselmesiyle faiz oran maliyetlerine boyun eğeceğiz. Önemli olan gerek tüketicinin gerekse yüklenicilerin en az zararla geçirmesi gereken süreçtir.”


‘ORTAM EV SAHİBİ OLMAYA MÜSAİT’

Oral, Gazete Gerçek’e yaptığı açıklamaların devamında ise, konut sahibi olmak için şuan şartların elverişli olduğunu vurguladı. Oral açıklamasında, “Bakınız inşaat fiyatlarının döviz yükselme veya dalgalanmasına endeksli olarak artacağı kesin. Bu fiyatlara yansımazsa da faizler artacaktır. Yani ekonomik olarak, piyasalar bu dalgalanmalara ama öyle ama böyle bir tepki verecektir. Geçen hafta zirve yapan dolar şuan geriledi. Yine de yüksek seyrediyor ama henüz fiyatlara yansımadı. Şuan faizler de makul. Yani henüz piyasaya yansıyan bir şey yok. Dolayısıyla piyasa tepkisi oluşmadan konut almak için tüm şartlar hazır. Ortam da gayet uygun" şeklinde konuştu. 


EMLAKÇILAR: ‘SAKIN GEÇ KALMAYIN…’

Samsun Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Mevlüt Oral ile aynı paralellikte açıklama yapan Samsunlu emlakçılar ise ‘Bu bir fırsat, geç kalan çok üzülür’ şeklinde konuştular.


EREN ÖZKAN: Şuan da konut fiyatları döviz gibi değil. Herkes, alıcılar da satıcılar da dövizin oturmasını

bekliyorlar. Bu bekleyiş sonrasında fiyat güncellemeleri yapılacaktır. Bu güncelleme bu ay içinde olabilir. Bu yüzden konut almaya niyetli olanlar, konut ihtiyacı olanlar için tam vaktidir.


KAZIM ATİK: Öncelikle bu dalgalanmaların piyasaları tedirgin ettiği gerçek bir şey. Bunu günlük hayatımızda da görüyoruz. Burada bilinmesi gereken şey şu ki, konut almak isteyenler bana göre bu ay içinde bu işi bitirmeli. Çünkü dövize endeksli olan inşaat sektörü fiyatları güncelleyecektir. Bu güncellemeler de enflasyon oranında artış, hatta döviz oranında artış şeklinde olacaktır. Bu yüzden gerçekten niyetli olanlar, konut baksa iyi olur.


NAZIM ÇILDAN: Ben doların zaten bu şekilde cirit atmasına karşıyım. Dolar alan da satan da kendini kandırır. Dövize yapacakları yatırımı arsaya yapsınlar. İnanın daha kazançlı olacaklardır. Konut ihtiyacı olanlar da bir an önce alımlarını gerçekleştirsinler. Çünkü fiyatların güncellenmesi an meselesidir.



Gazete Gerçek


Geri Dön