20 / 04 / 2024

Michael Camunez: Türkiye yatırım için en mantıklı yer!

Michael Camunez: Türkiye yatırım için en mantıklı yer!

 ABD Ticaret Bakan Yardımcısı Camunez, "Türkiye Avrupa'nın en umut verici ülkesi ve yatırım yapmak için en mantıklı yer. Enerji ile geldik. Önümüzdeki yıl ulaştırma sektörü ile geleceğiz" dedi



Dünya ekonomik krizle çalkanırken Türkiye'ye yabancı yatırımcıların ilgisi gün geçtikçe artıyor. Microsoft CEO'su Steve Ballmer'ın "Türkiye'de teşvike bile ihtiyacımız yok" açıklamasıyla yatırım ilgisi ve Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın "Dünya devi yatırım için gelecek" açıklamasının ardından, Aralarında AES, General Elektrik gibi devlerin yer aldığı ABD'nin milyarlarca dolarlık cirolara sahip 16 dev şirketi yatırım için Türkiye'ye çıkarma yaptı. "Türkiye çok hayranlık ve saygı duyduğum bir ülke" diyerek sözlerine başlayan ABD Ticaret Bakan Yardımcısı Michael Camunez, Türkiye ile işbirliğini en üst düzeye çıkarmak istediklerini belirterek, "Türkiye yatırım yapmak için en iyi seçim. Türkiye'nin müthiş geleceği var ve buna ortak olmak istiyoruz. ABD'li şirketler buraya geliyor çünkü Türkiye'nin temsil ettiği muazzam fırsatlar var. Ekonomi yanı sıra coğrafi avantalar ve lojistik ile bir çok önemli pazara hitap edebiliyorsunuz" dedi.

AVRUPA'DA UMUT VERİCİ ÜLKE
ABD'nin Endonezya, Vietnam, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Kolombiya ve Türkiye ile stratejik işbirliği yapmak istediğini aktaran Camunez, Türkiye "Yeni hedeflerimizde Avrupa bölgesinde sadece Türkiye var. Türkiye'yi çok şanslı görüyoruz. Avrupa'nın en umut verici ülkesisiniz. Türkiye son 10 yılda çok iyi yönetildi" diye konuştu. Türkiye'nin önümüzdeki 10 yılda enerji talebinin iki katına çıkacağını ve yıllık büyümenin yüzde 7-9 aralığında seyrettiğini aktaran Camunez, "Ancak enerji ihtiyacinin yüzde 75'i ithal kaynaklardan karşılanıyor ve bu cari açığı arttırıyor. Biz Türkiye'ye daha yenilikçi ve enerji verimliliği düzeni sağlayacak yenilenebilir enerji alanında çalışan şirketler getirdik" dedi.

SIRA ULAŞTIRMADA
Bu yıl enerji sektörü yatırımları için geldiklerini 2012 yılında ulaştırma yatırımları için geleceklerini aktaran Camunez, "Bu benim son gelişim olmayacak. Daha sık geleceğim. Türkiye'nin her ilinden yatırımcılarla 300 üzeri görüşme gerçekleştirdik. İşbirliğimiz somut adımlara dönüşecek" dedi. Camunez ABD'li şirketlerin Türkiye ziyaretlerine ilgiyle beklediklerini belirterek, "Bu nedenle biz başvuru da bulunan tüm şirketleri getiremedik" değerlendirmesi yaptı.

"FİKRİ MÜLKİYET REFORM"
Bilişim alanında Türkiye'nin önemli projeleri olduğu ve ABD'li Microsoft başta olmak üzere şirketlerin Türkiye ile ilgilendiğini hatırlatan Camunez, Fikri mülkiyet hukukuna atıf yaptı. "Türkiye Microsoft benzeri şirketleri çekmek istiyorsa fikri mülkiyet rejimini reform etmeye devam etmeli" dedi. Ekonomik krizin tüm dünyayı etkilediği günlerde geçmiş tecrübelere dayanarak "korumacılık" rejimine dönüş olabileceğini aktaran Camunez, "En son 1930'da yaşanan büyük buhran sonrası bu korumacı politikaları gördük. Bu ekonomik buhranı derinleştirdi. Bu nedenle Obama ticaret faaliyetlerini geliştirilmesi için uğraşıyor. Türkiye'nin iyi ortak olacağını söylüyoruz.
Sabah


Geri Dön