25 / 04 / 2024

Michael Pawlyn alldesign 2014 için İstanbul’a geliyor!

Michael Pawlyn alldesign 2014 için İstanbul’a geliyor!

Doğanın dehasını mimarlıkta kullanan ve doğanın mimarlığı ve toplumu dönüştürebileceğini savunan “ biomimicry ” alanında uzman, eko - mimar Michael Pawlyn alldesign 2014 için İstanbul’a geliyor...



Doğanın dehasını mimarlıkta kullanan ve doğanın mimarlığı ve toplumu dönüştürebileceğini savunan “biomimicry” alanında uzman, eko-mimar Michael Pawlyn alldesign 2014 için İstanbul’a geliyor.


Allevents tarafından BMW ana sponsorluğunda 21-22 Şubat 2014 tarihlerinde Hilton Kongre ve Sergi Merkezi’nde düzenlenecek olan alldesign Uluslararası Tasarım Konferansları ve  Yaratıcı Endüstriler Fuarı, tasarım dünyasını üçüncü kez bir araya getirecek. Hayatımızın her alanına yön veren tasarımın ele alınacağı alldesign 2014’ün konferans bölümünde kendi dalının uzmanları tasarıma bakış açılarını ve dünyaca ödüllü işlerini izleyicilerle paylaşırken, fuar alanında da tasarımdaki son yenilikler ziyaretçilerle buluşacak. Konferans  için Türkiye'ye gelecek konuşmacılar arasında doğanın dehasını mimarlıkta kullanan ve doğanın mimarlığı ve toplumu dönüştürebileceğini savunan “biomimicry” alanında uzman, eko-mimar Michael Pawlyn de yer alıyor.


Michael Pawlyn, inandığı “biomimicry”’ye göre insanların problemlerine çözüm getirebilmek için doğadaki sistemleri, modelleri ve mekanizmaları inceliyor, onlardan ilham alarak veya onları taklit ederek mimariye aktarıyor. Doğadaki tasarımlar sadece mekanizma yönünden değil, en az malzeme ve enerji ile en fazla verim almaları, kendi kendilerini onarma özellikleri, geri-dönüşümlü ve doğa-dostu olmaları, sessiz çalışmaları, estetik, dayanıklı ve uzun ömürlü olmaları bakımından da pek çok çalışmaya örnek teşkil ediyor.  Pawlyn: "Benim için “biomimicry”,  atıksız bir dünya için en iyi inovasyon kaynağı, çünkü biyolojik yaşam biçimlerinin varlığını rejeneratif olarak sürdürebilmesini sağlayan kurallara odaklanıyor.” diyor. 2011 yılında Britanya Mimarları Kraliyet Enstitüsü tarafından yayınlanan “Mimaride Biomimicry” adlı kitabı, doğanın dehasının mimaride nasıl kullanıldığına dair örnekler ve bilgiler içeriyor. 

Pawlyn, Yusufçuk böceğinin kanatlarından esinlenerek yarattığı Eden Projesi’ne ek olarak biomimicry örnekleri olarak şunları veriyor: Roma’da kapalı bir arena olan Pier Luigi Nervi's Palazzetto dello Sport’un dev Amazon nilüferlerinden esinlenmiş, verimlilik anlamında muhteşem bir başyapıt olduğunu belirtiyor.  Mick Pearce tarafından Harare, Zimbabwe’de tasarlanan The Eastgate Centre’ın karınca tepeciklerinden esinlendiğini ve tropikal bir ortamda iç bir mekanda havalandırma olmadan insanların rahat etmesini sağladığını söylüyor.  

Michael Pawlyn, doğadan ilhamını alan çevresel olarak sürdürülebilir projelere odaklanmak üzere 2007 yılında kendi mimarlık şirketi Exploration’ı kurdu. Kendi şirketini kurmadan önce 10 sene boyunca çalıştığı Grimshaw’da radikal bir biçimde tasarlanmış bahçe mimarisine sahip Eden Projesi’ni yürüten takımın başındaydı.  Eden projesi Yusufçuk böceğinin kanatlarından esinlenilerek tasarlandı. Pawlyn, Grimshaw’da çevreci yönetim sitemini getirince, şirket Avrupa’da bu sisteme geçen ilk mimarlık ofisi oldu. Pawlyn bugün sürdürülebilir tasarım ile ilgili İngiltere birçok farklı kurumda ders veriyor. Bunlara ek olarak 2007 yılında Google’ın her yıl düzenlenen “Zeitgeist” konferanslarında ve 2011 yılında ise TED Konferanslarında konuşmacı olarak yer aldı.


Michael Pawlyn’in yanı sıra alldesign 2014'te ünlü mimarlar Mario Botta ve Diego Gronda, endüstriyel tasarımcılar Karim Rashid, Ayşe Birsel, Gamze Güven, Red Dot ödülleri yaratıcısı Prof. Dr Peter Zec gibi daha pek çok isim tasarımı konuşacak


alldesign’ın konferans bölümünde Michael Pawlyn’in yanı sıra pek çok isim bulunuyor: Dünyanın en saygın ve önemli tasarım ödülleri olan Red Dot‘ın ödüllerinin fikir babası ve kurucusu Prof. Dr. Peter Zec;   TIME dergisi tarafından dünyada moda alanında en etkili 25 kişiden biri seçilen, dünyaca ünlü trend kahini Lidewij Edelkoort;  kazandığı sayısız mimarlık ödülüyle dünyanın en başarılı mimarları arasında sayılan İsviçreli ünlü mimar Mario Botta; kendi jenerasyonunun en üretken tasarımcılarından biri olarak tanınan Karim Rashid; dünyanın en önemli grafik tasarımcılarından, aynı zamanda reklamcı ve art direktör Stephan Bundi; ünlü sanatçı, fotoğrafçı, tasarımcı ve film yapımcısı Arik Levy ; ünlü tasarımcı ve mimar  Diego Gronda; tasarımları MOMA’nın kalıcı sergilerinde yer alan, dünyaca ünlü endüstriyel tasarımcı  Ayşe Birsel; Koleksiyon ile Tasarım Vakfı’nın kurucusu, mimar Faruk Malhan; endüstriyel tasarımcı Gamze Güven, Türkiye’nin önemli moda tasarımcılarından Tuvana Büyükçınar Demir ve Simay Bülbül, pek çok dizi ve filmlerin müziklerini yapan müzisyen Gökhan Kırdar; izlenme rekorları kıran ‘Öyle Bir Geçer Zaman ki’’ dizisi dahil pek çok dizinin yönetmeni Zeynep Günay Tan gibi isimler de alldesign 2014’te tasarımı konuşacak.


Alldesign’ın fuar alanında ise tasarım dünyasındaki en son yenilikler kullanıcılarına ulaşacak. alldesign’da ana sponsor BMW’nin inovasyon ve tasarımı buluşturan yeni elektrikli modeli de dahil olmak üzere pek çok yeni ürün  ziyaretçilerle buluşacak.  Armaggan, BMS Mobilya, Tuna Ofis, Koleksiyon mobilya, Derin Design, Defne Koz tasarım menteşeleriyle Samet Mobilya,  Ron mobilya ürünlerini sergileyecek firmalardan sadece birkaçı. alldesign'ın biletleri Aralık sonu itibariyle Biletway’de satışta olacak.


Geri Dön