29 / 03 / 2024

Milli Eğitim Vakfı Ercişe öğretmen evi yaptıracak!

Milli Eğitim Vakfı Ercişe öğretmen evi yaptıracak!

Milli Eğitim Vakfı, Vanda yaşanan deprem nedeniyle hayatını kaybeden öğretmenlerin anısına Ercişte öğretmen evi inşa edecek. Depremde 64 öğretmen hayatını kaybetmişti



Milli Eğitim Vakfı (MEV), Vanda yaşanan depremin ardından hayatını kaybeden öğretmenlerin anısına Ercişte öğretmen evi yapacak. MEV Merkez Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Özçukurlu, yaptığı açıklamada, Vanda 64 öğretmenin hayatını kaybettiğini, 40 öğretmenin de henüz kayıp olduğunu söyledi. Ercişte öğretmenlerin toplanabilecekleri bir yer olmadığını ve kafelerde bir araya geldiklerini belirten Özçukurlu, "O öğretmenlerin anısına Ercişte güzel bir öğretmen evi yapacağız" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı ile koordineli olarak, Bakanlığın isteğine bağlı olarak bir okul yapıp donatabileceklerini veya öğrenci yurdu yapmak istediklerini anlatan Özçukurlu, "Başka okul yaptırma talebinde bulunanlar da var. Belki öğrenci yurdu yaptıran olmayacak, biz yapacağız. Bu binalar, depreme dayanıklı olarak yapılacak" diye konuştu.

Vandaki depremde hayatını kaybeden öğretmenlerin çoğunun yeni atandığını belirten Özçukurlu, bu öğretmenlerin geride bıraktıkları ailelerine bir sosyal güvenceleri olmadığını söyledi. Hayatını kaybeden öğretmenlerin ailelerinin durumlarını araştırdıklarını belirten Özçukurlu, şöyle devam etti: "Muhtaç olan, ihtiyacı olanlara maddi katkıda bulunacağız. Çünkü, Yalova, Düzce, Sakarya, Kocaeli depremlerinde bu uygulamayı o zaman yaptık. Bu öğretmenlerden çocuğu olanlara çocuklarının eğitimleri süresince yatılı bölge okullarında, pansiyonlu ilköğretim okullarında okutmak suretiyle bütün masraflarını karşılayacağız. Bunun yanı sıra özel okulda okumak isteyen olursa, onları da özel okullarımızda değerlendireceğiz. Biliyorsunuz Ankara, İstanbul ve İzmirde özel okullarımız var"

"DEPREME DAYANIKLILIK TESBİTİ YAPTIRMIŞTIK"

Hasar görmüş okulların onarımlarına da yardımcı olacaklarını vurgulayan Özçukurlu, "Bir örnek vereyim, Bingöl depreminde Serkan Ayaz adında genç bir öğretmen, 34 öğrenciyi enkaz altından kurtarıyor. 35. öğrenciyi kurtarırken enkazın altında kendisi kalarak, hayatını kaybediyor. Biz bu öğretmenin anısına Bingölde 24 derslikli bir okul yaptık ve hizmete açtık. Bu öğretmenin ismini verdik okula" diye konuştu.

Bir ülkenin kaderinin eğitimle değişeceğini ifade eden Özçukurlu, öğretmenlerin, öğrencilerin ve eğitimin yanında olduklarının, bütün imkanları bunun için seferber ettiklerinin altını çizdi.

Özçukurlu, "Ben en kısa zamanda Vana gideceğim. Ercişin merkezi bir yerinde öğretmen evi için yer tespiti yapacağız" dedi. 1999-2000 depreminden sonra, doğu ve güneydoğu illerindeki okulları, yatılı bölge okullarını incelemek için aralarında ODTÜ, Boğaziçi, İstanbul Teknik, İstanbul üniversitelerinden akademisyenlerin bulunduğu bir heyet oluşturduklarını belirten Özçukurlu, bu okulların depreme dayanıklıklarını tespit ettirdiklerini söyledi.

Bu konuya ilişkin hazırlanan raporu dönemin Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelike verdiklerini anlatan Özçukurlu, "Baktım o okullardan yıkılan yok. İnceledim. Vanda yıkılan okul bizim tespit yaptırdığımız okullar arasında yok" dedi.

Bu bölgelerdeki okulların çoğunluğunun yatılı olduğunu ve bu nedenle tespit çalışmasında yatılı bölge okullarına ağırlık verdiklerini anlatan Özçukurlu, "Bakanlığa sunduğumuz raporda, şu okullar birinci, şu okullar ikinci derecede depreme dayanıklı, takviyesi yapılmalıdır denildi" diye konuştu.

"HAYIRSEVERLERİMİZİ BEKLİYORUZ"

Okulların da, bütün yapıların da deprem yönetmeliği esaslarına göre yapılması gerektiğini vurguyan Özçukurlu, "Denetim firmalarını bunu çok iyi incelemelidirler, denetlemelidirler. Ben denetim firmalarını görüyorum, usulen yönetmelikte var diye A mühendisini, B mühendisini denetmen yazıyorlar. Adam inşaatı bile görmüyor, aydan aya maaşını alıyor. Onun için devletin bunun
 üzerinde ciddi bir şekilde durması lazım" diye konuştu.

Özçukurlu, "Müteahhitlerin kumdan, çimentodan, demirden çalmaması lazım. Bütün mesele oradan kaynaklanıyor" dedi. Vanda yaşan depremin ardından Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ile henüz görüşemediğini ifade eden Özçukurlu, kurum olarak bütün güçleriyle yardımcı olmaya çalıştıklarını ve Milli Eğitim Bakanlığının önerilerine uyduklarını belirtti.

Özçukurlu, "Hayırsever, kurum, kuruluş ve vatandaşları Milli Eğitim Vakfına yardıma davet ediyoruz. Çünkü vatandaşları uyarmamız lazım, yapacakları bağışlar vergiden düşecek. Vandaki depremzedelere okul, yurt, öğretmen evi yaparak ve maddi katkıda bulunarak toplam 5 milyon TLlik yardımda bulunmuş olacağız" dedi.

AA


Geri Dön