29 / 03 / 2024

Milli Eğitim Bakanlığı özel sektörden 49 yıllığına okul kiralayacak!

Milli Eğitim Bakanlığı özel sektörden 49 yıllığına okul kiralayacak!

Devlet, derslik sıkıntısını gidermek için özel sektörden kriterlere uygun yapılan eğitim tesislerini 49 yıllığına kiralayacak



Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim sisteminin sorunlarının başında yer alan derslik konusunda adeta seferberlik başlatmaya hazırlanıyor. 2016 yılı sonuna kadar yüzde 100 okullaşma oranı yakalanacak ve okullarda tekli öğretim yapılacak. Yürürlükteki mevzuata uymayan veya çevre şartlarındaki değişim ve şehirleşmenin sonucu öğrenci bulamayan eğitim öğretim tesisleri yıkılacak. Sınıf mevcutları ise 24 öğrenciye kadar düşürülecek. Okul İhtiyacının olduğu bölgelerde kamulaştırma planlaması yapılacak. Devlet, eğitimde bir nevi yap-işlet-devret (YİD) modeli yerine yap-devret-işlet-devret (YDİD) modeli uygulayacak. Buna göre, özel sektörün kriterlere uygun olarak yaptığı eğitim tesisleri 49 yıllığına kiralanacak. Söz konusu hedefe ulaşılamaması halinde, Kamu Özel Ortaklığı(KÖO) modeliyle “Eğitim Kampüsleri” planlaması yapılacak.


DEV EĞİTİM KAMPÜSLERİ GELİYOR
Yerleşim yerlerine ulaşımı kolay, mülkiyet ve tahsis işlemleri tamamlanmış, ileriki yıllarda (10-25-50 yıl) eğitim öğretim tesislerinin yapılmasına imkân verecek büyüklükte arsa temini yapılacak. Bu eğitim kampüsleri için; kapalı-açık spor salonu, stadyum, atletizm pisti, yüzme havuzu, bilim merkezi, konferans salonu gibi eğitim öğretim destek alanlarının oluşturulmasına yetecek ölçüde 100 bin metrekare veya daha büyük arsalar temin edilecek. Sanayiye yönelik mesleki ve teknik eğitim kampüsleri, “Organize Sanayi Bölgelerinde” ya da yakınlarında yer alacak şekilde kurulacak. Turizm ve Otelcilik Meslek Liseleri turistik bölgelerde planlanacak.

 Gökhan KAYA/Türkiye


Geri Dön