25 / 04 / 2024

Michael Goldman: Küresel kentler bir tür rant aracına dönüştü!

 Michael Goldman: Küresel kentler bir tür rant aracına dönüştü!

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde seminere katılan ABD’li sosyolog Michael Goldman, küresel sermayenin küresel kentleri bir tür rant aracına döndürdüğünü söyledi..




ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nün  “Sosyoloji Konuşmaları” seminerleri kapsamında Atatürk Kongre Merkezi’nde “Kontrolden Çıkmış Kentler: Kentsel Spekülasyonun ve Prekarya Vatandaşlığın Yeni Sınırı” konulu seminer düzenlendi. Seminere konuşmacı olarak katılan Minnesota Üniversitesi Öğretim Üyesi Sosyolog Michael Goldman ABD, Avrupa ve Asya’daki kentlerin karşılaştırmalı bir analizini yaptı.


2008 yılındaki küresel ekonomik krizin küresel kentler yaratma arzusunu ortaya çıkardığını dile getiren Goldman, küresel sermayenin küresel kentleri bir tür rant ve spekülasyon aracına döndürdüğünü kaydetti.


KONTROLDEN ÇIKMIŞ KENTLER


Goldman, “Kriz öncesi İspanyasında konut fiyatları yılda yüzde 20-30 oranında artınca, inşaat sektöründe patlama yaşandı. Üniversite öğrencileri bile banka kredileriyle ev almaya teşvik edildi. 1990’da çıkarılan yabancılara konut satma yasasıyla kuzey Avrupa başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinden yurttaş konut almaya teşvik edildi. Bu süreçte sahiller, ormanlık alanlar ve hatta tarım arazileri inşaat alanı olarak açıldı. Ancak 2008 kriziyle bütün konut yatırımları durdu, piyasa çöktü. Yüzbinlerce ev sahibi banka kredilerini geri ödeyemediği için sadece Madrid’de bir milyon ev boş kaldı” diyerek küreselleşme, küresel kentler ve kontrolden çıkan kentsel yönetişim süreçlerini örneklerle anlattı. Goldman, büyük kentlerde yaşayan yurttaşların ve yerel siyasal yapıların, ekonomik, siyasal, kültürel ve kente ait mekânlar üzerinde her türlü sözü söyleme, kontrol etme, yönetme ve yönlendirme haklarını kaybettiklerini, bundan dolayı küresel kentlerin kontrolden çıkmış kentlere dönüşürken, yurttaşların da yeni bir tür Prekarya yurttaşlığına dönüştüğünü belirtti. Konferansın sonunda Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sabri Kılınç ve Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kayhan Delibaş, Profesör Michael Goldman’a teşekkür belgesi verdi.


Ses


Geri Dön