25 / 04 / 2024

Mevzi imar planını kim yapar?

Mevzi imar planını kim yapar?

Mevcut imar planı sınırları dışında hazırlanan mevzi imar planını kim yapar? Merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz...



Mevzi imar planını kim yapar?

Mevzi imar planı, mevcut imar planı ile bütünleşmeyen konumdaki alanlar üzerinde hazırlanıyor. Söz konusu plan sosyal ve teknik altyapı gereksinimleri kendi bünyesinde sağlanmış olan plan olarak karşımıza çıkıyor. Peki mevzi imar planını kim yapar, merak ediyorsanız hemen yanıtlayalım.


"Mevzi imar planı nedir?" sorusunun yanıtı mevzuatta ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır. Buna göre;


"Mevcut planların yerleşmiş nüfusa yetersiz kalması veya yeni yerleşim alanlarının kullanıma açılması gereğinin ve sınırlarının ilgili idarece belirlenmesi halinde, bu Yönetmeliğin plan yapım kurallarına uyulmak üzere yapımı mümkün olan, yürürlükteki her tür ve ölçekteki plan sınırları dışında, planla bütünleşmeyen konumdaki, sosyal ve teknik altyapı ihtiyaçlarını kendi bünyesinde sağlayan, raporuyla bir bütün olan imar planıdır."


Mevzi imar planı için gerekli belgeler..

* Tapu kayıt örneği: Tapu tescilinde adı geçen maliklerin eğer kendileri başvurmuyorsa; noterden onaylı muvafakatname veya vekaletnameleri,

* 1/1000 ölçekli koordineli arsa çapı, 

* Arsa kooperatife ait ise, kooperatif ana sözleşmesi ve üye sayısı,

* Teklif planları, 

* Plan inceleme harcı,

* Müelliflik kaydı.

* Plan açıklama raporu,

* Jeolojik etüd raporu, 

* ÇED Yönetmeliği çerçevesinde gerekiyorsa ÇED raporu,


Mevzi imar planı yapılamayan yerler..

Mevzi imar planı, çevre düzeni planı sınırları içerisinde yapılamıyor.


Mevzi imar planını kim yapar?

Mevzi imar planının kimin tarafından yapılabileceği husus “İmar Planlarının Yapımını Yükümlenecek Müellif ve Müellif Kuruluşlarının Ehliyet Durumlarına Ait Esaslar” yönetmeliğinin 6. Maddesinin B fıkrasında açıklanıyor.


"Planlama işlerini yapacak müelliflerde, Üniversite, Akademi veya Yüksek Okulların şehir planlama, bölge planlama, kentsel tasarım veya mimarlık fakülte veya bölümlerinden, şehir plancısı, bölge plancısı, kentsel tasarımcı veya mimar unvanları alarak mezun olmaları veya bu disiplinlerden birinde lisansüstü öğrenimi yaparak Master veya Doktor derece ve unvanlarını kazanmış olmaları şartı aranıyor."




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön